Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

90% kinoskatītāju - Rīgā

Bedres apakša sasniegta, šogad jābūt labāk - ar optimismu nākotnē raugās kino izplatītāji un kinoteātru īpašnieki, atzīstot, ka aizvadīts diezgan smags gads. Pievienotās vērtības nodokļa paaugstināšana, kopējā ekonomiskā situācija valstī un aizraujošu filmu trūkums tiek minēts problēmu pirmajā trijniekā. Sevišķi sarežģīta situācija ir ārpus Rīgas, kur kinoteātri nīkuļo, bet izplatītāji atzīst - tas, ka 90% skatītāju ir Rīgā, nav normāli.

Kritums par piektdaļu

Pērn no pieciem uz 21% paaugstinātā pievienotās vērtības nodokļa likme ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc industrija zaudējusi 16 -20% ieņēmumu, uzskata SIA Forum Cinemas (FC) direktors Atis Amoliņš. Gan kā lielākā kinoteātra Parex plaza operators, gan filmu izplatītājs FC joprojām ir līderpozīcijās. «Kino ir apjoma bizness, biļešu cenai jāatbilst pircēja maksātspējai. Mēs 2009.gada sākumā mēģinājām cenu necelt, bet sapratām, ka būsim spiesti uzlikt daļu nodokļa maksājuma biļešu pircēju pleciem,» norāda A.Amoliņš.

Cerību, ka šis gads būs labāks, pauž arī filmu izplatīšanas firmas ACME Film mārketinga vadītājs Oskars Killo: «Galvenais iemesls, kāpēc uz mūsu filmām apmeklētāju skaits krities aptuveni par 20%, ir tas, ka bija salīdzinoši maz lielo produktu un daudzas samērā riskantākas, šaurākam lokam adresētas filmas. Šogad ir iepirktas vairākas filmas plašākai auditorijai, tāpēc situācijai vajadzētu uzlaboties.»

Bēdīgie lauki

Izplatītāji atzīst, ka ap 90% skatītāju filmas noskatās Rīgā, savukārt ārpus tās situācija ir pesimistiska. «Vēl kaut cik normāla situācija ir Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī un Valmierā, bet mazajās pilsētās ir pavisam skarbi,» vērtē O.Killo. Ja valsts reģionālās attīstības politikas ietvaros būtu attīstīta arī kultūras infrastruktūra, šai proporcijai būtu jābūt 60% Rīgā un 40% laukos, uzskata A.Amoliņš. Taču ārpus Rīgas kino rādīšana nav bizness, un ar to pat atpelnīt darbinieku algas nav iespējams.

«Šis ir tikai hobijs. Ja nebūtu cita biznesa, nevarētu noturēties. Ārpus Rīgas nav iespējams nodrošināt konkurētspējīgus apstākļus, nav neviena digitālā ekrāna, un filmu kopiju izgatavošana ir dārgs prieks. Nepietiekamais kopiju skaits noved pie tā, ka laukos daudzas filmas nonāk tikai tad, kad tās jau ilgāku laiku rādītas Rīgā,» uzskata Valmieras kinoteātra Gaisma īpašnieks, SIA FDT valdes priekšsēdētājs Felikss Pavlovskis.

Tomēr ir uzņēmumi, kas ar optimismu raugās tieši uz attīstību reģionos. Firmas New Line Cinemas pērn atklātais sešu zāļu kinoteātris Daugavpilī izkonkurējis kinoteātri Renesanse, kas ir slēgts. Tagad šis uzņēmums lolo ieceri jaunus kinoteātrus atvērt arī Jelgavā, Valmierā, Ventspilī un Liepājā.

Cer uz panākumiem

New Line Cinemas drīzumā plāno atklāt astoņu zāļu kinoteātri iepirkšanās centrā Rīga Plaza. Taču uzņēmuma ģenerāldirektors Valters Veidemanis atzīst, ka tas nenotiks februārī, bet vēlāk: «Gatavošanās Rīga Plaza kinoteātra darbības sākšanai notiek īpaši rūpīgi, jo zinām, ka nedrīkstam kļūdīties nevienā elementā. Forum Cinemas ir uzstādījis ļoti augstu kvalitātes latiņu Rīgas kinoteātru tirgū, un mēs nedrīkstam no tā atpalikt ne milimetru, ja vēlamies šeit iekarot nozīmīgu tirgus daļu. Kompānijas tālākā attīstība būs atkarīga no pirmo kinoteātru darbības rezultātiem. Ja investori uzskatīs, ka to ieguldījumi ir sasnieguši vēlamo atdevi, attīstība turpināsies citās Latvijas pilsētās un, iespējams, arī Rīgā.» A.Amoliņš šīs ieceres autorus dēvē par «drosmīgiem puišiem», ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī. Tirdzniecības parkā Alfa esošā daudzzāļu kinoteātra Cinamon mārketinga vadītāja Ilona Cera vēl viena kinoteātra atvēršanu Rīgā neuztver kā papildu risku darbībai. Lai gan I.Cera apgalvo, ka kinoteātris sācis veiksmīgu darbību, jo kopējais apgrozījums pērn pārsniedzis miljonu latu, tā īpašniekiem SIA Multiplex Systems decembrī tika noteikts tiesiskās aizsardzības statuss uz diviem gadiem, jo tam bija grūtības norēķināties ar ēkas būvniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kino Latvijā

Kino izrādīšanas vietas 28,
t.sk. kinoteātri 17
Kinoteātri ar vairākām zālēm 3
Kopā 55 ekrāni

Skatītāji Rīgā

2008.g. 2,1 miljons
2009.g. 1,76 miljoni

Populārākās filmas

TOP 3 Latvijā 2009.gadā
Filma Skatītāju skaits Ieņēmumi (Ls)

1. Ledus laikmets 3 132 625 392 847
2. 2012 67 589 211 488
3. Avatars 59 031 217 022

Avots: Nacionālais kino centrs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?