Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Svinam novembri!

Gada tumšākajā laikā mums ir vairākas svinamdienas, kad pagatavot kaut ko garšīgu svētku galdam. To arī šomēnes darīsim tādā latviešu garšai tuvā veidā, piedāvājot arī kādu vienkāršāku versiju ikdienas maltītēm.

Cepetis Tas bij’ ap Jāņiem Mārtiņos…

Atceraties to dziesmu? Ienāca prātā, gatavojot šo ēdienu, jo – Mārtiņos mūsu senči cēla galdā ceptu vistu vai gaili, un šis ir vienkāršots piegājiens ar vistas maltās gaļas cepetīti. Un, tā kā sastāvdaļās ir arī ķimenes un siers, ir arī atsauce uz Jāņiem!

SASTĀVDAĻAS

  • 300 g vistas filejas
  • 1 ola
  • ½ tējk. maltu ķimeņu ½ tējk. malta koriandra sēklu
  • 1 tējk. oregano
  • ½ tējk. ķiploku pulvera ½ tējk. saldās paprikas pulvera
  • šķipsniņa Kajennas piparu
  • sāls, malti melnie pipari pēc garšas 40 g rīvēta siera (Holandes, Tilzītes u. tml.)
  • 2 ēd. k. saldā vai skābā krējuma 1 ēd. k. svaigi sakapātu pētersīļu
  • 2 ēd. k. rīvmaizes

GATAVOŠANA

1. Vistas fileju samaļ gaļasmašīnā. Liek lielākā bļodā, pievieno olu un visas garšvielas.

2. Pievieno arī sarīvēto sieru (var izmantot arī kādu mīksto sieru, piemēram, mocarellas tipa, tas piešķirs papildu sulīgumu).

3. Rīvmaizi pievieno pēdējo (lai neveido kunkuļus) un uzreiz samīca visu kopā viendabīgā masā.

4. Ar mitrām rokām no maltās gaļas masas izveido divus kukulīšus, liek uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru. Nedaudz saplacina, lai labāk izcepas.

Cep 30–40 minūšu 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī.


 

Putukrējuma deserts ar brūklenēm

Viegls, gaisīgs un ļoti garšīgs saldais ēdiens sarkanbaltsarkanos toņos – šis būs kā punktiņš uz i pēcsvētku vakariņām. Un galvenais – pagatavojams ļoti vienkārši, ātri un izdosies ikvienam!

SASTĀVDAĻAS

  • 200 g saldā krējuma
  • 2–3 ēd. k. iebiezinātā piena ar cukuru
  • 3 ēd. k. sablendētu brūkleņu (man bija saldētas)

GATAVOŠANA

1. Sablendē saldētās ogas.

2. Atsevišķā traukā saputo putukrējumu un iemaisa tajā iebiezināto pienu ar cukuru – saldumu regulē pēc patikas.

3. Putukrējuma masā iemaisa blendētās ogas, un – gatavs, desertu var pildīt trauciņos!

4. Līdz pasniegšanai desertu atdzesē ledusskapī. Dekorē ar ogām un garšaugiem pēc patikas. Desertu var arī sasaldēt, tad tas kļūs līdzīgs saldējumam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata