Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pēdējais bītls

Atzīstu ziņa, ka tapis pasaulē pēdējais leģendārais Beetle auto­mobilis, man lika kaut kā sa­skumt. Ne tāpēc, ka ēras beigas, vienkārši kaut kādas jaukas tās "moģīlītes" bija. Nu tādas, ka gribējās pasmaidīt katru reizi, kad ielās sanāca ieraudzīt. Tagad bieži tik līdzīgie auto, no kuriem lielākā daļa no aizmugures gluži vienkārši izskatās pēc štancētām bulciņām, tādas emocijas nerada. Vai tas nozīmē, ka skaistums cīņā ar praktis­kumu zaudējis? Negribētos ticēt. Turklāt – radītas tak tās vabolītes bija taisni tādēļ, lai kļūtu par praktisku tautas auto…

Taču tas pasaulē. Kas Latvijā? Konkursā par vislabāko oktobri uzvarējis jūlijs! Šo skaisto frāzi pēdējās nedēļās sanācis dzirdēt ne vienreiz vien, un nevar noliegt: tik tiešām drusku lietains tas vasaras vidus šogad sanācis. Taču tas gan manī skumjas nerada, jo viss apkārt svaigi smaržo "kā pēc lietus", un ir īstais brīdis, lai pamanītu, sajustu, sadzirdētu un izbaudītu dabas daudzveidīgās skatuves – kon­certzāles, kas mums visapkārt. Varu tikai ieteikt tik tiešām nenogulēt ērģeļu stabuļu dziesmas saullēktā, mūziku pāri ezeru plašumiem vai meža vidū. Tur arī cilvēka radītās skaņas ir citādas nekā slēgtā telpā. Šķiet, tās iekļūst kaut kur dziļāk, saviļņo vairāk, liek pēc tam arī pašam skanēt ilgāk. Ne velti leģendārā dzejnieka Baltvilka iedvesmas avots bija tieši daba. Un putni. Lielāki, mazāki un arī izdomāti. Un varbūt tieši viņam veltītais izteikums, ka "jebkurā kompānijā Baltvilks bija pamanāms kā baltā vārna", ir vislielākais kompliments, ko vispār kādam jebkad var veltīt.

Savukārt, ja par "baltajām vārnām", interesanti, kā uz kopējā fona izcelsies jaunā valsts pirmā komanda – Egila Levita sapulcinātie padomnieki. Kā pārliecinājās arī SestDiena, šajā komandā vīziju tik tiešām netrūkst. Kā būs, kad no lielām iecerēm būs jāpāriet pie konkrētām iniciatīvām, jārāda mugurkauls, jātiek galā ar neveiklām situācijām jeb, vienkāršāk sakot, jātiek galā ar ikdienu? Tad, kā liecina arī paralēlais stāsts ar jau pieminētajām vabolītēm, ar ikonisku zīmējumu vien ir par maz. Tad svarīgas vēl daudzas citas nianses. Un atliek vien novēlēt, lai šādos brīžos jauno padomnieku pašu minētā ideālā "plecs pie pleca" sajūta tik tiešām būtu vērojama darbībā.

Šīs SestDienas,  19. – 25. jūlija, numurā lasiet:

FOKUSĀ. Demokrātiski pilsoniskā garā. Mēdz teikt, ka liela daļa Valsts prezidenta panākumu ir viņa padomnieku un kancelejas veikums, jo valsts pirmā persona viena pati daudz izdarīt nevar. Jaunais Valsts prezidents Egils Levits padomnieku izvēlei pievērsies rūpīgi un pulcējis divtik plašu padomnieku loku nekā viņa priekštecis Raimonds Vējonis – līdzšinējo sešu padomnieku vietā Rīgas pilī tagad strādās desmit.

TĒMA. Ko Latvija apsolījusi klimatam. Dažādu līgumu un vienošanos starp valstīm, apņemoties pēc iespējas saudzīgāk izturēties pret planētu Zemi, lai par spīti klimata pārmaiņām uz tās vēl tomēr kādu laiku varētu dzīvot, netrūkst. Kādi tieši ir šie centieni, ko un kam ir solījusi Latvija, un ko tas nozīmē mums, cilvēkiem, kas grib labi dzīvot un strādāt ar peļņu?

PASAULĒ. Atā, vabolīt! Par ko hipiji var būt pateicīgi nacistiem? Otrie radīja leģendāro Volkswagen Beetle automašīnu, kas savas popularitātes virsotni sasniedza XX gadsimta 60. gados līdz ar kontrkultūras uzplaukumu ASV. Šomēnes no rūpnīcas konveijera Meksikā noripoja pēdējā vabolīte.

VAI VIEGLI BŪT. Aprūpētājam. Ne tikai palīdzēt ikdienas vajadzībās, bet nereti arī cilvēcīgi nākt talkā reizēs, kad gadās neparedzamas situācijas, – tāds ir aprūpētāju ikdienas darbs. Šī profesija Latvijā ir pieprasīta, taču ar zemu atalgojumu, un interese par tās apguvi krītas.

TUVPLĀNĀ. Baltā vārna. Dzejniekam un ornitologam, latviešu XX gadsimta nogales bērnu dzejas metram Jānim Baltvilkam jūlijā paliktu 75 gadi.

PIEREDZE. Atvērta pieeja krāsām. Uzņēmums Alina tapis, Solvitai Kostjukovai mēģinot biznesā iedzīvināt tēva inovāciju – jaunu tehnoloģiju, kas padara krāsas videi draudzīgākas un veselībai nekaitīgākas. Nu jau uzņēmums ne tikai iekarojis popularitāti Eiropā, bet skatās arī Amerikas virzienā.

MŪZIKA. Skaņas zivīm, cilvēkiem un saullēktiem. No ērģelēm jaunas dienas sākumā jūras krastā līdz meža pustumsas pasaulei un saulrietam pāri ezeru ūdeņiem. Daba pati un bez maksas piedāvā savas skatuves – lai mēs ieklausītos, pamanītu, izbaudītu, novērtētu un dotu.

CEĻOJUMS. Que lindo bebe. Šis nebūs stāsts par to, kā ir Portugālē un ko tur darīt. Par to jau viss skaidrs – tur ir labi, silti, cilvēki draudzīgi, bet neuzbāzīgi, ēdiens garšīgs, cenas pievilcīgas. Jābauda dzīve! Šis būs stāsts par to, kā dzīvi baudīt kopā ar pavisam mazu cilvēku, kas būtu jāņem vērā un par ko vispār nevajag satraukties.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata