Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Gulbja bļāviens

Viņš bija, ir un paliek leģenda. Neaizstājama personība pirmsatmodas, pašā atmodas laikā un arī pēc tam. Leģendārs ar savu talantu, uzdrošināšanos, stilu un galu galā pat runas veidu. Arī bohēmu un daudzu cilvēku atmiņu epizodēm, kurās iekļuva un palika kā galvenais. Ne ar vienu nesajaucamais Juris Kulakovs.

Brīdī, kad top šī sleja, kolēģis Egīls Zirnis man blakus stāsta, ka bijis liecinieks slavenās Balādes par gulbi pirmatskaņojumam ar Māra Melgalva vārdiem. Patiesībā gājis uz Melgalva dzejas vakaru Mazajā ģildē. "Māris lasīja savus dzejoļus tā malēniski lēni, ilgi un drusku didaktiski… Un tad pēkšņi Pērkons un Ieva Akuratere ar tāādu blīkšķi! Tas Ievas gulbja bļāviens ir neaizmirstams."

Un tad vēl visi stāsti par radošajām nometnēm Gaujienā, kur Dūrīšu Juris bijis gan gatavs lēkt pa otrā vai trešā stāva logu ārā un ticis Māra Melgalva apņēmīgi glābts, gan nests pāri upei, jo pats rokās auklējis jaunās importa krosenes, kuras taču nedrīkstēja slapināt, gan kopā ar Pēteru Brūveri un Arni Miltiņu vētraini izpildītā Balāde par panku puiku, kurš pušu plēsa diskolāci Rakstnieku savienības telpās Benjamiņu namā... Mazi mirkļi, lieli un pavisam lieli notikumi – katram bijis kaut kas.

Manai paaudzei Pērkons un Kulakovs jau vairāk bija kā simboli un joprojām ģeniālu rokbalāžu autori. Tagad, domājot par viņu, tās visas jaucas pa galvu un skan pēc kārtas, un visas citas tēmas un stāsti šonedēļ mazliet nobāl un atbīdās otrajā plānā.

Jo galu galā kurš gan spēj pārkliegt gulbi?

Šīs nedēļas, 16.-22. februāra, žurnālā Sestdiena lasiet:

IN MEMORIAM. Šo dzejoli es rakstīšu rīt

Juris Kulakovs (1958-2024), Latvijas rokenrola karalis, ir miris, un lai dzīvo karalis, jo, kā reiz ar sev raksturīgo patosu teicis pats: “Tas, kuru pēc nāves neaizmirst, tas ir dzīvs joprojām...”

 

FOKUSĀ. Pilsētās zāle nav zaļāka

Kalsnavas pamatskolas vadītājas par mazo lauku skolu plusiem, problēmām un mītiem, skolēnu ideālo skaitu klasē un par mācībām bez zvana

 

PASAULĒ. Superkausa fenomens

ASV 11. februārī risinājās svarīgākais gada notikums šīs valsts sportā, izklaides, televīzijas un reklāmas industrijās, bet pēc daudzu amerikāņu domām vispār ASV – Superkausa jeb Super Bowl izcīņa amerikāņu futbolā. Kādēļ šī viena spēle raisa tik milzīgu ažiotāžu ASV, kamēr citviet pasaulē interese par to ir tik pieticīga?

 

IZPĒTĪTS. Vai milzu saulessargs apturēs sasilšanu?

Izraēlas zinātnieki plāno pierādīt, ka milzīgas segas izklāšana ap Zemi var ne vien apturēt atmosfēras sasilšanu, bet pat to atdzesēt

 

CEĻOJUMS. Svētdiena ar ragiem

Kāds mistisks avots Nohūras ciemu Irānas pierobežā ierindo pasaules 100 romantiskāko vietu sarakstā, kamēr akmeņainā kalnu „ligzda” Kopetdaga izdzīvo visai skarbu, savrupu un sensenām tradīcijām pilnu kalnu turkmēņu dzīvi. Arī mūsdienu Turkmenistānas paradoksi te gozējas saulītes staros

 

LAIKA MAŠĪNA. Scientologi reliģijas lauciņā

Pirms 70 gadiem Losandželosā tika reģistrēta un sāka darboties pirmā scientoloģijas baznīca. Rona Habarda izlolotā organizācija, kas izpletās visā pasaulē, sākotnēji pozicionējās kā zinātniska un medicīniska iestāde, taču jau dibinātājs atskārta, ka lielāku peļņu iespējams gūt, to pārkvalificējot par reliģiju

 

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata