Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Bez atbalsta nobruktu bizness

Ļoti straujā tempā un neielaižoties diskusijās ar dzīvnieku tiesību un labturības aizstāvjiem, Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotie grozījumi likumā, kas paredz dzīvnieku kaušanu bez iepriekšējas apdullināšanas reliģiskiem mērķiem, divu dienu laikā tika līdz Saeimas deputātu balsojumam pirmajā lasījumā. Vairāk deputātu balsu bija par nekā pret, nākamnedēļ varētu būt otrais lasījums. To visdrīzāk pavadīs dzīvnieku aizstāvju solītais pikets pie Saeimas, viņus neapmierina diskusijas neesamība, kā arī ir bažīgi par to, vai reliģiskā dzīvnieku kaušana būs humāna.

Steidzamību ZM pārstāvji skaidro ar nepieciešamību atbalstīt Latvijas uzņēmējus, kas esot iecerējuši reliģiskos rituālos kauto lopu gaļu eksportēt uz ārvalstīm, kā arī kopumā veicināt Latvijas uzņēmumu konkurētspēju ES dalībvalstu vidū. Kā noskaidroja Diena, runa ir par diviem uzņēmumiem, kas sadarbojas gaļas eksportēšanā uz Zviedriju musulmaņu kopienai - ja Saeimas pretimnākšana nenotiktu šonedēļ, bizness pajuktu.

ZM sola, ka likuma grozījumiem, kas nosaka, ka kautuvēs tiek pieļauta dzīvnieku kaušana atbilstoši reliģisko kopienu (islāma un jūdaisma) tradicionālajām kaušanas metodēm, sekos grozījumi valdības noteikumos, kas paredzēs, tieši kā kaušana notiks. VM parlamentārā sekretāre Ligita Silaraupa sola, ka tā būšot humāna - dzīvnieki necietīšot sāpes un ciešanas - pēc grieziena kaklā dzīvnieks tiks uzreiz apdullināts. Līdz šim Latvijā pieļauta tikai kaušana, vispirms kaujamo dzīvnieku apdullinot. Tas būšot rituāls - «pie katra lopa skaita lūgšanas, kaušanu veiks reliģiskais pārstāvis, tad otrs kāvējs apdullinās, veterinārārsts sekos līdzi, lai netiktu pārkāpti dzīvnieku aizsardzības nosacījumi». ZM pārstāve Liene Ansone arī uzsver - Eiropas Kopienas likumdošana pieļauj dzīvnieku kaušanu bez iepriekšējas apdullināšanas, ja tas notiek saskaņā ar reliģiskiem rituāliem. Tiesa, četrās valsīs Eiropā - Zviedrijā, Norvēģijā, Šveicē un vēl šobrīd Latvijā - šāda kaušana nav atļauta.

Ļoti asu kritiku likumprojektam pauž Dzīvnieku aizsardzības ētikas padome. Tā šādu dzīvnieku kaušanas metodi sauc par nehumānu, esot arī bažas, ka dzīvniekiem šāda nonāvēšana sagādās ciešanas. Padomes priekšsēdētāja Solvita Vība arī norāda: «Visvairāk satrauc tas, ka šobrīd mēs jau apspriežam detaļas, kad griezīs, kad sitīs, bet nevis būtību. Latvijā nav bijušas šādas reliģiskas tradīcijas, līdz ar to - vai sabiedrība tādas vispār vēlas.» ZM arī esot apgājusi Dzīvnieku aizsardzības ētikas padomi, kā arī nesniedzot informāciju par likumprojekta virzību, līdz ar to neveidojot nekādas diskusijas.

Šobrīd vienīgā kautuve, kas, pēc VM pārstāvju teiktā, veiks reliģiskajām tradīcijām atbilstošo kaušanu, ir SIA Viesuļi Jēkabpils rajonā. Uzņēmuma īpašnieks Normunds Teicāns (TP) stāsta, ka ierosinājums kaut lopus pēc islāma tradīcijām nācis no Rīgas musulmaņu draudzes Iman, kas apmeklējusi Viesuļu kautuvi un to atzinīgi vērtējusi. Ar Piņķos esošo uzņēmumu Olan Sami esot sarunāts, ka Viesuļos kaus lopus, bet Piņķos ražos pelmeņus, ko sūtīs uz Zviedriju, Norvēģiju. «Ja šonedēļ mēs pateiktu musulmaņiem, ka nevarēsim, ka Latvijā tas nav pieejams, Olan Sami tāpat ievestu gaļu no citām valstīm,» skumji nosaka N.Teicāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?