Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Arī Eiropai nav jābaidās mēģināt

Pasaules vadošās ekonomikas pašlaik atrodas pārejas posmā uz datoros balstītu ekonomikas modeli. Ar nelielu kavēšanos tas notiek arī Latvijā. Flagmanis šajā procesā ir ASV. Jau vēsturiski viss jaunais vispirms parādās ASV, jo tur gan no investoru, gan no valsts puses pastāv ļoti pozitīva attieksme pret inovācijām.

Tas tāpēc, ka tur valda izpratne par to, ka jālieto jaunākie produkti. Novecojušas sistēmas pēc iespējas ātrāk tiek mainītas uz jaunākām un produktīvākām, jo ASV vēlas būt pati produktīvākā ekonomika pasaulē un tāda palikt arī turpmāk. Tas ir princips, kas amerikāņiem iedzimts - kā strādāt ātrāk, kā izdarīt vairāk.

Amerikāņi saprot, ka cilvēka darbs maksā naudu, un, ja ir iespējams darbu padarīt desmit reižu ātrāk, tad viegli izrēķināt inovāciju finansiālo pienesumu. Ja katrs darbinieks ietaupa kaut vai vienu sekundi dienā, tad, ņemot vērā algas likmi, var izrēķināt ieguvumu, kas lielos uzņēmumos sniedzas daudzos desmitos tūkstošos dolāru. Tā ir tīrā matemātika un ekonomiskais ieguvums, kas veicina to, ka visi jaunumi un inovācijas tiek ieviestas nekavējoties, lai dotu produktivitātes pieaugumu. Eiropā situācija ir savādāka. Eiropā pieņemts nevis eksperimentēt ar kaut ko jaunu, bet labāk izvēlēties vecu un drošu risinājumu, un sanāk tā, ka Eiropas uzņēmums iegādājas vecu tehnoloģiju, kas ikdienā sagādā vienīgi mokas, kamēr amerikāņi jau sen ir ieviesuši ko jaunu.

Amerikai izvēles pamata kritērijs ir iegūtā papildu produktivitāte, kas tiks nodrošināta uzņēmumam. Tur nevis domā par to, kā pēc iespējas ilgāk darbināt vecās sistēmas, bet gan - kā pēc iespējas ātrāk ieviest jaunākos risinājumus.

Šī nevēlēšanās uzņemties riskus ir tas atšķirīgais, ko mums visiem vajadzētu mainīt. Tā nav tikai Latvijas problēma. Aktīvi strādājot Vācijas un Anglijas tirgos, redzu, ka tā ir visas Eiropas problēma.

Eiropā pastāv inerce un konservatīva pieeja jaunumu ieviešanā. Eiropā vispirms trīs reizes nomērīs un tikai tad darīs, kamēr amerikāņi uzreiz trīsreiz izdarīs ar pārliecību, ka pastāv 1/3 iespējas, ka jau pirmajā reizē sanāks pareizi. Tieši tāpēc ASV veidojas tas ekonomikas ātrums un uzrāviens, ko Eiropai ir tik grūti panākt, jo te netiek mainīta attieksme pret risku.

Mums nav jābaidās mēģināt. Ja nesanāk uzreiz, tas nav kauna traips cilvēka biogrāfijā. Tieši otrādi, tā ir laba pieredze, no kuras mācīties. Amerikā ir pozitīva attieksme pret cilvēku, kas pēc viena projekta neveiksmes sāk nākamo. To uztver kā zīmi, ka viņš mācījies no kļūdām, un viņš var sagaidīt pozitīvu attieksmi no investoriem.

Savukārt Eiropā pēc viena neveiksmīga biznesa projekta uz cilvēku jau skatās ar aizdomām. Neveiksme - tas ir kauna traips. Tāpēc cilvēki baidās no šīs attieksmes, no tā, ka biogrāfijā paliks traips. Šī sabiedrības attieksme arī nosaka to, kāpēc rodas tik maz privāto uzņēmumu.

Mums nepieciešama domāšanas modeļa maiņa. Meklējam, ko varam uzsākt - meklējot vēl neapmierinātas tirgus vajadzības, radot jaunus pakalpojumus, ražojot produktus. Galvenais ir mēģināt un darīt, nevis uztraukties - es labāk neko nemēģināšu, ja nu nesanāk.

*SIA Clusterpoint līdzdibinātājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?