Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Bēdīgais outlets

Piederu pie tiem, kam šermuļi skrien pār kauliem, dzirdot vulgāru, rupju valodu. Kur nu vēl, ja tie ir lamuvārdi, ar kuriem mana miermīlīgo latviešu valoda vēsturiski nav bijusi apveltīta, tik vien kā šerpākas izpausmes brīdī izlīdzējusies ar trūcīgi stabilu kūts repertuāru. Bet tagad austrumu kaimiņu necenzētā leksika latviešu mutē skan arī no skatuves (R.Vaivara režisētie Bračkas Jaunajā Rīgas teātrī) un kinoteātra ekrāna (A.Mizišs ar savu pretīguma estētikā veidoto filmu Medījums). Sak, visam jāizskatās un jāizklausās kā dzīvē!

Dzīve nudien valodisku rožu aromu neizplata. Vai jebkurā publiskā vietā smako simtkārt trakāk nekā kūtī, un kļūst baisi, vai ar šo smaku nepiesūcas arī mana āda un apģērbs. Pat premjers (Ivars Godmanis), televīzijas ekrānā demonstrēdams sportisku dzīvesveidu, ar basketbola bumbu rokās nekautrēdamies cep bliņas...

Bet valoda, kā zināms, ir dzīves spogulis - kurp iet viena, turp arī otra. Es, piemēram, ilgi nevarēju pierast pie vārda «bomzis». Gribējās lietot labskanīgo latviešu apzīmējumu «bezpajumtnieks», reizi pa reizei sinonīmam izmantojot arī saulesbrāli, jo kāda sakarība starp vienu un otru varbūt pastāv. Taču «bomzis» triumfēja - nosacīti labajos laikos, kad darba devēji sauktin sauca pēc darbarokām, taču bija cilvēku kategorija, kas negribēja vai bija atradusi strādāt. Tagad bezpajumtnieks kā tipiska nežēlīgā kapitālisma iezīme atgriežas, un diemžēl nu tas vairs nav valodisks jautājums, bet gan skaudra no darba tirgus izstumtu, sociāli neaizsargātu bez vainas vainīgo realitāte.

Par laimi, dzīve piedāvā arī priecīgākus sižetus. Pirms dažiem gadiem iepazinos ar La Vallee Village (vallee - ieleja, village - ciems, franču val.) - ēku puduri netālu no Parīzes ar vienu galveno ielu, kuras abās pusēs mazās, elegantās mājiņās tirgo pasaulēs iecienītu zīmolu apģērbu kolekcijas. Taču ne jaunākās, bet - no iepriekšējās sezonas, tāpat par ievērojamu cenu, tāpat ar nevainojamu kvalitāti, tieši tādas, kādām pieklājas būt vietā, ko angliski sauc par outlet.

Autleti (atļaušos sacīt tā) esot radušies 90. gados ASV, kur tie nozīmēja pārdotavas pie ražotnēm vai noliktavām ar precēm par vairumtirdzniecības cenu. Eiropā autleti vairāk saistās ar smalkām dizaineru kolekciju lietām, bet Latvijā...? Pie mums autleti saradušies kā sēnes pēc lietus un arvien jauni tikai nāk klāt. Skaties pa labi - veikalam uzraksts: outlet, pa kreisi - outlets, uz priekšu vai atpakaļ - autlets. Kaut arī skaidrības par šo iestādījumu saturu nav, tomēr svešā vārda gribētais signāls - labi un lēti - ir nepārprotams.

Kāpēc es pie šī nelaimīgā outlet tik daudz kavējos? Pirmkārt, tāpēc, ka tas tāpat kā daudzi citi ienācēji mūsu valodā (šovrūms, butiks, validācija, koučs utt.), liekas, nejūtas omulīgi. Tā vien šķiet, ka tas labprāt nemaz neparādītos, ja vien šā grūti transkribējamā vārda vietā būtu sameklēts atbilstošs, skanīgs apzīmējums mūsu pašu valodā. Vai vismaz būtu dota skaidra norāde, kā to latviskot.

Bet otrkārt un jo svarīgāk - šis ir ļoti tipisks piemērs, kā latviešu valodā kopā ar jaunu parādību ienāk svešvārdi. Kāda ir šī iesīkstējusī, gadiem nemainīgā prakse valodas kopējiem dusēt saldā miegā, līdz pēkšņi viņi pamostas un sāk elst un pūst, ka mīļie tautieši vairs neprot runāt. Bēdīgo priekšlikumu lietot eiru, kad gadiem jau bija sacīts - eiro, pat nepieminēsim. Kad vismaz desmit gadu esam apmeklējuši fitnesa centrus (ar aerobiku, pilates, bodībildingu utt.), beidzot valodnieki ir izdomājuši, ka jāsaka - vingruma centri. Kad wellness sen vairs nav vienkārši dīka pavaļošanās spa (!?), bet šī parādība jau kļuvusi par ienesīgu biznesu, nu beidzot kaut kur dzirdēju ieteikumu - labjūte.

Taču atkal - tas ir pasacīts nevis skaļi, drosmīgi, tā, lai visi dzird, mācās vai vismaz pamēģina vārdu ielikt mutē un izvicina zobenus (vai tiešām dižpārdoklis ir baudāms vārds?!), bet gan pelītes Pīkstītes balsī. Kāpēc valodas būvēšana nav visas sabiedrības lieta? Negribu mest akmeni LZA Terminoloģijas komisijas dārziņā, bet reizēm pārņem sajūta, ka tās locekļi nedzīvo mūsdienu Latvijā. Valodnieku nesteigu sekot mūsu steidzīgajai dzīvei var saprast. Vai tad tā nenotiek mūsu valstī kopumā, kur mīļākais varasvīru darbarīks ir ugunsdzēsēju šļūtene? Kad nu deg vai jau ir nodedzis, tad skrien. Tāpat šīs mūžīgās reformas, kad labi funkcionējošais tiek mainīts iegribu dēļ (Īslande, sāls no sieviešu dzimtes pie vīriešiem, no skanīgā finansu uz šņācošo finanšu u. c.), un nepiedodama gļēvulība, kad sabiedrībā jāzvana trauksmes zvans, valodai kapitulējot kroplīgu ietekmju priekšā. Vai esat, piemēram, pamanījuši, ka tagad pat jau it kā kulturāli cilvēki vairs nelieto vārdu skaitlis, bet tikai krievisko līdzinieku cipars, kam latviešu valodā ir sava patstāvīga, no skaitļa atšķirīga nozīme? Sēžam uz diētas, nevis ievērojam diētu. Mums ir ceļamkrāns, prožektors un truba, nevis celtnis, starmetis un caurule... Apgalvojam tikai viennozīmīgi, bet skolotāji runā nevis par mājasdarbiem, bet gan to dinamiku!

Lai cik slikti bija krievu laiki un spieda latviešu mēli laukā pa visām vīlēm, man liekas, ka toreiz par dzīvo valodas praksi runāja, rakstīja un uztraucās vairāk. Tagad valodas druvā strādājošie izlien no ierakumiem reizi gadā, vaicājot sabiedrībai par gada nevārdiem un vārdiem. Pavaicā, visi pasmejamies, un - tālāk Vilis Plūdons - atkal tukšs un kluss ir klajumā. Tik, iztraucēts no trača negantā, pa lauku laukiem zaķis aizļinkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?