Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Aizspriedumu varā

Mēs visi dzīvojam mītu, ieradumu un aizspriedumu pasaulē. Iespējams, lielākā daļa cilvēku ir pārāk bailīgi, lai riskētu un arī kļūdītos, tāpēc izvēlas kaut ko ļoti konservatīvu, ko sabiedrība ir akceptējusi, nevis to, kas pašam patīk. Lielisks piemērs ir teiciens par to, ka baltvīns vislabāk sader ar zivi, bet sarkanvīns - ar gaļu. Cilvēki šo faktu ir pieņēmuši un nekritiski seko šim ieteikumam. Visbiežāk tā arī būs, taču nevajag baidīties arī no citām garšas kombinācijām.

Maijā, viesojoties kādā Austrijas vīna darītavā, mani pārsteidza, ka ļoti sausais (lasi - ļoti skābais) vīns no Sauvignon Blanc vīnogām, kura garšā var viegli atpazīt zaļās ērkšķogas un ko parasti iesaka lietot kopā ar baltajām zivīm, austerēm, mīdijām vai cita veida jūras veltēm, lieliski sader ar žāvētu cūkas šķiņķi. Iespējams, pie vainas bija tas, ka šis bija Austrijas Sauvignon Blanc, bet šīs zemes virtuvē cūkgaļa ir ļoti populāra. Lai nu kā, es guvu lielisku mācību un jaunu pieredzi ēdienu un dzērienu saderībā.

Vēlāk, jau būdams Latvijā, sāku meklēt kaut ko līdzīgu. Neraugoties uz to, ka veikalos ir pietiekami daudz Sauvignon Blanc vīnogu vīnu, no Austrijas nākušo atradu tikai vienā vietā - Jūrmalā. Necilā vīna veikalā Jomas ielā bija Tschermonegg Sauvignon Blanc Oberglanzberg 2008. Garšā eksotiskie augļi, zaļas ērkšķogas minerāli un nedaudz sarkanie pipari. Pieļauju, ka tieši šī sarkano piparu garša ir atbildīga par saderību ar gaļu.

Lai veiksmīgi pārdotu dzērienu, ir nepieciešams ne tikai labs produkts. Ārkārtīgi svarīgs ir dzēriena iepakojums un etiķete. Ja patērētājs plauktā nepamanīs īsto un vajadzīgo pudeli, tad viss vīndara ieguldītais darbs būs veltīgs. Un te nu ir īstais vārds pieminēt kādas vīnogas nosaukumu, kas ilgus gadus mani atturēja no pirkšanas. Runa ir par ļoti klasisku un populāru Itālijas vīnogu šķirni - Primitivo. Šis nosaukums man asociējas ar vārdu «primitīvs». Likās, ka kāds gribētu teikt - primitīvs vīns, nav vērts pirkt. Tomēr šādam vīnogu nosaukumam nav nekāda sakara ar pašu vīnu. Vienkārši šī vīnogu šķirne nobriest ātrāk nekā pārējās jeb primativus vai primaticcio, no kā arī ir cēlies šis nosaukumus. Itālijā šo vīnogu šķirni var atrast gandrīz jebkurā reģionā, tomēr vispopulārākais audzēšanas reģions ir Apūlija, kas atrodas Itālijas zābaka papēdī. Tomēr arī šeit ir savs Primitivo gran cru reģions, kurā top labākie vīni. Tas atrodas Mandūrijas pilsētas apkārtnē, un tas nu gan nav nekāds primitīvais vīns. To lieliski apstiprina Hieron Primitivo di Manduria 2013. Aromātā spēcīgas, žāvētas plūmes, tabaka un šokolāde. Garšā pārgatavi tumšie ķirši, mellenes, kazenes. Pēcgaršā nedaudz pipari un žāvētas ogas. Spēcīgs, labi strukturēts vīns, kas tā vien prasās pēc brieža gaļas cepeša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?