Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Piezvanīt F1

– Ko nozīmē – sākt no pašas apakšas?
– Būs jāiet mežā un jāzāģē koki.
Tik vienkārši, atbildot uz SestDienas jautājumu par nākotnes plāniem pēc sezonas beigām, atbild viens no šobrīd pazīstamākajiem Latvijas autosportistiem Reinis Nitišs. Negaidījāt tādu piezemē­tību? Šķiet, ja liela daļa ikdienas paiet, ne vien slīpējot savas profesionālās spējas un pierādot sevi konkrētajā disciplīnā, bet arī piedaloties sponsoru meklēšanā un uztraucoties par finansējumu nākamajam posmam, citāda atbilde nemaz nav iespējama.

Nē, ar to nebūt negribu kārtējo reizi uzsvērt, cik maz naudas valsts atvēl sportam, kultūrai vai vēl kam citam, par ko ikdienā mēdzam gluži nevilšus žēloties. Patiesībā – tieši pretēji. Bieži vien, pieraduši pie "naudas apgūšanas" vai cita veida daudzmaz regulāra finansējuma jebkurā jomā, mēdzam aizmirst, ko tad patiesībā nozīmē "tos kokus no meža kaut kur nogādāt". Un par to der atcerēties arī, piemēram, domājot par valsts vai kādas atsevišķas pašvaldības budžeta veidoša­nu un sadalīšanu, kas ir aktuāli visos laikos, bet tagad – jaunās galvaspilsētas vadības maiņas un kārtējās nodokļu reformas kontekstā – jo īpaši.

Taču tas lai paliek citai reizei. Šoreiz vairāk par kontekstu. Jau sen pierādījies, ka gluži kā sportā, tā mūzikā, uzņēmējdarbībā vai jebkurā citā jomā, lai gūtu panākumus un atzinību vai, piemēram, stabilu vietu tirgū, ar labu sagatavotību vai objektī­vu konkurētspēju vien nepietiek. Veiksmes stāstam ir svarīgi vēl daudzi citi aspekti: sākot no pašu tuvāko atbalsta un tās pašas vecās labās veiksmes pavisam mazās detaļās un beidzot ar tā brīža globālo politiku vai dažāda veida krīzēm, kuras, kā redzams, tik vienkārši vis nepāriet. Un vēl?

Vēl svarīgi ir celmlauži – tie, kuri uzdrošinās vispār sapņot un domāt par kaut ko tālāk un vairāk nekā jau kādreiz kāda sasniegto.

Viņu dēļ, ļoti iespē­jams, arī kādam latvietim kādreiz būs, kam piezva­nīt Pirmajā formulā. Un varbūt pat stāvēt uz visaugstākā pjedestāla. Kāpēc gan ne? Visprestižā­ko koncertzāļu programmās latviešu vārdi taču jau sen atrodami, un arī citās jomās spožu talantu un atzītu profesionāļu mums nebūt netrūkst.

Šīs SestDienas, 11. – 17. septembra, numurā lasiet:

PRIEKŠĀ. Fantāzija bez rāmjiem. Tur, kur Vecrīgā kādreiz atradās naktsklubi Nautilus un pēc tam 9. vilnis, tagad meklējama jauna izklaides vieta Fantasy, kur trijos stāvos var aplūkot dažādus fantāzijas tēlus gan no latviešu rakstnieku darbiem, gan šausmu filmām, pasakām un spoku stāstiem – līdzās Lāčplēsim, Spīdolai un Sprīdītim te dzīvo arī Fredijs Krīgers no filmas Šausmas Gobu ielā, Drakula, troļļi, ciklopi un ne tikai. Vietas īpašnieks un idejas autors Mārtiņš Brezauckis norāda, ka aiz katra tēla ir arī kārtīgs stāsts un leģendu netrūkst, tāpēc no septembra otrās puses ekskursijās gaidīs ciemos arī skolēnu grupas.

SPORTS. Pierāda sevi trasē. Autosportists Reinis Nitišs septembra trešās nedēļas nogalē savā iecienītajā disciplīnā rallijkrosā startēs pasaules čempionāta posma sacensībās Biķerniekos.

PASAULĒ. TikTok miljonu dejas. Kā notiek cīņa starp lielvalstīm par interneta lietotāju iecienītajām platformām? SestDiena noskaidro, kāpēc sociālais tīkls tiek uzskatīts par draudu ASV drošībai un kāpēc Ķīnā izstrādātajām interneta platformām tik grūti iekarot tirgu Rietumos

SestDienas SALONS. Gāju skaņas virzienā. Joprojām jūtos kā māceklis, saka pedagogs Romans Šnē. Topošos vijolniekus viņš skolojis jau 66 gadus, tostarp pareizajam "iepūtienam" sagatavojis arī savu dēlu – visiem pazīstamo diriģentu Normundu Šnē.

CEĻOJUMS. No sniegotām virsotnēm līdz karstām smiltīm. Nedaudz vairāk nekā pirms gada, kad pandēmija vēl bija tikai medicīnas vārdnīcā atrodams jēdziens, nevis realitāte un ceļot varēja, kā vien tīk, piedzīvoju savas dzīves viskošāko laiku. Vienpadsmit ASV pavadītos mēnešus nolēmu nosvinēt, solobraucienā trijās dienās šķērsojot trīs štatus un kopā veicot ap 2300 km.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata