Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vecās sejas jaunās skaņās

Šīs nedēļas sleju sākšu ar ieteikumu – šajā augusta karstumā vērts atkal pakavēties atmiņās vai atmiņu stāstos par Staburaga un mūsu cilvēku likteņiem, aizbraucot līdz tai pusei. Likteņdārzā durvis vēris Saieta nams. Ar akmeņiem, koku saknēm un ābeļziediem, kas vēsta par pagātni, un horizontāli noguldītiem skatu torņu tiltiem nākotnē jau pati šīs vietas ideja ir sāpīgi skaista un vasaras beigu daļai piestāvoša. It kā līdz ar zvaigžņu lietiem pati bezgalība visus aicinātu tā vienkārši pastāvēt nakts vidū atgāztu galvu un padomāt par mūsu eksistences jēgu, tās bezgalīgo skaistumu un zudību vienlaikus.

Arī arhitekts Andris Kronbergs sarunā ar SestDienu, pieminot vēl citas būves, vietas un to likteņus, vairākkārt aicina nesteigties. Protams, var šķist, ka tā jau tāda mūsdienu klišeja – saukt mūsu laiku par pārlieku ātru un runāt par nepieciešamību visu darīt lēnāk. Un tomēr.

Par zudības un nezūdamības likumiem nākas aizdomāties arī tad, ja iedziļinās partiju vēlēšanām iesniegtajos sarakstos. Šoreiz tajos atrodami vārdi, kas ne tikai šķita no politikas sen pazuduši, bet dažkārt to ir izdarījuši gana skaļi un visiem atmiņā paliekoši. Tad nu tagad gribot negribot jājautā, kādēļ iepriekš noniecinātā "muļķu zeme" un tās pārvaldība pēkšņi atkal kļuvusi interesanta.

Runājot par apkārt skatāmo arhitektūru, kurā spilgti iezīmējas ne tikai laikmets, bet arī cilvēku gaume un izglītības līmenis, Kronbergs vēl saka: "Tātad uz vietas nekas nestāv, neesam vairs 90. gados, kad cilvēki bija tikuši pie naudas, bet viņu izglītība un izpratne par lietām nebija tik liela kā tā nauda. Tas tagad ir beidzies." Gribētos ticēt, ka to var attiecināt arī uz politiku un mūsu spēju vētīt topošos valsts līderus un viņu paveikto.

Līdz oktobrim vēl ir laiks – to der atcerēties, gan izbaudot vasaras otro pusi un neizbēgamo rudens pienākšanu, gan domājot un vērtējot, kuru rokās uz četriem gadiem nodot turpmāko valsts virzību. 

Šīs SestDienas, 19.-25. augusta numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Kāpiens nākotnē Arhitekts Andris Kronbergs par jaunajiem laikiem Likteņdārzā, vietām, kurām jāļauj atpūsties, un to, ka nevajag steigties

SAEIMAS VĒLĒŠANAS. Vecā orķestra vijolnieki Vēlēšanu sarakstos līdz ar jaunām sejām partijas piedāvā arī labi aizmirstas vecās – vairākas no tām bijām raduši skatīt vēl oranžajos un ceļinieku laikos. Kāpēc viņi atgriezušies un ar ko pamato savu izvēli?

PASAULĒ. Izraēla un palestīnieši jeb nebeidzamā konfrontācija. Augusta sākumā uzliesmoja kārtējais Izraēlas un palestīniešu konflikts Gazas joslā. No vērienīgas konfrontācijas šoreiz gan izdevās izvairīties, tomēr bojā gājušo skaits sniedzas vairākos desmitos, un ir skaidrs, ka līdzīgi konflikti atkārtosies. Kādēļ tā, un vai ir iespējama izeja no šī apburtā loka?

TUVPLĀNĀ. Riteni pret masiera galdu. Nākotnes sportisti kā vadāmie robotiņi un nekulturālie skatītāji Tour de France – Andrim Reisam, kurš pats bijis riteņbraucējs un tagad pilda masiera pienākumus profesionālā komandā, ir, ko pastāstīt par velosporta neredzamo pusi

LAIKA MAŠĪNA. Izslēdza no olimpiādes. Pirms 50 gadiem Āfrikas valsts Rodēzijas sportistiem pašā pēdējā brīdī tika liegta dalība Minhenes olimpiskajās spēlēs

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata