Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Svētki. Enter

Izpratne, atbalsts, īstais joks visgrūtākajā brīdī un vienkāršs smaids no sveša cilvēka šobrīd var likt kaut uz īsu brīdi bezgalīgi mīlēt pasauli. Un arī otrādi. Lietas, par kurām citā situācijā vispār nesatrauktos, un asāka intonācija, kuru citkārt varbūt pat nepamanītu, pēkšņi var šķist nevajadzīgi skarba.

Nezinu, kā jūs, bet es nesen sapratu, ka šis krīzes laiks mani ir padarījis krietni emocionālāku. Vai tas runā par vai pret vispārējam tehnoloģiju uzplaukumam? Vēl, šķiet, pāragri minēt, vai daudzās stundas pie ekrāniem un saziņa ar neredzamu tīklu palīdzību mūs padarīs atkarīgus vai alerģiskus pret pikseļiem pēckrīzes laikos. Taču ir pilnīgi skaidrs, ka tehnoloģijas nu tiešām ienākušas ne tikai tajā sadzīviskajā, horizontālajā "zemes" līmenī un saziņā, bet arī vertikālē. Savulaik cilvēki, domājot par tām augstajām, dvēseliskajām sfērām, spēja pat vissmagākos akmeņus savīt mežģīnēs un radīt velves, kurās garam bija iespēja lidot. Tagad arī šajās celtnēs iemājojuši elektrības vadu mudžekļi un mūsdienās, šķiet, visu redzošo kameru acis. Nekas nestāv uz vietas. Viss mainās. Pat pārpasaulīgais un mūžīgais.

Laikam jau svētkos, sevišķi tik pavasarīgas mošanās pilnos kā Lieldienas, atšķirtība no tiem, ar kuriem gribētos dalīties gan apsveikumos un kopīgās sarunās, gan vienkāršā klātbūtnē, ir jūtama īpaši asi. Ko ar to darīt? Kā tomēr atrast sevī kaut nedaudz svinīguma, iedvesmas un prieka?

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kuras spēka vārdi savulaik Dziesmu svētku estrādē neierasti skaļi un vareni noviļņoja pāri cilvēku tūkstošiem, arī tagad sarunā ar SestDienu aicina atcerēties mūsu senču izturību, drosmi un dzīvotgribu: "Mums ir tikai jāseko viņu pēdās un jāatceras, ka mums katram ir vairāk spēka un stipruma, nekā mēs to parasti jūtam. Krīzes situācijās vairāk nekā gludi noritošā ikdienā ir jāsmeļas savā iekšējā spēkā. Tas spēks tur ir, un tas ir pieejams."

Jā. Mēs esam stipri! Enter.

Šīs SestDienas, 9. - 16. aprīļa, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Prezidentes Lieldienu padomi. Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga par vīrusu ļauno inteliģenci, par to, kur krīzē jāsmeļas spēks, un par nākamā soļa svarīgumu izdzīvošanas ceļā.

KORONAS LAIKI. Āmen.Enter. Baznīcu dzīves vērojumi fiziskās distancēšanās laikā.

POLITIKA. Zaļumballes apsargs no Zentenes. Koronas laiku aizsegā latvju tauta pavisam klusi tikusi pie jauna ekonomikas ministra. Jānis Vitenbergs no KPV LV nu kļuvis par jaunāko valdības locekli.

PASAULĒ. Ugunsgrēki kā atgādinājums. Kārtējais mežu ugunsgrēks bijušās Černobiļas atomelektrostacijas teritorijā atkal uzjundījis jautājumus par bīstamās zonas ietekmi uz apkārtējo reģionu un arī tālāk dzīvojošajiem. Lai gan liesmas šajā teritorijā plosās ik pa laikam, rezonansi šādas ziņas izraisa nemainīgi, un tam ir vairāki iemesli.

TĒMA. Palīdz būt atbildīgiem. Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanā cits citam liels atbalsts var būt arī savstarpēji nepazīstami līdzcilvēki. Lai palīdzētu iedzīvotājiem lieki nestaigāt apkārt un ievērot speciālistu noteiktos ierobežojumus, izveidojusies pat vesela brīvprātīgo kustība. Tajā iesaistījusies arī Linda, kura uzsver, ka ir gatava palīdzēt tik ilgi, cik būs nepieciešams.

TEHNOLOĢIJAS. Nasta uz globālā tīmekļa pleciem. Triju miljardu cilvēku palikšana mājās ievērojami palielinājusi datu pārraides apjomu internetā. Vai tīmeklis izturēs negaidīto slodzi?

DIENASGRĀMATA. Viss būs labi. Trim bērniem visos vecumos jāorganizē tālmācība – urā, cik brīnišķīgi! Jau sen gribēju pārtaisīt kurpju skapi par biroju! Kā gan vēl labāk trenēties kalnu pārgājieniem, ja ne nesot mājās proviantu nedēļai? Un, skat, nu jau skaidrs, ka arī svētkus svinēsim attālināti: Lieldienas tuvojas pār augstiem kalniem ar sejas masku un dezinfekcijas līdzekli šūpolēs... Adaptācija prasa laiku un piedomāšanu. Ir tiešām piņķerīgi ātri noskaņoties un izveidot jaunu ieradumu ritmu, nezaudējot azartisku attieksmi.

CEĻOJUMS. Svešam uzticēties. Divas nedēļas Izraēlā piepilda informācijas, jūtu un atmiņu krātuves, rāda krāšņas mūsdienu ainas un atdzīvina vēsturi. Tās pārsteidz, iejūsmina, dara melanholisku un ievelk treknu plusu pasaules izziņā. Taču lielā čemodānā mājās tiek atvests kas cits – krava latviešu valodā, kas stāv pāri laikam un slavina nepraktisko cilvēku ar neapvīlētu dvēseli.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata