Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Olga katrā no mums

Vai jūs pazīstat Olgu? To, kura iesprūdusi kioskā, kaut patiesībā gribētu apceļot pasauli. Tiem, kas viņas stāstu nezina, vajadzētu ar to iepazīties – jo, šķiet, ikviens no mums kaut reizi viņas situācijā un sajūtās nonācis.

Ja kādam nav skaidrs – protams, runa ir par Anetes Meleces grāmatu Kiosks un tās galveno varoni. Kioska stāsts sākās ar mani pašu, SestDienai tagad saka Melece: "Tajā brīdī man arī ienāca prātā Olga kā tēls, kas strādā kioskā un ir tur iesprūdusi – es jutos tieši tāpat kā viņa, iesprūdusi gan savā darbavietā, gan dzīvē vispār. It kā viss ir labi, nav briesmīgi slikti, bet nav arī līdz galam labi. Tas ir tāds nelaimīga optimista stāvoklis – tu atrodi iemeslus, kāpēc patiesībā viss ir kārtībā, bet pats neesi īsti priecīgs."

Esat kādreiz domājuši, kādēļ eksistenciālas problēmas, kas, pieaugušā statusā esot, šķiet neatrisināmas, bērna acīm vienmēr ir vieglāk (un krāsaināk) pieveicamas? Varbūt dzīves grūtākajos brīžos mums visiem gluži vienkārši vajadzētu atgriezties pie savām mīļākajām bērnības grāmatām un stāstiem? Varbūt tie spētu atrisināt visas problēmas.

Šīs nedēļas, 29. septembra - 5. oktobra, žurnālā SestDiena lasiet:

 

SestDienas SALONS. Jāaptausta un jāpagaršo grāmata

Pasaulē visvairāk tulkotās latviešu bērnu grāmatas autore Anete Melece par priekšālasītāju klubiņu, modi bērnu grāmatu ilustrācijās, Siguldas lasīšanas festivālu un par to, cik Šveicē drīkst lasīt sēnes

PASAULĒ. Strīdu ābols Kalnu Karabaha

Pēdējās nedēļās Kalnu Karabaha atkal nonākusi ziņu virsrakstos, kārtējo reizi aktualizējot nereti par mūžīgu dēvēto konfliktu starp Armēniju un Azerbaidžānu. Vai šoreiz tas nozīmē atrisinājumu, vai tikai jaunus satricinājumu riskus? Kādas intereses notikušais iezīmē reģiona ģeopolitikā un kādas pārmaiņas varētu nest nākotnē?

TĒMA. Krievijas militārais potenciāls: 18 mēnešus vēlāk

Kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā pagājis jau vairāk nekā pusotrs gads. Cik daudz par agresorvalsts militārajām iespējām var izsecināt no tās sniegtās oficiālās statistikas un amatpersonu izteikumiem? Un ko tas nozīmē Ukrainai?

TUVPLĀNĀ. Izķer kā karstus pīrādziņus

Pedagogu paaudžu nomaiņas lēnie tempi arvien jūtamāk atsaucas uz izglītības sistēmu. Maz ir to jauniešu, kuri studē pedagoģiju, bet vēl mazāk ir to, kuri aiziet uz skolu un tur arī paliek. Tāpēc nav brīnums, ka topošos pedagogus jau pirmajā kursā direktori izķer kā karstus pīrādziņus. Arī Mārtiņš Mārcis Pavļukovskis vienlaikus gan vēl studē Latvijas Universitātē, gan Rīgas 47. vidusskolā māca skolēniem ķīmiju un matemātiku, audzina 4. un 11. Klasi

CILVĒKS = VALSTS. Pret seksuālās izglītības politizēšanu!

Papardes zieds ir viena no tām organizācijām, kuras vārdu zina teju ikviens – daudz kritizēta un izsaukusi uguni uz sevi, uzdrošinoties runāt par sabiedrībā bieži noklusētām tēmām, nākamgad biedrība svinēs jau 30 gadus. Šai laikā realizēti daudzi projekti, tostarp, organizācijas pārstāvji piedalījušies arī likumu izstrādē. Ko šī nevalstiskā organizācija var pateikt savu jomu un kā tajā visvairāk trūkst?

IZPĒTĪTS. Mīlestība krūtīs, galvā un zem vēdera

Somijas zinātnieki noskaidrojuši, kurās ķermeņa daļās cilvēki izjūt dažādu paveidu mīlestību

LAIKA MAŠĪNA. Ceļā dodas Austrumu ekspresis

Pirms 140 gadiem pirmajā reisā no Parīzes uz Konstantinopoli (mūsdienās Stambulu) devās vilciens, ko greznā iekārtojuma un ekskluzīvā piedāvājuma dēļ jau drīz vien iedēvēja par Austrumu ekspresi

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata