Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ilgas pēc atredzēšanas

J​āpiekrīt, ka nudien latviski nav īsti vārda, kā apzīmēt vēlmi kaut ko nebūt redzējušam; nevis nezināt, bet vēlēties nekad to nebūt zinājušam. Lai gan situācijas, kad iesaukties "kā šo tagad atredzēt?", pēdējā laikā šķiet nepieklājīgi bieži sastopamas.

Taču šoreiz negribas atkal par skarbajām lietām. Šoreiz mazliet par valodas prieku un jokiem. Pat ja kāds gada vārda kandidāts laurus šajā sacensībā neplūc, tas vienalga tiek pamanīts un nereti pēcāk iegulst valodā, it kā tur sen jau būtu dzīvojis. Tā, piemēram, bez brīvkrāniem, pašģīmjiem un ietekmekļiem man nu jau grūti iedomāties ikdienu.

Vai sāļvira ir pelnījusi visus tai veltītos pārmetumus, kādi šoreiz pāršalca tīklotni (jeb soctīklus) uzreiz pēc gada jaunvārda pasludināšanas? Es nez’ – man laikam tīri labi patiks zupas (gan laikam jebkuras, neesmu droša, ka tikai soļanka jaunajā vārdā kristāma) saukt par sāļvirām. Tāpat kā kruasānus par tukšvidpīrāgiem, kā ironiski, kritizējot jau minēto sāļviru, vietnē X ieteicis Kārlis Vērdiņš. Nu tak skaisti skan! Tāpat kā rīsripas japānisko suši vietā. Man jau šķiet, ka no tās visas ņemtes valoda kļūst ne tikai bagātāka, bet arī pievērš sev uzmanību, liekot ne vienam vien nodomāt – skat’, kādi joki ar tiem vārdiem! Jeb, pārfrāzējot klasiku, "mums kā valodniekiem" tak arī kādu prieciņu vajag.

Par spēlēm ar vārdiem (vai precīzāk – nosaukumiem) un to veidošanu ko teikt noteikti būtu arī leļļu animācijas meistaram Mārim Putniņam. Šajā SestDienā, kad lasāmi piemiņas vārdi viņam, par spīti skumjām, tomēr gribas arī drusku smaidīt – par tiem daudzajiem tēliem un pasaulēm, kuras viņš radījis un mums atstājis mūžam apdzīvojamas. Tās vienmēr bijušas dzirkstoša dzīvesprieka un acīgu vērojumu pilnas. Un viena no pirmajām Avārijas brigādes sērijām man līdz pat šim brīdim pasaulē labi pazīstamo ātrās ēdināšanas ķēdi liek saukt par MaDonieti. Tā viņa radītais un paša arī apdzīvotais Leļļu Visums dzīvos vēl ne vienu vien mūžu.

Un, atgriežoties pie vārdiem, – iesākumā jau vienmēr ir tie, tikai pēc tam dzimst viss pārējais. Kamēr nav nosaukts vārdā, tikmēr vēl nav.

Tā ka ēdiet tukšvidpīrāgus pie sāļviras, atredziet to, ko gribas atredzēt, vārdadienas meklējiet kailendāros, dzīvojieties ar saviem čubināmzvēriem un valkājiet knapaugšiņas uz nebēdu! Un tas, kas jums dziļi Daugavā, lai tur arī paliek! 

 

Šīs nedēļas, 2.-8. februāra, žurnālā SestDiena lasiet:

NACIONĀLIE DĀRGUMI. Burbuļprojektu gausināšana un kailendāru sveškauns

Tik tikko nosaukts, gada jaunvārds jau paguva saņemt kritiku, taču līdzās plaši izskanējušajai sāļvirai pērn tapuši un pamanīti vēl daudzi citi skanīgi, skaisti vai vienkārši interesanti vārdi. Tāpēc kā ik gadu SestDiena publicē ne tikai žūrijas izvēlētos, bet arī citus iesūtītos gada vārda, nevārda, jaunvārda un spārnotā teiciena kandidātus. Kurus no tiem celtu godā jūs?

 

IN MEMORIAM. Ar azartu un vieglu smīnu

Leļļinieku Visuma apdzīvotājs un veidotājs Māris Putniņš (1950-2024) savu vārdu Latvijas kultūrvēsturē ierakstījis ne tikai ar slaveno Avārijas brigādi, bet arī savulaik skandalozo Zīlīti un vairākiem „sānsoļiem”, kas tikai apliecinājuši viņa daudzpusību un talantu

 

SestDienas SALONS. Kurzemes hercogiste, Lietuvas vasaļvalsts

Vēsturniece Mārīte Jakovļeva par Landsberģa Kurzemes saknēm, Gotharda Ketlera nepiepildītajām cerībām un par Tobago latviskuma mītu 

 

PASAULĒ. Politiskais šahs ar ASV karaļiem un dāmām

ASV prezidenta vēlēšanas novembrī viennozīmīgi būs šā gada galvenais starptautiskas notikums, jo no to iznākuma lielā mērā būs atkarīga arī visas pasaules tālākā nākotne. Šā iemesla dēļ ASV notiekošajām abu galveno partiju priekšvēlēšanām pievērsta milzu uzmanība, lai gan šoreiz pat pārliecinoša uzvara tajās vēl negarantēs partijas nomināciju fināla cīņai. Kamdēļ tā, un kādi ir iespējamie notikumu attīstības scenāriji?

 

DIENASGRĀMATA. Biznesa padomi un mācības Sardīnijā

Jeb kā ikviens ar labu biznesa ideju no Latvijas var gūt pieredzi no jau pieredzējušiem uzņēmējiem citviet pasaulē. Šajā gadījumā – pieredzes stāsts par biznesa attīstīšanu Sardīnijā, iedzīvinot aplikāciju, kas palīdzēs cilvēkiem ar īpašām vajadzībām dzīvot pilnvērtīgu sabiedrisko dzīvi

 

LAIKA MAŠĪNA. Vai īstais Robinsons Krūzo?

Pirms 315 gadiem britu kuģa Duke apkalpe uz šķietami neapdzīvotās Masatjeras salas Klusā okeāna dienvidaustrumos sastapās ar savu tautieti Aleksandru Selkērku, kurš vienatnē tur bija pavadījis četrus gadus un četrus mēnešus. Izplatīts ir uzskats, ka Selkērks ir prototips Daniela Defo romāna Robinsons Krūzo galvenajam varonim

 

IZPĒTĪTS. „Bioloģiskā paraksta” nozīme attiecībās

Dopamīna kontrolēti savienojumi smadzenēs diktē, cik spēcīga draudzība un romantiskās attiecības veidojas ar dažādiem cilvēkiem

 

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata