Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Aktīvi un gudri aizsar dzībā

Pavasarī būs interesanti. KHL čempionātā Rīgas Dinamo pagaidām neizdodas uz ledus realizēt jaunā trenera Pekas Rautakallio propagandēto aktīvo hokeju, tomēr Latvijas valstsvienības galvenā trenera amatā apstiprinātais Teds Nolans ir pārliecināts, ka tikai šādi ir jāspēlē, ja ir mērķis izcīnīt augstākas vietas pasaules čempionātā.

Trešdienas pusdienlaikā Nolans izlidoja uz Frankfurti, lai tālāk ceļotu pāri okeānam. Saruna ar jauno Latvijas izlases treneri notika vienu stundu pirms Dinamo - Traktor spēles viesnīcā Alberts, kur deviņu dienu vizītes laikā Latvijā uzturējās Teds. Zinot, ka rīta pusē trenerim jau bijusi plašāka intervija, jautāju, vai mediji viņu nav nogurdinājuši. «Nē, jo šī būs ceturtā intervija. Kad strādāju NHL klubā Detroitā, man bija pat četras tikšanās ar žurnālistiem dienā. Intervijas ir neatņemama trenera darba sastāvdaļa.»

Ziemeļamerikas skola

Šo patiesību ievērojot, Teds kā skaitāmo pantiņu ātri un kodolīgi izklāsta savus iespaidus Latvijā. «Hokeja līmenis te ir labs. KHL spēlē citādi nekā Kanādā un ASV, tomēr spēles pamatprincipi jau nekur nemainās, tie visur ir vienādi. Eiropā ir mazāk spēka spēles, bet tam par iemeslu ir lielāka izmēra ledus laukumi. Hokejā svarīgi ir ripas kontroles laikā pieņemt pareizo lēmumu, kā arī sekot pretiniekam un neļaut viņam iesākt uzbrukumu. Ziemeļamerikā neredzēsiet, ka spēlētājs ar ripu atgriežas savā aizsardzības zonā. Tas ir papildu risks kļūdīties, bet hokejs jau pamatā balstās uz kļūdām. Parasti uzvar komanda, kas mazāk kļūdījusies.»

Nolana teiktais gandrīz vārds pa vārdam sakrīt ar Rautakallio sludināto hokeja fiolosofiju, sākot darbu Rīgas Dinamo. Peka spēles taktiskā plāna izklāstā jau kļuvis pielaidīgs un vairs nepaģērē katrā epizodē pretspēlētāja medības laukumā beigt ar spēka paņēmienu. Atšķirībā no Rautakallio, izskatās, Teds savus principus nemainīs, jo ir ortodoksāls aktīvā hokeja piekritējs. Tas arī ir saprotams, jo viņš ir strādājis tikai pēc Ziemeļamerikas metodēm. «Esmu redzējis trīs Dinamo spēles, kurās lielāko vērību veltīju atsevišķiem spēlētājiem. Tomēr varu apgalvot, ka izlase spēlēs citā manierē. Katram trenerim ir sava pieeja un redzējums, tāpēc arī komandu spēlētais hokejs atšķiras. Es no hokejistiem prasu maksimālu atdevi, lai viņi laukumā smagi strādātu un darbotos ar maksimālu enerģijas lādiņu. Uzskatu, ka šādā manierē spēlējošās komandas ir daudz veiksmīgākas. Jā, šāds spēles stils prasa labu fizisko sagatavotību, bez kuras mūsdienu hokejā ir grūti sasniegt labus panākumus.»

Palīgi no Latvijas

Pavasarī trenerim būs tikai pusotra mēneša laika, lai komandu sagatavotu pasaules čempionātam. «Tik īsā laikā nevar būtiski izmainīt spēlētāju gatavību. Stabili pamati ir jāieliek jau pirms sezonas un tās gaitā. Domāju, ka spēlētāji no Dinamo ar regulāru spēļu praksi būs labā kondīcijā.» Nolana priekšgājēji izlases treniņnometnei allaž pievērsa īpašu uzmanību. Pjotrs Vorobjovs izmantoja padomju laika metodes ar riepu vilkšanu, Kurta Lindstrēma laikā dažus spēlētājus, kā, piemēram, Grigoriju Panteļejevu, 2004. gada pasaules čempionātam Prāgā speciāli sagatavoja Aleksandrs Beļavskis. Oļegam Znarokam un Harijam Vītoliņam bija sava programma uz ledus, zālē strādāja fiziskās sagatavotības treneris Jurijs Ždanovs, bet pirms pēdējā PČ Slovākijā - Vilnis Klucis, kurš sezonas laikā rūpējas par spēlētāju gatavību Rīgas Dinamo. «Man nebūs sava speciālista no aizokeāna. Rīgā uzticēšos vietējam fiziskās sagatavotības trenerim.»

Aktuāls joprojām ir palīgu jautājums. Nolans atzīst, ka tie būs Latvijas treneri. Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidentam Kirovam Lipmanam tuvākajā laikā plānota saruna ar Dinamo Rīga padomes priekšsēdētāju Juri Savicki, lai valstsvienībā par palīgiem strādātu abi Rautakallio palīgi Artis Ābols un Viktors Ignatjevs. Turpinot par personālijām, puslīdz skaidrs, ka komandas komplektēšanā galvenā loma būs Mārim Baldoniekam, kurš 2012. gada PČ Stokholmā acīmredzot pildīs arī izlases ģenerālmenedžera pienākumus.

