Jaunie burkāniņi ar asumiņu un burratu
Brīnišķīga uzkoda vēlajās brokastīs, launagā vai vakariņās dārza svētkos. Burkānus var pasniegt gan siltus, gan atdzisušus, abos variantos garšo vienlīdz labi. Timiāna vietā var likt arī rozmarīnu, ja labāk tīk!
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: 2 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 8–10 nelielu jauno burkāniņu
- 2 ēd. k. olīveļļas
- pāris timiāna zariņu
- sāls, pipari pēc garšas
- 1 burratas siera bumba 1 tējk. harisas pastas (var mazāk vai vairāk, atkarīgs no asuma pakāpes)
Šī uzkoda labi garšo ar kraukšķīgu maizīti, kā arī piedevās grilētai zivij vai gaļas ēdienam.
GATAVOŠANA
1. Burkānus nomazgā (jaunos var nemizot), nogriež galiņus un pašus gareniski pārgriež uz pusēm.
2. Liek nelielā karstumizturīgā trauciņā, pārlej ar olīveļļu, pārkaisa sāli, piparus un svaigu timiānu. Apmaisa, lai visi burkāniņi apņemti ar eļļu, tad uzliek traukam foliju un cep 200 grādos sakarsētā krāsnī 20–30 minūšu (es cepu vienā krāsnī ar sacepumu – skat. otro recepti).
3. Kad gatavi, mazliet atdzesē un pasniedz kopā ar burratas siera bumbuli.
4. Pikantumam pārslaka ar harisu – to var nopirkt veikalos, bet var arī pagatavot pats. Sastāvā ir sarkanā paprika, kaltēti čili pipari, tomātu pasta, ķiplokdaiviņas, ķimenes, koriandra graudi, kumīna sēklas, sāls, svaigi spiesta citrona sula un olīveļļa.
Sacepums ar jaunajiem kartupeļiem, fenheļiem un artišokiem
Šī recepte tapa, iedvesmojoties no Džeimija Olivera, taču procesā nācās slavenajam šefpavāram nepiekrist un šo to pamainīt – piemēram, gandrīz uz pusi samazināju cepšanas ilgumu. Bet katrā ziņā dārzeņu trio ir lieliska ideja, plus vēl saldkrējuma un parmezāna aizdariņš…
Pagatavošanas laiks: 45 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nav grūti
Daudzums: 4 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 500 g nelielu jauno kartupeļu
- 3 jaunie, vietējie fenhelīši 1 burciņa (280 g) konservētu artišoku ar visu šķidrumu (pirku Rimi)
- sāls, svaigi malti melnie pipari
- 100 ml saldā krējuma
- 50 g parmezāna vai līdzīga cietā siera
Jaunos fenheļus pirku Kalnciema tirdziņā Ragāres stendā – ja nav iespējas dabūt vietējos, var pirkt lielveikalā, bet tad pietiks ar diviem vidēji lieliem fenheļa bumbuļiem (mūsējie ir mazāki un tievāki).
GATAVOŠANA
1. Kartupeļus nomazgā, pārgriež uz pusēm. Fenheļiem nogriež cieto pamatnīti un zaļos lakstus (tos atstāj dekoram), pašus bumbuļus gareniski sagriež 1 cm biezās šķēlēs. Liek bļodā kopā ar kartupeļiem.
2. Fenheļiem un kartupeļiem pievieno konservētos artišokus ar visu eļļaino sālījumu, kurā tie atrodas. Pārkaisa sāli un piparus pēc garšas, visu apmaisa un pārliek cepamajā traukā (mans ir 22 x 26 cm).
3. Pārslaka vēl devīgi ar olīveļļu un tad trauku pārklāj ar alumīnija foliju. Liek 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 30 minūtēm. Tikmēr smalki sarīvē parmezānu un pusi no daudzuma samaisa ar saldo krējumu.
4. Izņem sacepumu no krāsns, noņem foliju, pārlej saldā krējuma un siera maisījumu un pa virsu vēl pārkaisa atlikušo sieru. Liek atpakaļ krāsnī un cep, līdz virsiņa kļūst zeltaini brūna (apmēram 10 minūšu).

