Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Labs rīts!

Maijam ir tās dienas skaistās, visi, kam nav slinkums, slaistās. Daži pat līdz pieciem rītā uzdzīvo un iekļūst tvītā. Sitējs upurim līdz ķūlim, kā tāds ticis šim līdz mūlim? Pilsētā, kur piedzimst vēji, valda baigie izsitēji. Kambala, aun fiksi kājas, būs tev arī jāliepājas!

Kamēr mūsu vējumāte sper drošus soļus pretenzijās uz Eiropas nakts kultūras galvaspilsē­tas statusu, tikmēr citviet reiz līksmajā Eiropā dzīve lēnām dziest. Lūk, Amsterdama pieņēmusi lēmumu aizliegt ekskursijas slavenajā sarkano lukturu kvartālā. Pilsētas vara uzskata, ka seksin­dustrijas darbinieces nedrīkst izmantot kā tūris­ma objektu. Tā kā mūsdienās nekas nav tāds, kā izskatās, izrādās, ka Amsterdamas vadības soli diktējušas ne tik daudz rūpes par vissenākās profesijas pārstāvēm vai tūristiem, cik vēlēšanās atslogot pilsētas centru no burzmas. Šajā ziņā mūsu pretendente, rādās, varēs iztikt bez kādiem drakoniskiem bāru, naktsklubu un citu apskates vietu apmeklēšanas aizliegumiem. Pietiks ar paziņojumu, ka ielās gaidāms kādu Karostas varoņu defilē, lai pilsētas centrs taptu tukšs kā izslaucīts. Ak, būtu tādi drosminieki mums bijuši Neatkarības kara laikā, tad Ulmanim ar savu Pagaidu valdību nevajadzētu patverties uz angļu kuģa, jo drosminieki izrādījās otrā pusē. Bet varbūt ir vērts padomāt par kādu patriotisku atrakciju: visi, kas līdz konflikta brīdim nav tā pieliepājušies, ka pazaudējuši baiļu sajūtu, glābjas no izsitējiem uz kuģa Saratov?

Šīs SestDienas,  17. – 23. maija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Vēl nedomā apstāties. Latvijas visu laiku labākā maratona skrējēja Jeļena Prokopčuka pēc otrā dēla dzimšanas svētdien Rīgas ielās atgriezīsies maratona distancē. 42 gadu vecumā Jeļena turpina intensīvus treniņus, taču konkrētu sasniegumu mietiņu nav nospraudusi. "Pati sev esmu kaķis maisā," saka Jeļena.

PASAULĒ. Musulmaņu gulagi. Starptautiskā sabiedrība apsūdz Ķīnu simtiem tūkstošu islāmticīgo ieslodzīšanā stingra režīma pāraudzināšanas nometnēs autonomajā Siņdzjanas reģionā, kur varasiestādes ikdienā īsteno plaša mēroga iedzīvotāju izsekošanu un klaji pārkāpj viņu cilvēktiesības. Šādi komunistiskais režīms cer novērst ekstrēmistisku un separātisku uzskatu veidošanos vietējo musulmaņu prātā.

FOKUSĀ. Ēku arhetipi, kurus saukt par savējiem. Kā mūsdienu Latvijas arhitektūrā tiek atdzīvinātas vēsturiskās apbūves un arhetipi.

VĒSTURE. Uzvarēja vislabākais variants. Viens no apjomīgā eseju krājuma Varas Latvijā. No Kurzemes hercogistes līdz neatkarīgai valstij autoriem, vēsturnieks Jānis Šiliņš, par neatkarības idejas evolūciju, par likmi uz Krievijas uzvaru Pirmajā pasaules karā kā lielu vēsturisku kļūdu un par to, ko slēpa latviešu lojalitāte caram.

TĒMA. Tomātu, zvaigžņu un īkšķu monopols. Kā lakoniskās kinokritikas formas mūsdienās ietekmē gaumi un kino patēriņu.

AKTUĀLI. Tuvāku un tālāku vasaras mūzikas festivālu ceļvedis. Plānojot vasaras ceļojumu maršrutus, mūzikas festivāls var būt viens no pieturas punktiem jaunu iespaidu gūšanā un sen kārotā atpūtā. Tāpēc piedāvājam ieskatu dažādu žanru vasaras mūzikas festivālos tuvākās un tālākās ārzemēs.

CEĻOJUMS. Vēl un vēlreiz uz Ameriku. Ja gribas ceļot uz kādu valsti, kura nekad gluži vienkārši nevar apnikt, jābrauc uz Ameriku – tur var gan iepazīt dabas brīnumaino varenību un skaistumu, gan piepildīt bērnības sapņus, traucoties vistrakākajā karuselī, gan izbaudīt romantisku nakti zem zvaigznēm un nebeidzamu ceļa sajūtu, dodoties kārtīgā road trip.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata