Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Ko tad, ja kādai vietai sanācis pieķerties īpaši, bet process un laiks nežēlīgi turpina iet uz priekšu, neļaujot to saglābt un saglabāt tik skaistu kā pili, bet tieši otrādi – pamazām noved līdz atvadām?

Process ir svarīgākais

Teikšu godīgi – gads vēl nav kārtīgi sācies, bet jau gribas atpūsties. Varbūt tāpēc, ka svētki jau neapstādina ne laiku, ne procesu – viss turpina kaut kur virzīties (cerams, uz priekšu vairāk nekā atpakaļ) un nemaz neļauj tā cēli pierimt un norimt, kā varbūt tajā klusi tumšajā ziemas laikā gribētos. Ielīst kā lācim sniegā ar ķepu mutē un gulēt ilgi un dziļi, nemosties, tikai sapņot lielas lietas.

Un par ķepaiņiem, izrādās, domāju ne tikai es – tā, viņus pieminot, kolēģis Egīls Zirnis šonedēļ ar jauno Rundāles pils vadītāju Lauru Lūsi aizrunājas līdz pat greznu ābeļdārzu iecerēm pie pils, lai pēc tam atkal atgrieztos pie… caura jumta labošanas plāniem. Tā teikt – viss procesā un viss par lietu, jo nav jau nekāds joks apsaimniekot veselu pili. Un cita starpā Imanta Lancmaņa pēctece amatā atzīst – nē, citā laikā viņa dzīvot negribētu: "Šodiena ir optimāls un liberāls laikaposms, kurā ir daudz iespēju, ikdie­nas ērtību un nav jāpaliek tajā sociālajā slānī, kurā esi piedzimis, – vari mācīties, ceļot, izzināt, mentāli vari nokļūt arī pagātnes telpā." Lūk, tas lai par atbildi visiem, kuri turpina ilgoties padomju laika rindu un vienmēr vienādo recepšu!

Tomēr ko tad, ja kādai vietai sanācis pieķerties īpaši, bet process un laiks nežēlīgi turpina iet uz priekšu, neļaujot to saglābt un saglabāt tik skaistu kā pili, bet tieši otrādi – pamazām noved līdz atvadām? Ko tad, ja šī vieta atstājusi neizdzēšamu iespaidu, varbūt esam iemīlējušies tajā dzimušo domu plašu­mā vai tur satikuši īpašus cilvēkus? Tad atliek cerēt, ka tas kāds joks, vai vēl labāk – jokot par to. Jo, kā SestDienai atzīmē arī nu jau par mūsdienu igauņu literatūras klasiķi atzītais Andruss Kivirehks, humors vienmēr ir svarīgs un bez tā dzīve ir pliekana un garlaicīga. Kāpēc? Nevajag analizēt – humors no tādas izpētes tikai cietīs. Tad jau labāk domāt par putekļiem, jo, izrādās, tie gan ir drusku pētīti un secināts, ka daļu no tiem cilvēks rada pats, nobirdi­not savu raga kārtiņu. Protams, jau pieminētajā Rundālē putekļi gan uzkrājoties mazliet citādi, bet būtu arī dīvaini, ja tur tie būtu tādi paši kā parastā kantorī. Kaut gan – varbūt nemaz tik pašsaprotami tas nav, jo, kā uzsver jau pieminētais Kivirehks, runājot par rakstīšanu, procesu ne žanrs, ne lasītājs, ne tēma nemaina. Process paliek process. Un varbūt labi, ka tā, – kaut kur jau mēs, tajā esot, nonāksim un kaut kādu putekļu kārtu aiz sevis arī atstāsim. Un varbūt ne par ko citu nav vērts vispār satraukties.

Žurnāla SestDienas 11. – 17. janvāra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Hercoga soļus vēl neesmu dzirdējusi. Stājusies Imanta Lancmaņa vietā, Rundāles pils muzeja jaunā direktore Laura Lūse aicina pils atmosfēru izbaudīt ziemā, stāsta, ko pilī darīs nākamos 40 gadus un kāpēc viņa negribētu dzīvot citos laikos.

