Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +2 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Ar karti pret ēnu ekonomiku

Kam gan interesē karšu norēķini? Finanšu ministram, kurš atbild par līdzsvarotu valsts budžetu, uzņēmējiem, kuri uzsāk biznesu internetā, iedzīvotājiem, kuri ikdienā iepērkas veikalos? Jā, mums visiem karšu norēķini ir svarīgi.

Arī Eiropas Komisijai (EK) ir svarīgi karšu maksājumi. Bet EK nolēmusi ierosināt Eiropas līmeņa pārmaiņas, kuru neprognozētās sekas nodarīs ļaunumu patērētājiem un mazajiem uzņēmumiem, turklāt aizkavēs inovācijas un palielinās maksājumus skaidrā naudā. Šādas iniciatīvas ietekmes sekas nav pietiekami izpētītas, un Latvijas valdībai to nevajadzētu atbalstīt.

Šāds likums tiktu vienādi piemērots gan Madridē, gan Rīgā, bet izmaksas, kas saistītas ar karšu maksājumu sistēmas darbību, vairs netiks taisnīgi sadalītas sistēmas lietotāju starpā, t. i., starp tirgotāju un pircēju. EK vēlas samazināt tirgotāju izdevumu daļu, kā rezultātā pircēja izdevumu daļa palielināsies.

Australian Reserve Bank samazināja starpbanku maksājumu 2003. gadā, un tā rezultātā tirgotāju izdevumi samazinājās par 423,3 miljoniem latu gadā. Sistēmas darbības nodrošināšanas izdevumi gan palika iepriekšējā līmenī, tāpēc tirgotāju līdzdalības maksājumu deficītu karšu izdevēji bija spiesti kompensēt, paaugstinot izmaksas karšu lietotājiem, lai sistēma turpinātu darboties.

Šobrīd patērētāji Austrālijā nodevās par karšu lietošanu katru gadu papildus maksā 239,04 miljonus latu, lai kompensētu tirgotāju maksājumu samazinājumu. Spānijas valdība sekoja Austrālijas piemēram 2005. gadā un uzspieda vienošanos par starpbanku nodevas būtisku pazemināšanu. Rezultātā spāņu tirgotāju izmaksas piecos gados saruka par 1,9 miljardiem latu. Līdzīgi kā Austrālijā, arī Spānijā patērētāji šajā periodā papildus samaksāja 1,6 miljardus latu, un, tāpat kā Austrālijā, nav neviena empīriska apliecinājuma tam, ka kaut viens cents no 1,9 miljardu latu lielā komersantu ietaupījuma būtu sasniedzis pircēju kabatas.

Tāpēc jāņem vērā, ka starpbanku maksājumu nodevas samazināšana faktiski ir tirgotāju ar karšu norēķinu sistēmas darbību saistīto izdevumu sloga pārnešana no lielo uzņēmēju pleciem uz patērētājiem.

EK ir 10 gadu laikā uzkrātas zināšanas par to, kas notiek, ja starpbanku maksājumiem nosaka regulējumu, un, lai gan tā apzinās negatīvo ietekmi uz patērētājiem un mazajiem tirgotājiem, kā arī ir pieredzējusi inovāciju un līdzīgu procesu vājināšanos, EK tomēr turpina virzīt šo likumdošanas iniciatīvu. Neraugoties uz to, ka daudzi, ar EK pārstāvjiem konsultējoties par šo jautājumu, noraidīja likumu izmaiņu nepieciešamību, EK paziņojusi par šīs iniciatīvas iesniegšanu apspriešanai 2013. gada aprīlī, kas iepriecinās lielos tirgotājus, bet nebūs Latvijas patērētāju vai mazo tirgotāju interesēs.

Nesen veiktais apsekojums liecina, ka no aptaujātajiem Latvijas patērētājiem 74% ikdienā biežāk izmantotu skaidru naudu, ja karšu lietošanas izmaksas pieaugtu. Ja tikai 10% no tiem, kas gatavojas biežāk maksāt ar skaidru naudu, to faktiski arī darīs, tiks sperts milzīgs solis nepareizā virzienā. Skaidras naudas maksājumu samazināšana ir visu interesēs - mazāk skaidras naudas nozīmē arī retākus laupīšanas mēģinājumus un mazākas iespējas izvairīties no nodokļiem.

*MasterCard vadītāja vietnieks Baltijā un Skandināvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?