Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā -2 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Oranžais brīnums

Šoreiz abās receptēs izmantoju smuko Hokaido ķirbīti – 1,2 kilogramus smagu eksemplāru. Šie ķirbji ir patīkami nelielā izmēra un, protams, izteikti košās krāsas dēļ. Tie ir arī garšīgi un daudzveidīgi izmantojami, šoreiz krēmzupā un marmelādē.

Ābolu un ķirbja marmelāde

Gardums košā krāsā brokastu galdam – ļoti labi garšo uz grauzdētas maizes ar sviestu, bet var arī pie putras, ar pankūkām un, kam tā patīk, arī ar gaļu. Sastāvdaļu daudzumu droši var dubultot, bet no norādītajām vienībām sanāks neliela burciņa

 

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Daudzums: neliela burciņa

 

SASTĀVDAĻAS

  • 100 g ābolu
  • 100 g ķirbja (šoreiz Hokaido)
  • 100 ml ābolu sulas (man bija pašu spiesta)
  • 100 g ievārījuma cukura 2 ēd. k. citrona sulas

Ja vēlas pikantāku noti, var piebērt šķipsnu čili pulvera vai pierīvēt ingvera sakni.

 

GATAVOŠANA

1. Ābolu nomizo, izņem serdi un sagriež gabaliņos. Ķirbi arī nomizo un sagriež gabaliņos.

2. Ķirbja un ābola gabaliņus liek katliņā, pielej ābolu sulu. Uzliek vāku un uzvāra, tad noregulē nelielu karstumu un vāra 10 minūšu.

3. Pieber un iemaisa ievārījuma cukuru un pievieno arī citrona sulu.

4. Maisot pavāra trīs minūtes un lej tīrā burciņā.


Ķirbja un ziedkāposta zupa ar ingveru

Paskatoties vien uz šo zupu, esi jau uzņēmis vitamīnus – tik koša ir dzeltenoranžā krāsa! Cik zināms, dārzeņu krāsainība vēsta par veselīgo antioksidantu klātbūtni, tad nu ēdam uz veselību! Un te vēl papildu veselīgumu piešķir arī ingvers, kas drēgnā laikā ir ļoti patīkami sildošs

 

Pagatavošanas laiks: 50 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nav grūti

Daudzums: 3 - 4 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS

  • 1 neliels sīpols
  • 1 selerijas kāts
  • 1 neliels burkāns
  • 1 ēd. k. rīvētas svaigas ingvera saknes
  • 1 paliela ķiplokdaiva
  • 350 ml dārzeņu buljona 700 ml vārīta ķirbja biezeņa (vienkārši izvāra ķirbju gabaliņus un sablendē)
  • ½ nelielas ziedkāposta galviņas
  • pa šķipsnai kaltēta timiāna un malta kumīna
  • sāls, pipari pēc garšas saldais krējums pasniegšanai (ja vēlas)

Pie šādas biezzupas labi piestāv maizes grauzdiņi.

 

GATAVOŠANA

1. Sīpolu un burkānu nomizo. Sīpolu sīki sakapā, burkānu sagriež plānās pusripiņās, tāpat arī selerijas kātu.

2. Katlā sakarsē mazliet eļļas un ber iekšā sīpolus, burkānus un selerijas kātu. Maisot apcep piecas minūtes.

3. Liek klāt uz smalkās rīves sarīvētu ingvera sakni un sīki sakapātu vai caur spiedni izspiestu ķiplokdaivu. Maisot minūti apcep, tad pievieno buljonu, ķirbju biezeni, garšvielas un mazās rozetītēs sadalītu ziedkāpostu.

4. Samaisa un uz nelielas uguns vāra apmēram 20 minūšu. Sablendē krēmzupā, pēc vajadzības pievienojot vēl buljonu vai vienkārši ūdeni, kā arī sāli un piparus pēc garšas. Ja vēlas, pasniedzot pārlaista ar saldo krējumu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata