Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

"Tā kā" pasaule

Nesen sarunās gudrā sabiedrībā uzzināju, ka pētnieku aprin­dās pavisam oficiāli tiek lietots burvīgs jēdziens "tā kā ģimene". Neviltoti sapriecājos par tādu atjautību, jo šis nieka "tā kā" gandrīz jebkura vārda priekšā nudien izskaidro ļoti daudz dažādu dīvainību sabiedrībā, kas līdz šim man likušās ačgārnas vai vismaz neizprotamas.

Piemēram. Kāpēc ēnu ekonomika joprojām Latvijā ir problēma, vai kāpēc kukuļi tiek ņemti un doti, taču pēcāk vainīgos ne viens vien mēdz aizstāvēt? Jo visiem taču skaidrs, ka nodokļi ir nevis vienkārši jāmaksā, bet tā kā jāmaksā un arī ņemt kukuļus tā kā nav labi. Tas pats ar dažādiem plāniem un projektiem – koncertzāli celt un sportu attīstīt arī, protams, tā kā vajadzētu. Skaidrs, ka daba tā kā būtu jāsaudzē. Taču, ja tā labi padomā, viss taču tā kā notiek, valsts arī tā kā attīstās…

Šonedēļ tikām pie veselu divu augstu valsts amatpersonu nomaiņas – Valsts prezidenta pienākumus sāka pildīt Egils Levits, un kultūras ministra amatā apstip­rināja Nauri Puntuli. Atliek novēlēt, lai neviens no viņiem nekļūtu par "tā kā" pasaules sastāvdaļu. Sarunā ar SestDienu Puntulis pats saka, ka viņam padomā vairāki konkrēti risinājumi problēmām, kas jau krietni ilgi ievilkušās un iestrēgu­šas kaut kur starp nepietiekamu politisko gribu, naudas maka mūžīgo plānumu un gluži vienkārši nespēju līdz galam izvēlē­ties starp vairākiem iespējamiem scenāri­jiem. Jācer, vismaz šie daži ilgi gaidītie un vajadzīgie lēmumi tik tiešām tiks pieņem­ti, jo "tā kā" risinājumiem vietas nudien vairs nav.

Šīs SestDienas,  12. – 18. jūlija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Es, protams, dziedāšu. Jaunais kultūras ministrs Nauris Puntulis par to, kā uztver kalpošanu, kādus sitienus gatavs uzņemties un kāpēc ne vienmēr vajadzīgs dārgākais risinājums.

PASAULĒ. Sudāniešu cīņa nav galā. Āfrikas valsts Sudānas pilsoņi panāca, ka tiek gāzts autoritārais prezidents Omars el Bašīrs, taču viņu vēlmei pēc demokrātijas ceļā stājās militārā hunta. Opozīcija un armija noslēdz vienošanās par pārejas valdības izveidi, bet tikai retais nešaubās, vai ģenerāļi turēs vārdu.

TĒMA. Laimes spēle valsts labumam. No 1. jūlija Latvijā ieviesta Čeku loterija, mudinot iedzīvotājus iesaistīties ēnu ekonomikas apkarošanā. Šķiet, ka tā ir jauna ideja? Nebūt ne – loterija jau izsenis bijis veids, kā iesaistīt sabiedrību dažādu valsts problēmu risināšanā, vienlaikus ļaujot tikt gan pie žiguļa, gan jauna gludekļa.

DABA. Menca pilnā rīklē sauc. Grūti laiki vairākām mūsu zivīm. Pasaules Dabas fonds aicina sabiedrību pievieno­ties tā rīkotajai kampaņai Lai jūra čum un mudž un neizvēlēties veikalos un citās tirdzniecības vietās Baltijas jūras mencas un Eiropas zušus.

SPORTS. BMX restarts jaunā trasē. Vienpadsmit gadu pēc Māra Štromberga leģendārā triumfa Pekinas olimpiskajās spēlēs viņa dzimtajā Valmierā beidzot tapusi pasaules līmeņa trase, par kādu BMX saime sapņojusi jau sen. Projekta ieilgšana likusi Latvijai zaudēt iekarotās pozīcijas pasaules elites līmenī, tomēr sportisti ir gatavi strādāt, lai jau tuvākajā nākotnē mēs atkal varētu jūsmot par jauniem čempioniem.

TUVPLĀNĀ. Atbalss no ezera. Trio Ezeri koncertus nespēlē bieži, nekad tajos neatkārtojas, jo pielāgojas katrai telpai, kurā uzstājas, un šoruden gaidāmais albums tapis divus gadus un ticis pāris reižu pat pārrakstīts.

CEĻOJUMS. Galējo ziemeļu skarbā maģija. Bovaņenkova ir stāsts ne tikai par gāzes ieguvi un laukiem, bet arī Krievijas ambīcijām ziemeļos, ziemeļbriežiem un izdzīvošanu, un, protams, cilvēkiem.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
visi iespējamie "tā kā vajadzētu" lielāko tiesu netiek realizēti vienkārši tāpēc, ka cilvēki zemapziņā atšķir melus no patiesības un neviļus sabremzē "fikso iedeju" realizāciju. Protams, ir izņēmumi... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata