Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Balvu lielākā problēma - dialoga trūkums

Pirmajā brīdī var šķist, ka Balvos iestājies panīkums - neveiksmīgas privatizācijas dēļ drupās pārvērtusies pienotava, gaļas kombināta, kas savulaik produkciju sūtījis uz Pēterburgu, teritorijā darbojas gateri un autoserviss, lielie investori pilsētai met līkumu. Uzņēmēji ķepurojas, taču domes politiku vērtē pretrunīgi - vieni slavē, ka sakārtota pilsētas infrastruktūra, citi pārmet domnieku nevēlēšanos iesaistīties dialogā un veicināt uzņēmējdarbības attīstību.

Naudaskalna purvs pilnībā attaisnojis seno nosaukumu - pateicoties kūdras atradnēm, vācu uzņēmums SIA Balvi Flora nodrošina ar darbu Balvu novada iedzīvotājus. Tā vadītājs Ivars Zaharāns atzīst - kūdra Latvijā ir zelta vērtē, lai arī Balvi Flora uz pārējo fona ir maziņš uzņēmums, kura ieguldījums kopējā kūdras biznesā Latvijā ir zem procenta, tomēr novadā tas ir viens no lielākajiem darba devējiem, kas strādniekiem piedāvā ne tikai konkurētspējīgas algas - mēnesī iespējams nopelnīt pat 400-500 latu uz rokas -, bet arī visas sociālās garantijas, veselības apdrošināšanu ieskaitot. Lielākais nodarbināto skaits - virs astoņdesmit - esot vasarā, pieteikšanās uz fiziski smago darbu purvā sākusies jau tagad, īpaša interese esot skolēniem, darbā ņem pat sešpadsmitgadniekus. I. Zaharāns gan atzīst - ja Balvos nebūtu tik liela bezdarba, gribētāju noteikti būtu mazāk. Ziemā ražotnē gan ir pieklusums, arī 250 hektāru plašajā kūdras purvā lēni ducina vien pāris traktoru. I. Zaharāns lēš, ka gadā uzņēmums vidēji nodarbina 45 cilvēkus, kas Balviem esot daudz. Tomēr domes atbalsts neesot tāds, kādu varētu vēlēties. «Kāda var būt sadarbība, ja no domes amatpersonām neviens pie manis nav atbraucis un pajautājis, kā varētu sadarboties, piemēram, kā cilvēki tiek līdz ražotnei no pagastiem 30 km attālumā,» retoriski vaicā I. Zaharāns un norāda - uzņēmums maksā nodokļus un ar to pašvaldībai pietiekot. Viņš cerot, ka pēc pašvaldību vēlēšanām kaut kas mainīsies, un pats neslēpj, ka atbalstīs bijušo novada mēru Jāni Trupovnieku (LZP).

Balvu novada Uzņēmējdarbības konsultatīvās padomes priekšsēdētājs Ģirts Teilāns vēlētos, lai dialogs starp domi un uzņēmējiem būtu konstruktīvāks. «Pašvaldība ir pašpietiekama, lieki konsultanti viņiem nav vajadzīgi vai pat traucē,» norāda Ģ. Teilāns. Arī uzņēmēji zaudējuši sparu - no domes viņi gaida tikai iespēju netraucēti strādāt, jo, ja no domes puses nav nekādas sadarbības iniciatīvas, motivācija zūdot. Lai arī viens no viņa uzņēmumiem - SIA Winwood - joprojām izmanto biznesa inkubatora pakalpojumus Ziemeļlatgales Biznesa centrā (ZBC), Ģ. Teilāns tā darbību vērtē kritiski: «Uzceļot ēku un noalgojot vadītāju, bet neiedodot naudu aktivitātēm un arī neprasot izmērāmu rezultātu, neko prātīgu sagaidīt nevar.» Lai renovētu ēku, kurā atrodas ZBC, dome ieguldījusi ap pusmiljonu latu.

Ģ. Teilāns atzīst - pašlaik uzņēmēji un dome planējot katrs savā orbītā, piemēram, pat budžeta plānošanā pašvaldība neuzskatot par nepieciešamu uzklausīt uzņēmēju - darba devēju un nodokļu maksātāju -, viedokli. Balvu novada domes priekšsēdētājs Andris Kazinovskis (LZS), jautāts, kāpēc dome neuzklausa uzņēmējus, gan teic: «Kā to saprast, ka nerunājam ar uzņēmējiem? Jums jāsaprot, opozīcija strādā ar uzņēmējiem, un viņi var visu ko pateikt.» Tiesa, kad tiek atklāts, ka šāds viedoklis dzirdēts no Ģ. Teilāna, kurš pats grasās kandidēt pašvaldību vēlēšanās no Latgales partijas, kas domē ir koalīcijā, mērs nosaka: «Teilāns pats vada padomi. Viņš pats ir tas, kas dialogu veido vai neveido.»

Taču par domi dzirdamas arī labas atsauksmes - uzņēmēja Dzintra Sprudzāne, kurai jau 15 gadu pieder ēdināšanas un tirdzniecības tīkls Senda Dz, novada pašvaldību slavē - pilsēta ir sakārtota, kultūras un sporta dzīve sit augstu vilni, uzņēmējiem tiek rīkoti dažādi pasākumi. Jāpiebilst, ka uzņēmējas brālis ir novada domes deputāts Egons Salmanis (LZS). Viņasprāt, lielākā problēma esot bezdarbs - pie viņas vai ik dienu nāk cilvēki un prasa kaut pašu mazāko darbiņu, tiesa, retajam ir vismaz minimālā kvalifikācija. Senda Dz arī nodrošina ēdināšanu Balvu Amatniecības vidusskolā un Balvu pamatskolā. Dz. Sprudzāne uzsver - līdz šim ne pret vienu no domes vadībām viņai pretenzijas neesot bijušas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?