Uzteic Miķeli Rēdlihu

Rīgas Dinamo sastāvā labāko iespaidu uz Nolanu atstājis Miķelis Rēdlihs. «Divas spēles pastiprināti viņu vēroju. Ļoti inteliģents un gudrs spēlētājs. Pavēroju arī Mārtiņu Karsumu, kurš man ir labi zināms, jo spēlēja manis vadītajā Kanādas junioru komandā. Teikšu godīgi, ka viņš var spēlēt labāk. Karsums fiziski nav labākajā kondīcijā, bet viņam ir laba hokeja izpratne. Pavēroju Spruktu un 47. numuru (Cipuli). Jā, viņam ir problēmas ar vārtsarga pārspēšanu, taču viņam ir labs slidojums un viņš var būt noderīgs, bloķējot aizsargu metienus un cīnoties aizsardzībā. Komandā nav jābūt tikai spēlētājiem, kuri met ripas vārtos. Snaipera lomu var uzņemties Miķelis un Karsums.»

Sarunās ar Baldonieku jaunajam trenerim esot radīts priekšstats par kopējo situāciju valstsvienībā. «Es zinu, ka ir ierobežota spēlētāju atlase. Nav ātru un nav arī sliktu spēlētāju, pārsvarā ir vidējais līmenis. Es šādu situāciju akceptēju, jo man ir jāstrādā ar tiem, kuri ir manā rīcībā. Man nav iespēja strādāt, piemēram, ar Sidniju Krosbiju, tāpēc Latvijai ir jābūt spēcīgai kā komandai. Visām maiņām ir kārtīgi jāstrādā, jācīnās par katru ripu, un tad arī būs rezultāts.»

Svarīgu lomu Nolans piešķir psiholoģiskajai gatavībai. «Spēlētājiem laukumā ir jābūt pārliecībai, ticībai un arī labam noskaņojumam. Dinamo es ievēroju diezgan daudz akmeņainu seju un maz smaidošu spēlētāju. Hokejs ir spēle, kas uz ledus ir jāizbauda.»

Par pasaules čempionāta aktualitātēm Nolanam nav konkrēta priekšstata. Viņš ar interesi uzklausa manis teikto, ka nākamgad Stokholmā un Helsinkos spēlēs pēc jaunas sistēmas. Visas komandas būs sadalītas divās grupās pa astoņām komandām. «Šāda kārtība varētu būt taisnīgāka,» piekrīt Teds. «Es gan nezinu, kā bija spēlēt pēc iepriekšējās kārtības.»

Latvija Stokholmā būs vienā grupā ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Vāciju, Norvēģiju, Dāniju un Itāliju. Jautāju, vai tiešām pret visām komandām būtu jāspēlē aktīvi, tā teikt, no pirmā numura pozīcijām. «Manuprāt, labākā aizsardzība ir uzbrukums. Skatītājiem ir arī garlaicīgi, ja komanda tikai domā par savu vārtu drošību, bet fani Rīgā ir lieliski. Esmu apstādināts uz ielas, cilvēki man ir novēlējuši veiksmi darbā ar Latvijas izlasi. Ir jāspēlē aktīvi, bet tajā pašā laikā arī gudri aizsardzībā.»

Jāsaprot trenera sistēmas

Rautakallio arī pēc divu mēnešu darba Dinamo turpināja atgādināt, ka ir nepieciešams laiks, lai spēlētāji pilnībā saprastu viņa prasības. Nolanam pirms pasaules čempionāta darbam maksimums būs atvēlēts tikai pusotra mēneša. «Kad strādāju Kanādas junioru līgā ar septiņpadsmit gadu veciem spēlētājiem, viņi ļoti ātri saprata, ko no viņiem vēlos sagaidīt. Tad kāpēc lai to pašu nevarētu izpildīt 25 vai 28 gadus veci profesionāļi?» Labs jautājums, uz kuru pats treneris pirmajā daļā arī atbild.

Ja sastāva noteikšanā būs jāizvēlas starp gados jaunāku un pieredzējušu spēlētāju, Nolans piemeklē diplomātisku risinājumu. «Es izvēlēšos labāko.» Treneris skaidro, ka nevēlas saņemt uzticības kredītu nākotnei. «Esmu pieradis dzīvot tagadnē. Konkrētajā brīdī ir jāpadara viss, cik vien labi iespējams, un jāsasniedz labākais rezultāts. Neesmu vēl runājis ar federācijas vadību, kura vieta būtu jāizcīna pasaules čempionātā. Jo augstāk būsim, jo labāk. Iekļūt grupas četru labāko komandu skaitā nebūs viegli, bet to var izdarīt. Parasti komandas ieņem tās vietas, kuras arī ir pelnījušas. Ja spēlēsim labi, būs arī labs rezultāts. Galvenais ir ticēt tam, ko dara.»

Nākamreiz Nolans Rīgā ieradīsies janvāra beigās. Pirmo reizi Latvijas valstsvienību viņš vadīs februāra pārbaudes turnīrā Norvēģijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Teds Nolans

Dzimis 1958. gada 7. aprīlī Ontārio provincē Kanādā
Kopš 2011. gada vasaras Latvijas hokeja izlases treneris
Spēlējis NHL klubos Detroitas Red Wings un Pitsburgas Penguins
Trenējis NHL klubu Bufalo Sabres. 1997. gadā saņēmis Džeka Edamsa balvu kā NHL sezonas labākais treneris

Hokeja izlase pirms PČ

6.-12.II turnīrs Norvēģijā (Latvija, Norvēģija, Dānija, Francija)
5.-6.IV Rīgā ar Čehiju
13.-14.IV viesos ar Dāniju
20.-21.IV Rīgā ar Krieviju
30.IV-1.V Rīgā ar Franciju

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?