Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Bezdarba draudi izvēli nemaina

Brīdī, kad jau ir sākusies vidusskolas absolventu pieteikšanās studijām, iezīmējas tendence, ka tāpat kā iepriekšējos gados aizvien populāras ir sociālo zinātņu bloka studiju programmas. Tomēr Ekonomikas ministrija (EM), iepazīstinot ar vidēja un ilgtermiņa darba tirgus prognozēm, norāda, ka drīzumā veidosies liels speciālistu pārpalikums tieši šajā jomā, kur jau pašlaik darbaspēka piedāvājums veido vairāk nekā 150 000.

Tā ietekmē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) jau ir sākusi runāt par budžeta vietu pārdali nākamajam gadam. Patlaban no 20 168 budžeta vietām pilna laika bakalaura un profesionālajās studiju programmās humanitāro un sociālo zinātņu blokam ir 5140 budžeta vietu.

Pēc EM prognozēm, humanitāro un sociālo zinātņu jomās darbaspēka piedāvājums līdz 2020. gadam sasniegs gandrīz 190 000, kamēr pieprasījums pēc šiem speciālistiem būs vismaz par 10% mazāks. Savukārt pieprasījums pēc inženierzinātņu jomu speciālistiem varētu pieaugt par vairāk nekā 20 000, kas joprojām būs nepietiekams. Ņemot vērā šīs prognozes, izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP)uzsver, ka jāveic budžeta vietu pārdale augstskolās, samazinot budžeta vietu skaitu studiju virzienos, kas jau šobrīd veido darbaspēka pārprodukciju, piešķirot papildu budžeta vietas jomās, kur drīzumā akūti trūks profesionāļu. Arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts Dienai norādīja, ka, lai gan jāveicina kvalitāte arī sociālajās un humanitārajās zinībās, valsts budžeta finansējums prioritāri būtu jānovirza tām studiju programmām, kas gatavo tirgum nepieciešamos speciālistus ar lielākajām nākotnes perspektīvām.

Sociālo zinību absolventu īpatsvars salīdzinājumā ar dabas un inženierzinātņu absolventiem ir pārāk liels, un, skatoties no šī aspekta, varētu piekrist budžeta vietu pārdalījumam, Dienai norādīja Latvijas Universitātes (LU) pārstāve Gundega Preisa. Tomēr viņa atzīmēja, ka ir jāsaprot, ka tā nav mehāniska dažu vietu noņemšana vieniem un pielikšana citiem. Inženierzinātnēs un dabaszinātnēs speciālistu sagatavošana ir ievērojami dārgāka nekā sociālajās vai humanitārajās zinātnēs. Līdz ar to, ja noņem, piemēram, trīs vietas kādai sociālo zinātņu programmai, inženierzinātnēs par šo finansiālo ieguvumu var finansēt tikai vienu studiju vietu. Tāpēc būtu jārunā arī par papildu līdzekļu piešķiršanas nepieciešamību.

Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu asociācijas prezidents Vilnis Rantiņš Dienai norādīja, ka budžeta vietas ir viens no līdzekļiem, kā var regulēt, kas valsts tautsaimniecībai ir nepieciešams. Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) mācību prorektore Ilze Akota atzīmēja, ka jau šobrīd sociālo zinātņu jomā RSU programmās studējošie mācību maksu sedz no saviem līdzekļiem, bet, neskatoties uz to, ar katru gadu pieprasījums ir tikai audzis. Līdz ar to budžeta vietas nav galvenais faktors, kas ietekmē studentu izvēli. Šāda tendence gan nav tikai Latvijā, bet visā pasaule, Dienai atzīmēja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (Vienotība).

Citi gan uzskata, ka svarīgāk ir palielināt interesi par eksaktajām zinībām jau skolā. Uzņēmuma Lattelecom Personāla vadības direktore Ingrīda Rone Dienai norādīja, ka problēma nav atrisināma ar mākslīgi radītām vai pārdalītām budžeta vietām augstskolās, bet gan nepieciešams komplekss risinājums, kā vidusskolēnus ieinteresēt šo eksakto zināšanu apguvē.

Tāpat LU Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas vadītāja Inta Brikše uzsvēra, ka nevajag satraukties par to, kāpēc topošie studenti iet uz tām programmām, kuras kādam ministram liekas nepareizas, bet paskatīties uz vidējās izglītības kvalitāti Latvijā. Tā patlaban nav orientēta uz to, lai jaunieši izvēlētos eksakto zinību studiju programmas. «Līdz ar to ir naivi stāstīt, kur katram iet,» sacīja I. Brikše.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas izglītības eksperte Anita Līce Dienai pastāstīja, ka vēl svarīgāk nekā palielināt budžeta vietu skaitu attiecīgajās programmās ir nodrošināt pilnu izmaksu segšanu, jo patlaban valsts piešķirtā finansējuma apmērs sedz tikai daļu no izmaksām. Tas ļautu augstskolām kvalitatīvāk nodrošināt studijas un mazināt studējošo atbirumu.

Pašā EM pētījumā gan ir rakstīts, ka ar valsts budžeta finansētajām studiju vietām tieši var ietekmēt tikai vienu trešo daļu no studējošo kopskaita, līdz ar to ir jāīsteno arī citi pasākumi, kurus EM kopā ar citām ministrijām plāno izstrādāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Budžeta vietu sadalījums

Kopā IZM padotības augstskolās 2013. gadā paredzētas 19 166 budžeta vietas ar kopējām izmaksām 30 224 955 latu apmērā.
Koledžās 2013. gadā paredzētas 2823 studiju vietas ar kopējām izmaksām 4 357 639 lati.
Kopumā no 20168 budžeta vietām pilna laika bakalaura un profesionālajās studiju programmās humanitāro un sociālo zinātņu blokam ir 5140 budžeta vietas.
Budžeta vietu sadalījums blokos pilna laika bakalaura un profesionālajās studiju programmās:
humanitārās zinātnes un māksla - 2741;
sociālās zinātnes, komerczinības un tiesības - 2399;
dabaszinātnes, matemātika un informācijas tehnoloģijas - 1825;
inženierzinātnes, ražošana un būvniecība - 6224;
veselības aprūpe un sociālā labklājība - 3040 budžeta vietas.

Avots: Izglītības un zinātnes ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?