Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ātrās palīdzības reformas riteņi sāk buksēt

Ar strauja džeza tempu valsts vienotā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) attīstību salīdzina tā veidotāji, un par straujumu var piekrist - gada laikā lielākajā daļā Latvijas dienests no pašvaldībām pārņēmis ātrās palīdzības brigādes. Taču tagad temps kļuvis lēnāks - Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) konstatējis pārkāpumus rudenī rīkotajā iepirkuma konkursā par dienesta informācijas sistēmu izstrādi un uzturēšanu, tādēļ būs jāsāk no sākuma - jārīko jauns konkurss.

Nav arī īstas skaidrības, cik tieši veco ātrās palīdzības automašīnu šogad izdosies nomainīt pret jaunām un cik tas izmaksās. Ja jaunu auto nebūs, palīdzības sniegšana cilvēkiem kavēsies, brīdina dienests.

Visas Latvijas brigādes NMPD varētu iekļauties līdz jūlijam, savukārt vienotu informācijas sistēmu, kas saslēgtu visas brigādes vienotā tīklā, plāno ieviest līdz 2012.gada vidum. Par ātrās palīdzības automašīnu iepirkšanu veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) ir cerīgi noskaņota - pieļauj, ka šogad «tie būs vairāki desmiti automašīnu». Nauda jau esot ieplānota kopējā budžetā, tiesa, cik daudz, viņa neatklāj. Pērn septembrī Veselības ministrijas plāni par ātrās palīdzības mašīnu iepirkumu piesaistīja premjera Valda Dombrovska (JL) uzmanību. Viņš šaubījās, vai tiešām nepieciešams jauns operatīvais transports.

Mašīnas var palikt ceļā

Rīgas reģionā mašīnas nepirks, bet turpinās līdzšinējo praksi - NMPD pirks pakalpojumu, kurā ietilpst ātrās palīdzības mašīnas ar specializēto aprīkojumu un šofera pakalpojumi. Izsludināts iepirkuma konkurss, jo drīz beigsies iepriekšējais līgums uz pieciem gadiem. Prognozējamā līgumsumma ir ap 21 miljonu latu, nepieciešamas 65 mašīnas. Tik daudz naudas nepieciešams, jo līgumu NMPD plāno slēgt uz pieciem gadiem, skaidro dienesta vadība.

Pēc NMPD vadītāja p.i. Semjona Štriha aplēsēm, gada laikā arī reģionos vajadzētu nomainīt vismaz simt ātrās palīdzības mašīnu, kas kalpojušas vairāk nekā septiņus gadus. Dienesta rīcībā kopā ir nedaudz mazāk par 200 mašīnām. «Tikko mēs pabeigsim konkursu par Rīgu, taisāmies izsludināt konkursu arī par pārējo republiku. Saņemot no ministrijas svētību, kādā veidā to darīt,» piebilst S.Štrihs. VM jāpieņem galalēmums, vai tā iepirks automašīnas vai nomās. «Šobrīd jau mums ir autobāze, reģionos ir sava aprūpe, tāpēc darba grupa sliecas domāt, ka ērtāk būtu pirkt mašīnas,» saka B.Rozentāle.

Ja nauda par ātrās palīdzības mašīnām kavēsies, dienesta vadībai esot grūti atbildēt, cik ilgi ar pašreizējām mašīnām varēs iztikt. S.Štrihs nopūšas: «Mums diemžēl ir liels kvantums mašīnu, kuras ir vecākas par septiņiem gadiem.» NMPD vadītāja vietniece Renāte Pupele piebilst - jau tagad vecās mašīnas nolietojas un nav iedarbināmas. Tās var izsaukuma laikā pusceļā apstāties. Remontos nākas ieguldīt daudz naudas, turklāt tad salūzušajām jāatrod aizstājējas. «Ja mašīna iziet no ierindas, pēc būtības brigāde tiek noņemta no attiecīgās vietas uz laiku. Blakus esošajai brigādei teritorija jāpiesedz,» paskaidro R.Pupele. Protams, palīdzība visiem tiks sniegta, taču jautājums esot, cik ātri.

Lingvistiska spēle

Kopumā no ERAF līdzekļiem dienestam tiks atvēlēti 7,6 miljoni latu, no tiem aptuveni pieci miljoni - informācijas sistēmai, bet atlikušā summa domāta reģionos izveidoto dispečerpunktu infrastruktūrai.

