Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Aicina atstādināt Loginovu

Rīgas brīvostas ilggadējā un pretrunīgi vērtētā pārvaldnieka Leonīda Loginova krēsls ir sašūpojies, bet par varas maiņu brīvostā runāt ir vēl pāragri - ministriju deleģētie brīvostas valdes locekļi piektdien vienojušies pieprasīt valdes ārkārtas sēdes sasaukšanu, bet Rīgas domes (RD) pārstāvji ostas valdē šo ieceri neatbalsta.

Valsts pārstāvji uzskata, ka presē plaši atspoguļotie Valsts kontroles (VK) atklātie finanšu pārkāpumi un nepilnības ir pietiekams iemesls, lai ostas pārvaldnieks zaudētu savu amatu, savukārt valdes locekļi no RD ir pārliecināti - vispirms slēdziens par VK ziņojumu ir jāsniedz prokuratūrai. Viedokļu atšķirības valsts un pašvaldības amatpersonu vidū vismaz uz laiku L. Loginovam nodrošina iespēju palikt amatā, jo saskaņā ar ostu likumu lēmuma pieņemšanai Rīgas ostas valdē ir nepieciešams vismaz piecu valdes locekļu atbalsts.

Prasa atlaist un izmeklēt

Valsts pārstāvji, kuri vēl iepriekš Saeimas Revīzijas komisijas sēdē par iespēju atstādināt Rīgas brīvostas pārvaldnieku izteicās piesardzīgi, pēc piektdien notikušās tikšanās bija noskaņoti ievērojami apņēmīgāk - kā informēja Satiksmes ministrijas (SM) pārstāve brīvostas valdē Džineta Innusa, tikšanās laikā pieņemts lēmums sasaukt valdes ārkārtas sēdi un tajā lemt par L. Loginova atstādināšanu, sākt dienesta izmeklēšanu par Rīgas brīvostas pārvaldes darbinieku atbildību, kā arī apstiprināt VK revīzijas ziņojuma ieteikumus. Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvis Ģirts Greiškalns, brīvostas valdes locekle Inga Antāne (Reformu partija) no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Dž. Innusa aģentūrai LETA pavēstīja, ka aicinās šos ierosinājumus atbalstīt arī RD deleģētos valdes locekļus, tomēr, ja par Loginova atcelšanu balsos tikai valsts pārstāvji, lēmums valdē netiks pieņemts.

Aicina vērtēt prokuratūrā

Savukārt vienbalsīgi pret L. Loginova tūlītēju atlaišanu iebilst visi četri RD deleģētie ostas valdes locekļi - Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs), Rīgas vicemērs Andris Ameriks (Gods kalpot Rīgai), Vadims Jerošenko (Saskaņas centrs) un Mihails Kameņeckis (Saskaņas centrs). Viņi uzskata, ka šāds lēmums būtu jāpieņem argumentēti un tikai pēc tam, kad ar VK revīzijas rezultātiem būs iepazinusies un savu slēdzienu sniegusi Ģenerālprokuratūra. A. Ameriks sarunā ar Dienu arī atgādināja, ka ar lūgumu vērtēt šo atzinumu RD pārstāvji Ģenerālprokuratūrā jau ir vērsušies. A. Ameriks arī uzsvēra: «Lēmumi Rīgas brīvostā netiek pieņemti, balstoties uz emocijām, bet gan balstoties uz atbildīgo ostas pārvaldes departamenta sagatavotajiem atzinumiem, kuros ir atsauces uz likumdošanu, tāpēc ir jāvērtē, vai atbildīgie brīvostas pārvaldes darbinieki ir maldinājuši valdi, vai tomēr VK izdarītie secinājumi ir kļūmīgi.» M. Kameņeckis savā nostājā bija vēl kritiskāks un norādīja, ka tieši sasteigta pārvaldes vadītāja atlaišana, pirms prokuratūra ir izvērtējusi VK ziņojumu, būtu «tiesiskais nihilisms». Savukārt N. Ušakovs uzsver, ka «labējo partiju histērija ap VK atzinumu ir skaidrojama ar šo partiju zemajiem reitingiem un skandāliem, kuros šīs partijas ir iesaistītas».

Valstij atbildība nedraudot

Lai gan iepriekš notikušajā Saeimas komisijas sēdē vairākkārt izskanēja jautājums arī par ministriju izvirzīto ostas valdes locekļu atbildību un kompetenci, uzraugot Rīgas brīvostas darbību, visticamāk, šobrīd strādājošajiem valsti pārstāvošajiem valdes locekļiem nekādas nepatikšanas nedraud - kā atzina SM pārstāvis Aivis Freidenfelds, pārstāvji no SM, VARAM un EM darbu valdē ir sākuši jau pēc perioda, par kuru VK ir atklājusi pārkāpumus, un vienīgi Finanšu ministrijas pārstāvis Ēriks Škapars (Vienotība) strādājis ilgāk. Prognozes par to, kam būs jāpieņem tālākie lēmumi, ja valsts un pašvaldības locekļiem vienošanos panākt neizdosies, pagaidām gan netiek sniegtas. EM pārstāvis Ģ. Greiškalns norādīja - ja pašvaldību pārstāvji neieklausās valsts pārstāvju ierosinājumos, ir vairāki alternatīvi risinājumi, piemēram, izmantot satiksmes ministra pilnvaras atbilstoši Ostas nolikuma 43. punktam, kas noteic, ka ostas valdes prettiesiskas darbības (nolikumā juridiskais termins - bezdarbības) gadījumā satiksmes ministram ir tiesības dot valdei rīkojumu pieņemt lēmumu. Savukārt SM biroja vadītāja Inga Spriņķe atzinusi, ka patlaban nav pamata runāt par prettiesisku ostas valdes bezdarbību, tāpēc nolikuma 43. punkts neesot attiecināms uz pašreizējo situāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?