Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Histērijas iedvesmotie

Kā var saprast, ka Latvijā cilvēki nervozē un nejūtas droši? Ja veikalu plauktos sāk pazust griķi. Tieši tik vienkārši.

Jūtat nedaudz ironisku attieksmi? Protams, rokas mazgāt vajag, arī uzmanī­ties un atbildīgi izturēties pret savu un apkārtējo veselību vajag. Taču nevajag kļūt apsēstiem un sēt paniku – tā nevienam nepalīdzēs, pat ja draudi ir tiešām nopietni. Patiesībā tā, iespējams, var nodarīt pat vēl vairāk ļauna, nekā jau paspējis daudz piesauktais vīruss, kas atstājis ilgas un lēni dzīstošas pēdas gan globālajā ekonomikā, gan atsevišķu nozaru attīstībā.

Par krīžu pārvarēšanu un "pēc kara jau visi gudri" mācībām sarunā ar SestDienu pārdomās šonedēļ dalās Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks. Kas būs viņa vislielākais loms amatā un vai viņa liktās "mušiņas" banku lietās izrādīsies veiksmīgas, vēl grūti spriest, kaut pirmos mēnešos jaunajā krēslā viņš jau pavadījis un ir pārliecināts: "Nākamā krīze, ja tā nebūs saistīta ar ģeopo­litiskiem faktoriem, ļaus iedzīvotājiem saprast, ka ne katras recesijas laikā mēs nomirstam."

Izklausās iedrošinoši. Un varbūt, ja tā pa īstam atgū­sim drosmi arī pēc visām pārdzīvotajām krīzēm un vīru­siem un atkal uzdrošināsimies tā kārtīgi sapņot un virzī­ties uz gaišāku nākotni, jau pavisam drīz visi varēsim pārsēsties elektromobiļos un līdz ar to tiešām arī baudīt tīrāka gaisa priekšrocības automašīnām pilnajās pilsētu ielās.

Bet pagaidām, kā aicina arī māksliniece un smalki skaisto trauku veidotāja Laine Beriņa, nestrēbsim karstu! Satraukties un zaudēt galvu vienmēr varēs vēl pagūt, kamēr iemācīties karaliski cēlu attieksmi un angļu mieru ir māksla, ko, redz, pat kinopasaulē novērtē ar mūža balvām. Kaut kādai gudrībai tad taču tur jābūt, vai ne?

Šīs SestDienas, 6. – 12. marta, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Recesija būs mūsu iespēja. Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks par to, kāpēc ambīcijas ir labs vārds, kad bija jānoraksta parādi un kurš laizīs brūces nākamajā krīzē.

POLITIKA. Gods kalpot un ātri pazust. Tā kā partiju parasto kongresu sezonu nu izraibina arī ārkārtas kongresi ar vēlēšanu programmu un sarakstu apstiprināšanu, jo tuvojas taču Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, nekas neliecina, ka šī sezona varētu ātri beigties. Tādēļ arī SestDiena turpina apmeklēt partiju sanākšanas, vērojot un salīdzinot politiskā klimata atšķirības, un šoreiz pievēršas pēdējā Rīgas mēra Oļega Burova jau no vides reklāmu stabiem piesauktā saraksta Gods kalpot Rīgai sanākšanai.

PASAULĒ. Vīrusa inficēta arī politika. Koronavīrusa Covid-19 epidēmija un iespējamā pandēmija ir ietekmējusi ne tikai globālo ekonomiku, bet kļuvusi arī par psiholoģisku un politisku faktoru. Sabiedrība daudzviet pasaulē ir sadalījusies tajos, kuri uzskata vīrusu par ārkārtīgi bīstamu un aicina pret to cīnīties ar radikālām metodēm, un tajos, kuri saistībā ar Covid-19 aicina neieslīgt pārspīlējumos.

TUVPLĀNĀ. Karalienes efekts. Britu aktrise Helēna Mirena, saņemot mūža balvu Berlīnē, stāsta par Hamletu kā trilleri, to, kurām lomām vērts pievērst uzmanību un kā mainās attieksme pret sievietēm un kailumu uz ekrāna.

MĀKSLINIEKA SKATS. Nestreb karstu, tad redzēsi vairāk. Jaunā māksliniece Laine Beriņa stāsta par sava keramikas zīmola rašanos, pacietības nepieciešamību un ļauj ielūkoties ikdienas darba aizkulisēs.

TEHNOLOĢIJAS. Zvaniņš skan, elektroauto brauc. Par elektroauto biznesa mediji sāka rakstīt apmēram pirms desmit gadiem, kad tā joprojām vismaz drusciņ skaitījās zinātniskā fantastika. Nu tā ir realitāte. Elektroauto popularitāte pieaug un līdz ar to arī jautājumu gūzma, vai un cik ļoti tie videi tiešām ir labāki par parastajiem dīzeļa vai benzīna auto. Tāpat vēl nav zvanīts, ka popularitāte aug kopā ar pārdošanas rādītājiem. SestDiena centās noskaidrot, cik pamatota ir šīs pārvietošanās tehnoloģijas slava un vai tik tas nebūs kārtējais tamaguči vai jojo, kura popularitāte uzplauks un norietēs pāris gadu laikā.

CEĻOJUMS. Zemē ar klusumu un „iekšām”. Vienkāršība, pamatīgums, klusums. Uz Somiju pie dabas krūts var braukt ne tikai ziemā slēpot, bet arī vasaras vidū – lai smeltos Karēlijas ziemeļniecisko mieru un tuvāk iepazītu mūsu lādzīgos kaimiņus.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SPORTS MARTĀ, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, ĒSTMĪLIS SIRO, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Laumas padomus gaida Romā
L
Laumas rakstu iedvesmotā Itālijas valdība steigā ir palielinājusi Itālijas slimnīcu personālu par 20 tūkstošiem cilvēku: 5 tūkstoši ārstu, 10 tūkstoši medmāsu, 5 tūkstoši kopēju. Mērķis: pusotru reizi palielināt reanimācijas nodaļu personālu, divkāršot pneimonijas nodaļu personālu, divkāršot infektoloģijas nodaļu personālu. Šim mērķim tērēs pirmo miljardu, no 7,5 miljardiem, ko Itālijas valdība ir piešķīrusi cīņai ar vīrusu.
Haris
H
Kāpēc tādas muļķības publicē?
Pravietisnejaukais
P
"Taču nevajag kļūt apsēstiem"... patiesi viens labs padoms! Vēl tikai nepieciešams saprast, kā cilvēks ar saviem spēkiem to var panākt? Ilustrācijai varu minēt vēl vienu spārnotu teikumu, ko mīl lietot kāds trimdas latviešu mācītājs... "Iemācieties aizturēt caureju!"
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata