Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Stunda bez ekrāniem domu sakārtošanai

Miljardiera piekoptais rituāls varētu palīdzēt daudziem cilvēkiem sakoncentrēties dienas svarīgāko uzdevumu veikšanai un pārdomātāku lēmumu pieņemšanai.

Turīgi cilvēki vaļsirdīgās intervijās mēdz pavērt priekškaru uz piekoptajiem rituāliem, kas, viņuprāt, palīdzējuši gūt nozīmīgus panākumus dzīvē. Arī šā brīža trešais bagātākais cilvēks pasaulē, digitālās tirdzniecības platformas Amazon dibinātājs Džefs Beizoss savulaik izteicies, ka pie 202 miljardu ASV dolāru kapitāla viņam palīdzējusi tikt kāda stundu ilga ik rīta nodarbība. Ja citkārt par dīvainajiem rituāliem var vien pasmaidīt, tad par amerikāņu miljardiera rutīnu zinātnieki izsakās atzinīgi – pētījumi apliecina, ka tā patiešām palīdz pieņemt pārdomātākus lēmumus.

Aktīvi strādājoša pieauguša cilvēka rīta cēliens mēdz būt gaužām steidzīgs. Uz ātru roku pagatavotas brokastis, sapošanās darbam, bērnu skubināšana un steigšanās uz darbavietu. Taču Amazon šefam šis ir brīdis, kad viņš nospiež stop pogu straujajam laika ritējumam. Beizoss apgalvo, ka viņš iesāk dienu pavisam mierīgi, uz stundu pilnībā atslēdzoties no visiem ārējiem kairinātājiem.

Nekādu ekrānu, nekādu ziņu pārraižu, nekādas steigas. Tikai viņš un viņa domas.

SAKONCENTRĒJAS DARBAM

Miljardieris šo rituālu piekopjot katru rītu kopš 2018. gada un ir pārliecināts, ka tas viņam palīdzējis pieņemt izsvērtākus lēmumus un paaugstinājis darba produktivitāti. Attiecīgi arī auguši panākumi biznesā.

"Domu sakopošana no rīta sagatavo prātu izaicinošāko uzdevumu veikšanai. Tieši tādēļ es savu pirmo tikšanos ieplānoju tikai pulksten desmitos no rīta," uzrunā Economic Club auditorijai savulaik stāstīja Beizoss, "man patīk rīkot ar intensīvu domāšanu saistītas tikšanās pirms pusdienām, jo, šķiet, ap pulksten 17 vairs nespēju domāt par svarīgām lietām. Labāk mēģināt vēlreiz nākamajā dienā pulksten 10 no rīta."

Svarīga ir arī kvalitatīva izgulēšanās, tādēļ viņš laikus dodas pie miera un agri mostas.

EKRĀNI TIEŠĀM TRAUCĒ

Interesanti, ka vairāki zinātniskie pētījumi liek domāt, ka Beizosam varētu būt taisnība. Piemēram, žurnālā International Journal of Mental Health and Addiction publicētā amerikāņu neirologu pētījumā noskaidrots, ka nemitīga ekrānu lietošana ilgtermiņā ietekmē prāta spējas. Tā samazina pieaugušu cilvēku spēju mācīties, pasliktina atmiņu un negatīvi iespaido vispārējo mentālo veselību. Gadu gaitā pat vērojama smadzeņu apjoma sarukšana.

Savukārt krietni senākos, televīzijas pirmsākumu ēras eksperimentos jau tika noskaidrots, ka zilais ekrāns ir ļoti spēcīgs uzmanības magnēts. Ja vien darba vai mācību telpā tiek demonstrēts vizuāls saturs, cilvēka skatiens pret paša gribu aizslīd pie ekrāna. Tieši tādēļ zinātnieki iesaka atturēties no TV ieslēgšanas un pat mūzikas videoklipu atskaņošanas darba laikā.

Atteikšanās no vizuāliem kairinātājiem spējot darīt brīnumus. Neitrāla interjera telpā bez uzmanību piesaistošiem elementiem esot vieglāk gan sakoncentrēties, gan ilgstoši noturēt uzmanību pat uz garlaicīgu uzdevumu. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Buenosairesā nenotikušais tango

Komponists Arturs Maskats (66) par mūzikas un dejas brīnumaino pretspēku slimībai, komponēšanu filmas kadros, kara ēnu kultūrā, attiecībās un Šekspīra cilvēciskumu.

Kardiogramma uz ekrāna

Kinofestivālu blīvais formāts izaicina un aizrauj. Rīgas Starptautiskais kinofestivāls (Riga IFF), kas šogad notiek no 17. līdz 27. oktobrim, piedāvā daudzpusīgu 120 filmu programmu, kas vienlaikus...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata