Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Alvis Hermanis saņem Kristāla Turandotu

Maskavā vienā vakarā ar kinoteātrī Puškinskij notiekošo XXI Starptautiskā kinofestivāla noslēguma ceremoniju citā spēles telpā - Gaļinas Višņevskas Operdziedāšanas centrā - tika sadalītas galvenās Maskavas teātru sezonas balvas Kristāla Turandota. Visvairāk - trīs graciozās kristāla statuetes nominācijās Gada labākā izrāde, Labākais vīriešu (Jevgeņijs Mironovs) un Labākā sieviešu lomas atveidotāja (Čulpana Hamatova) - saņēma Alvja Hermaņa veidotā izrāde Šukšina stāsti, kas iestudēta Nāciju teātrī.

Svinīgais vakars tika veltīts nesen mirušās lieliskās krievu balerīnas Jekaterinas Maksimovas piemiņai, viņa bijusi arī ilggadēja Kristāla Turandotas - šīs Krievijā pirmās neatkarīgās, nevalstiskās privātprēmijas - žūrijas locekle (Kristāla Turandota šogad tika pasniegta 18.reizi, balvas žūrijā strādā augstākās raudzes teātra profesionāļi).

Kristāla Turandota nominācijā Gods un lepnums (analogs Latvijas Spēlmaņu nakts balvai par mūža ieguldījumu) tika Satīras teātra vadītājam Krievijas Tautas skatuves māksliniekam Aleksandram Širvindtam, kurš pateicības runā pauda: «Es ārkārtīgi rāmi attiecos pret visādiem goda nosaukumiem, jo galvenais jau ir aktiera personība. Tas, vai viņš oficiāli tiek saukts par tautas mākslinieku vai nopelniem bagāto skatuves darbinieku, skatītājiem ir vienalga, viņi to neatceras. Nu smieklīgi taču ir teikt - Itālijas Tautas skatuves mākslinieks Marčello Mastrojāni vai Losandželosas nopelniem bagātais aktieris Džeks Nikolsons...»

Prēmijas un septiņu Turandotu izdales procedūra tradicionāli izvēršas par asprātīgu teatralizētu šovu. Šoreiz, ņemot vērā balvas astoņpadsmitgadi, kāds satrakojies Aizsardzības ministrijas ģenerālis/aktieris laureātus grasījās iesaukt aktīvajā kara dienestā, taču kaprīzā princese to kategoriski nepieļāva, prēmēto pašaizsardzībai pasniedzot izmēros iespaidīgās kristāla skulptūras.

Par sezonas labāko režisoru atzīts Dmitrijs Krimovs (izrāde Opus nr.7 Anatolija Vasiļjeva Dramatiskās mākslas centrā; tās apraksts Kultūras Dienā, 8.V), Kristāla Turandotu par labāko scenogrāfiju un režiju vienlaikus izpelnījās arī Maskavā strādājošais bulgāru mākslinieks Ivans Popovski (izrāde Gada...laiks Jeļenas Kamburovas muzikāli poētiskajā teātrī), gada debija - aktrise Roza Šmuklere (izrāde Džeimsa Džoisa Uliss, kas uzvesta Pjotra Fomenko teātrī darbnīcā).

Starp prēmijas pasniedzējiem Šukšina stāstu komandai bija pirmais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs, slavenā teātra Ļenkom aktrise Inna Čurikova un prestižā Vīnes festivāla/Viener Festwochen direktors slavenais režisors Liks Bondī.

Gorbačovs savā runā atzina, ka izrāde Šukšina stāsti viņu «emocionāli burtiski satriekusi un likusi raudāt kā bērnam», kā arī piebilda - krievu teātra māksla joprojām spējot pārsteigt pasauli. Liks Bondī pamanījās izteikt komplimentu gan Gorbačovam, gan Alvim Hermanim un Šukšina stāstu «bandai»: «Ir sevišķi patīkami un liels gods uzstāties pēc cilvēka, kas izmainīja pasaules vēstures gaitu, un apbalvot izrādi, kura maina mūsu priekšstatus par teātri.»

Man, teātra kritiķim, kurš redzējis vairākumu sumināto izrāžu, ir prieks un pārsteigums, ka cienījamā, drīzāk klasiski/tradicionāli orientētā žūrija atbalstījusi eksperimentālus, provokatīvus un skatuviskajās izteiksmēs novatoriskus darbus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?