PASAULĒ. Bosnijas sabrukuma sludinātājs. Viens no etniski sašķeltās Bosnijas un Hercegovinas jaunajiem prezidentiem Milorads Dodiks atklāti nicina savu valsti un atbalsta tās sadalīšanos. Viņa retorika apdraud pirms divdesmit gadiem panākto mieru un valsts iespējamo pievienošanos ES un NATO.

TEHNOLOĢIJAS. Aizkostais sapnis. Informācijas tehnoloģiju nozares eksperti arvien biežāk norāda uz problēmām visiem zināmās kompānijas Apple pašreizējā situācijā. Veiksmes stāsts ir izsapņots vai tikai uz brīdi piebremzējis savu straujo kāpumu? Viens no ieteiktajiem risinājumiem ir arī atgriešanās pie principiem, pēc kuriem uzņēmumu savulaik vadījis Stīvs Džobss.

TUVPLĀNĀ. Pačaloties čūskuvārdos. Mūsdienu igauņu literatūras klasiķis Andruss Kivirehks tikko nosvinējis trešās filmiņas par Loti pirmizrādi un labprāt runā ar saviem lasītājiem gan čūskuvārdos, gan dieva ar mazo burtu vai nacionālista Ivana Vāveres balsī. Pēc rakstnieka domām, humors vienmēr bijis sastopams arī vēsturē, taču analizēt to nevajag – tad tas tikai cietīs.

KO ĒDAM? Biedējošie E un citas piedevas. Noslēdzot rakstu sēriju par to, ko ikdienā ēdam, SestDiena mēģina viest skaidrību sarežģītajā piedevu pasaulē. Ko tās īsti nozīmē, un kam to garajā sarakstā būtu jāpievērš uzmanība? Tātad – ko apēdam līdz ar košāku produkta krāsu vai smalkāku smaržu.

LATVIJAI VAJAG. Dāvināt prieku. Gadumijā cilvēki parasti ir gatavāki atbalstīt citus, iesaistoties dažādās labdarības aktivitātēs. Mēs ziedojam naudu un paunojam paciņas lieliem un maziem svešiniekiem – nu jau tas šķiet tikai pierasti. Taču atbalstīt un iepriecināt līdzcilvēkus, kam klājas grūtāk, var dažādi. Ance Tarvida to ir izvēlējusies darīt atbilstoši savai profesijai – viņa ir manikīre un ik pa laikam rokas un nagus bez maksas sapucē tiem, kuri ikdienā to nevar atļauties.

BOHĒMAS CEĻOS. Gribētos, lai tas tikai joks. Gandrīz vienlaikus ap gadumiju slēdz divus mūzikas cienītāju vidū ļoti populārus bārus Vecrīgā – Krogu Aptieka un I Love You. Nekas šai pasaulē nav mūžīgs.

KINO. Šampanieša sociālisms. Ar 76. Zelta globusa ceremoniju iesākusies kino balvu sezona Holivudā.

CEĻOJUMS. Galvenais, lai kājām silti. Ko darīt, ja, par spīti globālajai sasilšanai, Latvijas ziemas joprojām vienkārši šķiet par aukstu? Protams, doties uz siltajām zemēm! Un viens no variantiem ir iespēja iepazīties ar tuksnesi Izraēlā jeb doties uz Eilatu. Tiešais lidojums šajā sezonā būs gana lēts, uz humusu pēc tam ilgi negribēsies skatīties, bet saule tik tiešām nepievils – ļaus sasildīties un ilgoties vēsa alus.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS JAUTĀJUMS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
Līdzjūtība Dienas žurnālistiem. Priekšniekus tomēr neizvēlas...
Parinieks
P
Lai kads vel par to saubitos.Noslegums ir .......
viesis
v
Pirmkārt, apgalvojums par visiem vienādām iespējām šodien, ir mīts. Ir sen pierādīts, ka noslāņotā un nabadzīgā sabiedrībā vienādo iespēju princips ir tikai teorētisks. Otrkārt, jancīgi izklausās, ka PSRS laikus lamā jaunieši, kuriem par to ir visai miglains priekšstats :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata