Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

SestDienas receptes: Cūkas stindzenis un sviesta pupiņas baltvīna mērcē

Ar receptēm dalās Viktorija Slagune no Anglijas.

Ar Latviju man saistās vasaras garšas, un tas laikam ir diezgan dabiski, jo Anglijā dzīvoju ziemas periodā, bet vasarās atpūšos Latvijā. Nekad nebiju domājusi, ka Latvijas ēdieniem piemīt kaut kas īpašs, kamēr nebiju aizbraukusi uz ilgāku laiku prom. Un tie pat nav nekādi produkti, drīzāk kaut kādas mīļas nianses – sestdienas tirgus, pašai savs dārzs, kur aug viss, kas man patīk, virtuve, kur rosās tētis... Tā visa man mazliet pietrūkst, bet nopirkt jau šīs sajūtas nevar, tāpēc atliek vien uzkrāt šeit, bet Anglijā pameklēt ko citu.


Cūkas stindzenis jeb galerts

Anglijā lielā cieņā ir visādas pastētes. Man aknas nekad nav garšojušas, bet šad tad uznāk kāre pēc vienkārša, vēsa galertiņa. Vecmāmiņa auksto gaļu mīlēja gatavot tādu treknu un ar visādām dīvainām gaļām. Tētis savukārt vienmēr vāra liesu, tikai no cūkas stilbiņiem. Tēta tīrais variants man patīk daudz labāk, arī smaržo tas garšīgāk, un uz gaļas neveidojas biezā tauku kārta.

4-5 stundas / 6 bļodiņas / viegli

Vajadzēs:

  • 2–3 cūkas stilbiņus
  • 2 sīpolus
  • 2 ķiplokdaivas
  • 2 burkānus
  • lauru lapas
  • melnos piparus
  • sāli

Gatavošana:

1. Cūkas stilbiņus liek katlā, pieliek lauru lapas, sagrieztus burkānus, veselus sīpolus, ķiplokdaivas un melno piparu graudus. Pārlej ūdeni, uzliek vāku un vāra uz lēnas uguns 3–4 stundas.

2. Kad gaļa gatava, to izzvejo no katla, atdala no kauliem un saplucina gabaliņos.

3. Bļodiņās ieliek vārītu burkānu šķēlītes, citreiz kādu olu, zaļos zirnīšus un zaļumus. Tad saliek gaļu.

4. Buljonu sasāla un pārlej pāri gaļai. Liek vēsumā, lai sarecē, un cūkas stindzenis ir gatavs!


Sviesta pupiņas baltvīna mērcē

Dzeltenās pākšu pupiņas man aug dārzā Latvijā un nelielā dobē arī Anglijā – tur speciāli ieaudzēju tādas pašas kā mājās, jo nekur citur tik labas un ražīgas neesmu manījusi. No pāris krūmiem man pašai pietiek visu vasaru un rudenī vēl sasaldēju ziemai. Recepte ar saldo krējumu ir izcila, taču varbūt pārāk sātīga ikdienai, tāpēc visbiežāk pupiņas vienkārši novāru un ēdu ar sāli. Estragons pie pupiņām ir papildinājums no Anglijas dzīves, kur to bagātīgi lieto manā iecienītajā franču ēstuvē. Man patīk to pievienot dažādiem ēdieniem, un tagad esmu iestādījusi estragonu arī Latvijas dārzā.

1 stunda / 3 personām / nav grūti

Vajadzēs:

  • 500 g sviesta pupiņu
  • 30 g sviesta
  • 1 sīpolu
  • 150 g sausa baltvīna
  • estragonu
  • sāli, maltus melnos piparus
  • 150 g saldā krējuma
  • sojas mērci

Gatavošana:

1. Pannā uzkarsētā sviestā apcep gabaliņos sagrieztus sīpolus un ķiplokus, pēc tam pievieno pupiņas (nogriež pirms tam galus) un cep vēl 5–7 minūtes.

2. Tad pārlej vīnu, uzliek vāku un sautē 15 minūtes.

3. Pārkaisa sasmalcinātas estragona lapiņas, pieliek sāli, piparus pēc garšas un pārlej saldo krējumu.

4. Pielej sojas mērci un bez vāka sautē visu vēl kādas minūtes 10, līdz krējums reducējas un iebiezē. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar sasmalcinātām dillēm, man patīk vēl pārbērt arī sadrupinātus lazdu riekstus.


iesaka - izmēģini receptes kopā ar tām piemērotākajiem vīniem:

 

KWV Classic Collection Cabernet Sauvignon
Sauss un dinamisks sarkanvīns, ar patīkamu melleņu, krustnagliņu un plūmju nots pieskaņu kopējā aromātu paletē. 

Garšā vīns ir elastīgs un ar augļainu raksturu, ko papildina patīkami tanīni. Ieteicams pasniegt 16-18°C temperatūrā kā kompanjonu pie grilētas gaļas ēdieniem vai barbekjū ballītē.

Šis lieliskais sarkanvīns papildinās un izcels cūkas stindzeni!

 

 

 

 

 

KWV Classic Collection Chardonnay
Sauss baltvīns, kas ir apveltīts ar elegantu un svaigu raksturu, ko papildina apelsīnu ziedu, persiku un bumbieru aromātu nianses.

Garšas paletē jūtama neliela mineralitātes nots pieskaņa.  Ieteicams pasniegt 9-10°C temperatūrā gan kā aperitīvu, gan kā kompanjonu pie jūras veltēm, krēmīgām pastām un dažādiem vistas gaļas un zivs  ēdieniem.

Vieglas un elegantas struktūras Chardonnay būs izcils kompanjons pie sviesta pupiņām!

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Top komentāri

Taupīgais
T
Kādas tagad smalkas slimības ir cūkām - Āfrikas cūku mēris, Latvijas cūku stindzenis.
Ļuļai
Ļ
Pareizi,malacīte!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata