Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Biežāk maksāsim ar bankas karti

Plānotais eiro ieviešanas datums - 2014. gada 1. janvāris - tuvojas. Jau bijis daudz diskusiju par eiro ietekmi uz tautsaimniecību, uzņēmējdarbību un iedzīvotāju ikdienu. Viens no jautājumiem, kas jau bieži izskan, ir: «Bet kā gan eiro ieviešana praktiski notiks?»

Bankas jau tagad sākušas pamatīgu darbu. Mums, par laimi, nav viss jāsāk no «baltas lapas», jo varam izmantot Igaunijas pieredzi, kura šo ceļu gāja pirmā. Kaimiņvalsts pieredze liecina - lai gan eiro ieviešanas projekts izrādījās komplicētāks, nekā šķita sākumā, tas ir īstenojams un rezultējies labumā visai sabiedrībai. Viens no būtiskākajiem ieguvumiem bija krasais lēciens bezskaidras naudas norēķinu izmantošanā.

No iedzīvotāja viedokļa, ja nauda ir kontā, tad pāreja uz eiro notiek ļoti vienkārši un pat nemanāmi. Nauda kontā vienkārši konvertējas uz jauno valūtu pēc valsts noteiktā oficiālā kursa. Ņemot vērā līgumu nepārtrauktības principu, nekas, izņemot valūtu, nemainās ne depozītiem, ne kredītiem - procentlikmes paliek tādas pašas. Savukārt kredītiem ar mainīgo likmi RIGIBOR uz EIRIBOR mainās nevis automātiski no 1. janvāra, bet brīdī, kad likmes pārskatīšana paredzēta līgumā.

Iedzīvotājiem, kuri dos priekšroku karšu norēķiniem, pāreja uz eiro nozīmēs šampanieša glāzes pacelšanu Jaungada naktī un dažu suvenīru monētu noglabāšanu. Jo bankas kontā pāreja uz eiro 1. janvāra pirmajā stundā notiks automātiski, bet skaidras naudas īpašniekiem jārēķinās ar garākām rindām banku filiālēs vai veikalos.

Uzņēmumiem stāsts ir nedaudz savādāks - lielai daļai reālā eiro ieviešana ir 1. oktobris, kad sākas paralēlā cenu atspoguļošana. Tādēļ uzņēmumiem, kuri izmanto integrētas informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmas, vajadzēs jau augustā, vai vēlākais - septembrī, uzsākt sistēmu savstarpējo testēšanu. Tas nozīmē, ka visi darbi būtu jāpaveic līdz vasaras atvaļinājumu periodam.

No loģistikas viedokļa un cilvēkresursu ieguldījuma lielākais izaicinājums ir skaidras naudas nomaiņa. Jārēķinās, ka skaidrās naudas infrastruktūra jāpiemēro jaunajai naudai - sākot no noteikta izmēra naudas uzglabāšanas kastēm līdz ierīču pārkalibrēšanai eiro atpazīšanai.

Nopietnākais izaicinājums ir pats nomaiņas process. Jārēķinās, ka pieaugs ne tikai naudas apjoms, bet arī svars. Turklāt ne tikai bankās, bet arī veikalos. Pirmajās nedēļās pēc Jaunā gada skaidras naudas apjoms apgrozībā var vairākkārt pieaugt pret ierasto apjomu. Tāpēc prātīgi būtu katram uz gada beigām minimizēt skaidras naudas atlikumu, bet uzņēmumiem - laikus parūpēties par inkasācijas pakalpojumu sniedzēju.

No zināšanu un tehnisko iemaņu viedokļa sarežģītākā ir IT sistēmu pārmainīšana, lai iespējami īss būtu servisu pārtraukums pārejas brīdī uz eiro. Turklāt jāsaprot, ka izmaiņām jāizdodas jau no pirmā mēģinājuma. Tāpēc būs ļoti liels uzsvars uz skrupulozu testēšanu. Igaunijas pieredze liecina, ka jebkuram nopietnam solim jābūt rezerves plānam.

Rezumējot - ērtākā pāreja iedzīvotājiem uz eiro ir nauda kontā un bezskaidras naudas norēķini ar karti ikdienā. Uzņēmumiem var ieteikt, ka noderīgi būtu atrast sev radniecīgu uzņēmumu Igaunijā un pajautāt viņu pieredzi.

* Swedbank valdes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?