NMPD uzsver - informācijas sistēma nestu virkni labumu - būtu vienota datorizēta sistēma visai Latvijai, saņemot izsaukuma zvanu, jebkurā vietā dispečerim kartē būs redzama izsaukuma vieta, būs arī iespēja izsaukumu nodot brigādei mašīnā, tai atrodoties ceļā, - izsaukumu kartes ar pacienta datiem un adresi operatīvi būs nosūtāmas brigādei uz mašīnu, mediķi datus par kritiski smagu pacientu veselības stāvokli varētu no mašīnas jau nosūtīt uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu.

Par šīs informācijas sistēmas izstrādi, adaptāciju, aprobāciju un uzturēšanu NMPD sarunu procedūru sāka jau pērn septembrī. Tā tika apturēta, jo sūdzību iesniedza personu apvienība SIA Unistars un a/s Incomerc Holding. «Mūsu izslēgšanai bija formāls iemesls - būtībā lingvistiska spēle,» saka Kaspars Tolstiks, SIA Unistars valdes padomnieks. NMPD noraidīja šo uzņēmumu, jo nolikumam neatbilstot kāda uzņēmuma speciālista kvalifikācija - viņš bija realizējis projektu Zāļu valsts aģentūrā un Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcijā, taču tās neesot uzskatāmas par «veselības aprūpes iestādēm». IUB noraidījumu atzina par nepamatotu, jo neesot būtiskas starpības. Par pamatotu IUB uzskatīja uzņēmuma iebildumu, ka rīkota sarunu procedūra, nevis atklāts konkurss, jo prasības bijušas vairāk kā konkursā. Tagad būs jārīko atklāts konkurss.

Darbs norit ātrāk

Lai arī vecās mašīnas mēdz sagādāt raizes un viss dienests vēl nav saslēgts vienotā informatīvā tīklā, darbs gan tiek organizēts citādi nekā iepriekš, kad katra brigāde saimniekoja šauri savā teritorijā.

«Mums vairs nenotiek nekas pa vecam,» saka R.Pupele. Reģionos ir izveidoti dežūrārstu posteņi, arī feldšeru brigādēm iespējams saņemt ārstu brigāžu palīdzību. Pārņemtajās teritorijās (izņemot Zemgali) izsaukumus pieņem tikai reģionālais centrs, kas apkalpo visu reģionu.

Vidzemes reģiona Balvu atbalsta punkta vecākā feldšere Elita Jeromāne nosauc vairākus ieguvumus: «Dežūrārsts visu diennakti visas mūsu brigādes telefoniski var konsultēt gan par zālēm, gan to kādas sistēmas uzlikt. Ja ir smagākas problēmas, var atsūtīt ārstu brigādi mums no Valmieras,» viņa saka. Viņa priecājas, ka dienests nu tiek centralizēti apgādāts ar aprīkojumu. «Piemēram, nebija mums iepriekš defibrilatoru mašīnās,» saka E.Jeromāne.

Latgales reģionālā centra vadītāja vietniece Astrīda Igolniece min nesenus gadījumus, lai ieskicētu, kā noris ikdienas darbs vienotajā dienestā. Ludzas brigādei bija izsaukums pie kādas sievietes, kura saindējusies ar medikamentiem. Sieviete vesta uz tuvāko reģionālo slimnīcu Rēzeknē, taču tā pacienti neesot pieņēmusi. Tad brigādei no Rēzeknes nācies doties uz 90 kilometru tālo Daugavpils slimnīcu. «Nosūtījām brigādei pretī Daugavpils ātrās palīdzības brigādi. Tā pieņēma pacienti, un Ludzas brigāde varēja laikus atgriezties savā postenī,» stāsta A.Igolniece. Krāslavas brigādei ātrās palīdzības mašīnā nācās pieņemt dzemdības. «Bija ļoti nopietni sarežģījumi dzemdībās. Nosūtījām pretī Daugavpils ārstu reanimatologu brigādi, jo tur bija ātri jārīkojas,» atceras A.Igolniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ātro plāni

Visas Latvijas brigādes Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā varētu iekļauties līdz šā gada jūlijam
Ar vienotu informācijas sistēmu, tajā skaitā
programmatūru un GPS mašīnās, dienestu plāno aprīkot līdz 2012.gada vidum

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?