Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Atkarība, kuru ierasti nemana

Ātro uzkodu ēšana, sauļošanās, tetovēšanās, sociālo tīklu lietošana un datorspēles - lai gan daži šīs nodarbes varētu nemaz nesaistīt ar iespējamām problēmām, speciālisti tās sauc par mūsdienu atkarībām. Tāpat kā atkarība no alkohola vai narkotikām, tās var radīt nopietnas sekas. Protams, atkarība nerodas, ja pāris reižu tiek spēlētas interneta spēles vai ikdienā lietoti sociālie tīkli, tomēr pārmērīga pievēršanās šīm lietām var radīt problēmas.

Nepievērš uzmanību

Pulkstenis atkal rāda jau četri no rīta, tomēr Toms joprojām sēž pie datora. Fonā var dzirdēt taustiņu klaboņu un dažādas skaņas no ierastās datorspēles. Nākamajā dienā ir jāiet uz skolu, bet Toms vecāku aizrādījumiem neklausa. Pēdējā laikā kavējumu ir bijis daudz - pat ja Toms vecākiem saka, ka uz skolu iet, skolotāja atzinusi, ka nereti Toma klasē nav. Iemesls - palicis mājās, lai turpinātu spēlēt iemīļoto spēli. Arī draugi Tomam ir pazuduši, neinteresē vairs ierastie hobiji, viņš bieži ir aizkaitināts un pārlieku uzbudināts.

Šāda veida situācija var liecināt par iespējamu atkarību. Psihoterapeite un biedrības Esi brīvs! valdes priekšsēdētāja Dace Caica Dienai norāda, ka mūsdienās atkarības jēdziens vairs nesaistās tikai ar alkoholu, narkotikām un cigaretēm. Modernā rietumu dzīvesveida pārņemšana arī Latvijā ir radījusi iespējas attīstīties jaunām atkarībām, visvairāk izplatītās ir atkarība no ātrajām uzkodām, sauļošanās solārijā un sociālajiem tīkliem. Pēc viņas domām, modernās atkarības ir pat bīstamākas, jo cilvēki par tām nav pietiekami informēti. Sabiedrība dara visu, lai ierobežotu alkohola patēriņu, smēķēšanu un narkotiku lietošanu, bet citām lietām nereti tik lielu uzmanību nepievērš. Tomēr nav sliktās un ne tik sliktās atkarības.

Vecāku piemērs

D. Caica kā piemēru min atkarību no ātro ēstuvju ēdieniem. Nereti vecākiem pašiem garšo ēdiens, ko piedāvā šīs ēstuves, un, turp vezdami bērnus, viņi ar savu piemēru rāda, ka ēst neveselīgi nav nekas slikts. Daudzām ģimenēm došanās uz šādām vietām ir kļuvusi par ikdienas sastāvdaļu, taču ieradums var pāraugt atkarībā - kāre pēc neveselīgas pārtikas ir atkarību izraisoša. Sekas var redzēt arī statistikā - pēc Slimību un profilakses kontroles centra datiem, aptuveni piektajai daļai pirmklasnieku Latvijā ir liekais svars.

Pieaugošo mūsdienu atkarību izplatību Dienai uzsver arī Rīgas sociālā dienesta atkarību profilakses speciāliste Tatjana Pšeņina. To veicinājis tas, ka, pateicoties modernajām tehnoloģijām, piemēram, datorspēles var spēlēt arī ārpus mājas. Arī viņa norāda, ka šāda veida atkarības vecāki bieži vien nemaz nepamana. Uzmanība tiek pievērsta vien tad, kad radušās jau fiziskas problēmas, piemēram, muguras sāpes, pazudusi ēstgriba, izjaukts diennakts režīms un līdz ar to ir arī miega problēmas. Cilvēkiem, īpaši bērniem un jauniešiem, ar šīm atkarībām palīdzēt ir grūtāk, jo viņi problēmu neatzīst, meklējot dažādus aizbildinājumus. Savukārt, ja problēmas ir ar alkoholu vai narkotikām, nereti ir skaidri fakti, kas liecina par atkarību.

Tendences negatīvas

Nereti vecāki pie speciālista nāk ar uzstādījumu - izmainiet manu bērnu. Tomēr šādi efektu panākt nevar. Tieši vecāku neieinteresētība, kopīgu aktivitāšu un ģimenes tradīciju trūkums var būt iemesls, kāpēc jaunietis pārmērīgi pievēršas, piemēram, datorspēlēm.

To, ka jaunieši pārāk daudz laika pavada pie datora, neveselīgi ēd un pārlieku daudz apmeklē solārijus, nenoliedz arī Veselības ministrijā, tomēr nekādi pētījumi, kā tas ir saistīts ar modernajām atkarībām, par to nav veikti. Vienlaikus ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders gan Dienai norāda uz vairākiem faktoriem, kas liecina, ka problēmas ir, piemēram, 2010. gadā, salīdzinot ar 2006. gadu, pieauga skolēnu skaits 11, 13 un 15 gadu vecumā, kuri dienā pavada trīs stundas pie datora un četras - pie televizora. Tāpat arvien aug tendence pavadīt brīvo laiku, spēlējot datorspēles trīs un vairāk stundu. Runājot par neveselīgu uzturu, aug to bērnu un jauniešu skaits, kas cieš no otrā tipa cukura diabēta, kas agrāk bija raksturīgs cilvēkiem pēc 45 gadu vecuma. Arvien vairāk slimo arī ar melanomu, tas nozīmē - vairāk cilvēku pārmērīgi sauļojas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?