Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Ar vienu kāju slimnīcā

«Es nevarēju iedomāties, ka no pretsāpju tabletēm man var palikt tik slikti,» Dienai, stāstot par savu pieredzi, sacīja Baiba (vārds mainīts). Viņa ir viena no tiem, kuriem, nepareizi lietojot zāles, palicis slikti. Meitenei gan paveicies - viņa neattapās slimnīcā. Tomēr citiem šāda rīcība izraisījusi traģiskākas sekas. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, 50% cilvēku zāles lieto neatbilstoši, un, pēc speciālistu domām, Latvijā situācija varētu būt līdzīga.

Gandrīz slimnīcā

24 gadus vecajai Baibai sāpējis zobs, tāpēc aptiekā nopirktas pretsāpju tabletes. Lai gan aptiekāre stāstījusi par zāļu lietošanu, mājās viņas teiktais aizmirsts. Meitene dienas laikā izdzērusi vien pāris tablešu, bet zobu sāpes vakarā saasinājušās, tāpēc tās dzertas biežāk. Naktī Baibai palicis slikti - reibusi galva, bijusi nelabuma un paaugstināta stresa sajūta, trīcējušas rokas. «Ja man paliek slikti, dodos gulēt, bet šoreiz biju tik ļoti nobijusies, ka man bija bail aizmigt. Pirmajā brīdī domāju, ka esmu vienkārši pārstrādājusies, bet, izlasot zāļu lietošanas instrukciju, secinājumus izdarīju ātri - zāles biju pārdozējusi,» par pieredzi stāsta meitene. Lai gan tuvumā atradusies slimnīca, Baiba vispirms sazvanījusi ārstu, kurš ieteica rīkoties pašai mājās. Līdz rītam, izpildot ārsta instrukcijas, palicis labāk. Tomēr šādos gadījumos cilvēks var nonākt arī slimnīcā, brīdina speciālisti.

Trūkst izpratnes

Lai gan šādu gadījumu nav ļoti daudz, ārsti atzīst, ka cilvēkiem trūkst izpratnes par racionālu zāļu lietošanu. Piemēram, februārī kāda deviņus gadus veca meitene nogādātā slimnīcā ar medikamentu saindēšanos, kad izdzērusi desmit pretklepus pulverīšu, Dienai pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola. Arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska norādīja, ka ikdienā ir pietiekami daudz gadījumu, kas liecina par izpratnes trūkumu sabiedrībā. Vieni no traģiskajiem gadījumiem ir tad, kad zāles nepareizi uzglabātas un bērns tās apēd, noturot par konfektēm. Tāpat cilvēki mēdz patvaļīgi sākt lietot recepšu zāles vai antibiotikas, kas palikušas pāri no iepriekšējām slimošanas reizēm. Reizēm vecāki neseko līdzi, cik daudz zāļu devu iedod atvasei, rezultātā bērns smagā stāvoklī nonāk slimnīcā.

Biedrības Veselības projekti Latvijai pārstāve Vita Dumpe Dienai pastāstīja, ka, pēc Pasaules Veselības organizācijas aprēķiniem, 50% cilvēku zāles lieto neatbilstoši un nav pamata domāt, ka Latvijā situācija būtu labāka. Veselības ministrijas (VM) Farmācijas departamenta direktors Jānis Zvejnieks pieļauj, ka Latvijā situācija varētu būt labāka, tomēr atzīst, ka precīzu datu ministrijai nav. Tāpat viņš atzīst - nevajadzīga zāļu lietošana ikdienā ir bieža parādība. «Mēs esam tāda ibumetīna valsts. Jau vairākus gadus tās ir visvairāk pārdotās zāles Latvijas aptiekās. Bet ļoti daudzos gadījumos šo zāļu lietošana ir nepamatota,» sacīja J. Zvejnieks. Kā galveno problēmu viņš min komunikācijas trūkumu ar savu ģimenes ārstu vai farmaceitu. Vienlaikus gan VM pārstāvis atzīst, ka ministrija nav veikusi mērķtiecīgas aktivitātes, lai samazinātu neracionālu zāļu lietošanu. Plānojot farmācijas nozares attīstību turpmāk, par šādiem pasākumiem tikšot domāts.

Reklāma ietekmē

Zāļu reklāmu skaits televīzijā šā gada septembrī, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieaudzis par 117% - šogad septembrī bijušas 11 776, bet pērn 5438 medikamentu reklāmas, liecina pētījumu aģentūras TNS dati. Tieši reklāmu apjoms medijos varētu būt viens no iemesliem neracionālam zāļu lietojumam, uzskata V. Dumpe. Viņa uzsver, ka zāļu reklāmas ir jāuztver kā jebkura komersanta mārketinga pasākums pārdošanas apjomu kāpināšanai. Savukārt farmācijas kompānijas a/s Grindeks Latvijas Tirdzniecības nodaļas vadītājs Egils Jurševics Dienai norādīja, ka situācijā, kad zāļu patēriņš uz vienu iedzīvotāju Latvijā vēl nav sasniedzis Eiropas Savienības vidējos rādītājus un medicīniskās palīdzības pieejamība ir visai kritiski vērtējama, bezrecepšu medikamentu reklāma ir pieļaujama. «Ne vienmēr ārsts ir ērti un viegli pieejams, tāpēc no medijiem cilvēks var uzzināt, kādu līdzekli var lietot vienā vai otrā akūtas nepieciešamības gadījumā. Turklāt zāles tiek iegādātas aptiekās, kur profesionāla farmaceita uzdevums ir sniegt skaidrojumu par konkrēto medikamentu,» sacīja E. Jurševics. Viņš arī piebilda, ka Grindeks ik pa laikam atbalsta dažādas sociālās kampaņas par racionālu zāļu lietošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Visvairāk pārdotās bezrecepšu zāles*

Oriģinālais nosaukums 2011. g. 2012. g.
Ibumetin 400 mg 1,49 milj. 1,65 milj.
Detralex 500 mg 0,78 milj. 0,75 milj.
Citramons forte 0,59 milj. 0,54 milj.
Mezym 3500 U 0,5 milj. 0,5 milj.
Linex 0,52 milj. 0,47 milj.
Magne B6 470 mg/5 mg 0,5 milj. 0,47 milj.
Theraflu ND 1000 mg/
60 mg/30 mg 0,47 milj. 0,46 milj.
*miljonos latu (ar PVN). Avots: Zāļu valsts aģentūra

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?