Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Uzglūn biroja darbiem

Mākslīgajam intelektam jau tagad piemīt spēja vismaz daļēji paveikt skolotāja, sociologa, politologa un jurista pienākumus.

Ar darbvietu zaudēšanu cilvēki biedēti jau kopš pirmo mehānisko ierīču izgudrošanas. Dažkārt draudi izrādījušies pamatoti un mašīnas patiešām novedušas pie štatu samazināšanas uzņēmumos, citkārt robotizētās iekārtas radījušas pat jaunas darbvietas un devušas iespēju strādniekiem veikt kvalificētāku darbu. Pagājušajā gadsimtā tehnoloģiskais progress lielākoties skāra fiziska darba veicējus, toties tagad tas sāk sasniegt arī biroja darba darītājus.

Par mākslīgā intelekta (MI) ienākšanu darba tirgū tiek runāts jau gadiem ilgi, taču kopš pagājušā gada šis process ieguvis ikvienam pamanāmas aprises. Jaunākie MI risinājumi zīmē, raksta, komponē un mācās likumus. Lielie uzņēmēji priekā berzē rokas, cerot uz pamatīgu ekonomisko izrāvienu un izmaksu mazināšanu, bet strādājošie nervozi noraugās, kur tas viss novedīs.

Ko prot MI

Nozīmīgais pavērsiens ieinteresējis arī akadēmisko pasauli. Prinstonas Universitātes zinātnieki nolēma noskaidrot, kuras mentālā darba profesijas pirmās piedzīvos MI "uzlidojumu". Viņi apzināja dažādas MI lietotnes un programmas un izanalizēja to spējas, lai saprastu, kas robotiem jau šobrīd ir pa spēkam un ko tie kvalitatīvi pratīs paveikt pārskatāmā nākotnē.

Zinātnieku komanda izmantoja MI arodekspozīcijas mērījumu, ko 2021. gadā izveidoja viņu kolēģis Prinstonas Universitātē Edvards Feltens. Ar to tiek noteiktas MI spējas dažādās sfērās: abstraktās stratēģijas spēlēs, reāllaika videospēlēs, attēlu pazīšanā, vizuālā atbildēšanā uz jautājumiem, attēlu ģenerēšanā, lasīšanas izpratnē, tulkošanā, runas un mūzikas ierakstu atpazīšanā. Vienlaikus pētnieki pārbaudīja MI risinājumu spēju atbilstību prasībām, kādas tiek izvirzītas darba ņēmējiem. Rezultātā tapa saraksts ar divdesmit profesijām, kurās tuvākajos gados cilvēka iesaiste būs nepieciešama aizvien mazāk.

Mācības ar robotu

Telemārketinga speciālistu iekļūšana šajā sarakstā nevienu nepārsteidza, jo jau šobrīd daudzos uzņēmumos ar klientiem sarunājas un sarakstās roboti, toties krietni negaidītāks bija fakts, ka vairāk nekā puse no visām listē iekļautajām profesijām bija dažādu specialitāšu skolotāji. Proti, zinātnieki sliecas uzskatīt, ka MI risinājumi spēj sekmīgi sagatavot mācību materiālus un pārbaudīt skolēnu zināšanas. Protams, pie nosacījuma, ka audzēkņi ir motivēti mācīties. Diez vai robota balss no datora spēs tikt galā ar nedisciplinētu klasi vai motivēt vienaldzīgos.

Ar to pārsteigumi nebeidzas. MI esot labas izredzes aizstāt sociologus, politologus, tiesnešus un pat skolas psihologus.

"MI ietekme uz darbu, visticamāk, būs daudzpusīga. Dažos gadījumos mākslīgais intelekts var aizstāt cilvēku iepriekš veikto darbu, bet citos gadījumos tas var papildināt cilvēku sniegumu," medijiem izplatītajā paziņojumā secina darba autori, "spilgts piemērs tam, kā MI iespējas attīstās, ir nesenie MI valodas modelēšanas uzlabojumi."

Dažādu specialitāšu pārstāvji jau steidz izmantot MI spējas sava darba atvieglošanai. Pavisam nesen kāds Kolumbijas tiesnesis atzina, ka lieto ChatGPT spriedumu sagatavošanā, jo tas spēj ātri caurskatīt likumu krājumus un sagatavot argumentētu atbildi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata