Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Afgāņu opijs degradē pasauli

Afganistānā ražotais opijs rada postu visā pasaulē, bet starptautiskā sabiedrība dara ļoti maz, lai cīnītos ar problēmu, secināts šonedēļ publiskotajā ANO pētījumā. Tajā minēts, ka opija ražošana un tirdzniecība ir galvenais dažādu teroristisko grupējumu ienākumu avots, tādēļ ir bažas, ka Centrālāzijas reģionu var pārņemt noziedzības un vardarbības vilnis.

Caurā robeža

ANO apkopotā statistika ir nežēlīga. Samērā nelielā Afganistāna saražo 92 procentus no visa pasaules opija, kura kopējā vērtība ir 65 miljardi dolāru (30,5 miljardi latu). Ik gadu visā pasaulē tas nogalina aptuveni 100 tūkstošus cilvēku un apmierina 15 miljonu atkarīgo vajadzību pēc narkotikām. Sausie statistikas dati gan nemin, cik daudzu cilvēku dzīvi sabojā narkotikas.

Problēmas sakne meklējama Afganistānā vājo likumu, augstās korupcijas un nekontrolēto robežu dēļ. Afganistānā ik gadu tiek konfiscēti tikai divi procenti no saražotā opija. Pārējās narkotikas caur Pakistānu un Irānu ceļo pie «patērētājiem» visā pasaulē. ANO Narkotiku un noziedzības biroja (UNODC) izpilddirektors Antonio Marija Kosta uzskata, ka Afganistānas un Pakistānas robeža ir «pasaulē lielākā brīvās tirdzniecības zona, kur pārdot visu nelegālo», sākot ar narkotikām un ieročiem, beidzot ar nelegālajiem imigrantiem, raksta AFP.

Interesanti, ka, tuvojoties vērtīgākiem tirgiem, narkotikas konfiscē retāk. Piemēram, Irāna un Pakistāna konfiscē attiecīgi 20 un 17 procentus ievestā opija. Savukārt Krievijā un daudzās Eiropas valstīs varas iestādes no nelegālās aprites izņem pat mazāk par četriem procentiem ievesto narkotiku.

ANO pētījumā noskaidrots, ka ar katru robežas šķērsošanu narkotiku cena dubultojas. Grams heroīna (populārākā no opija izgatavotā narkotika), kas Afganistānas galvaspilsētā Kabulā maksā trīs dolārus (1,40 latu), uz ielas Londonā vai Maskavā jau nopērkams par simt dolāriem (47 lati), informē BBC.

Drauds Krievijai

Krievija kļuvusi par lielāko Afganistānas heroīna tirgu, jo gadā tur tiek izlietotas aptuveni 75-80 tonnas šo narkotiku. Tas ir trīsarpus reižu vairāk nekā ASV un Kanādā un uz pusi vairāk nekā Ķīnā. Ik gadu narkotikas Krievijā izraisa 30 tūkstošu cilvēku nāvi, tas ir vairāk nekā Padomju Savienības militārās invāzijas laikā Afganistānā no 1979. līdz 1989.gadam.

Pārsteigums bijis fakts, ka NATO dalībvalstīs katru gadu no Afganistānas heroīna mirst 10 tūkstoši cilvēku, kas ir piecreiz vairāk par Afganistānā nogalināto alianses kareivju skaitu kopš 2001.gada.

ANO vēsta, ka Latvijā ir 7100 heroīna lietotāju, kas gadā izlieto 410 kilogramu apreibinošās vielas.

Talibu zelta ādere

Opija audzēšanā un izplatīšanā ieinteresēta Afganistānas islāma kustība Taliban un citi ekstrēmistu grupējumi. Taliban valdīšanas laikā opija audzētāji tika bargi sodīti, taču tagad tas ir kaujinieku galvenais finanšu avots. UNODC noskaidrojusi, ka opijs ik gadu talibu kasi papildina par 160 miljoniem dolāru (75,2 miljoni latu). ANO uzskata, ka ar problēmu pirmām kārtām jācīnās Afganistānā un valstīs, kas atrodas tai apkārt. Par līdzšinējo nespēju liecinot 100 tūkstoši koalīcijas kareivju, kuru klātbūtne nav mazinājusi opija audzēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Opija posts

Afganistānas opija krājumi mērāmi 12 000 tonnu, kas ir pietiekami, lai divus gadus nodrošinātu pieprasījumu pēc heroīna visā pasaulē

Krievija ir lielākais nacionālais heroīna tirgus pasaulē. ANO lēš, ka tā apgrozījums ir 13 miljardi dolāru (6,1 miljards latu)

Tādās Eiropas Savienības dalībvalstīs kā Grieķija, Bulgārija un Rumānija ik gadu tiek konfiscēti mazāk nekā divi procenti no visa valstī ievestā heroīna apjoma

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?