Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Bulgārijas premjers aiziet protestu dēļ

Bulgārijas parlamentā ceturtdien notiks balsojums par centriski labējās valdības atlaišanu. Tās vadītājs - pretrunīgi vērtētais premjerministrs Boiko Borisovs - trešdien paziņoja par demisiju saistībā ar plašajiem protestiem un grautiņiem, kas ir pārņēmuši Eiropas Savienības (ES) nabadzīgāko dalībvalsti.

Bulgārijas iedzīvotāji ir saniknoti par strauji pieaugošajām enerģijas cenām, kas aprij lielu daļu no jau tā zemajiem ikmēneša ienākumiem, un B. Borisova valdības ieviestajiem taupības pasākumiem, kuri palīdzēja valstij izvairīties no vēršanās pie starptautiskajiem aizdevējiem.

Pārsteidz arī ministrus

Kopš pagājušās nedēļas visā Bulgārijā ik dienu notiek demonstrācijas, kuru kulminācija pienāca otrdienas vakarā, kad galvaspilsētas Sofijas centrā protestētāji, pārsvarā gados jauni cilvēki, iesaistījās sadursmēs ar policiju. Satrakotie jaunieši apmētāja likumsargus ar akmeņiem un citiem smagiem priekšmetiem, pretī saņemot belzienus ar stekiem.

Sadursmēs ievainoti vismaz 14 cilvēku, 25 - arestēti, atsaucoties uz Bulgārijas Iekšlietu ministriju, informēja ziņu aģentūra Novinite.

Trešdienas rīts pienāca ar B. Borisova paziņojumu par atkāpšanos. «Es nevaru piedalīties valdībā, kurai pakļautā policija sit cilvēkus. Katrs asins piliens ir apkaunojums mums,» uzrunājot Bulgārijas parlamentu, emocionāli paziņoja aizejošais premjers.

B. Borisovs, kurš stājās amatā pēc viņa izveidotās partijas Pilsoņi par eiropeisku attīstību Bulgārijā (GERB) uzvaras 2009. gada parlamenta vēlēšanās, sacīja, ka GERB neiesaistīsies pagaidu valdībā, kam valsti vajadzēs vadīt līdz parlamenta vēlēšanām. Tās paredzētas jūlijā, bet analītiķi uzskata, ka šajā gadījumā vēlēšanas vajadzētu rīkot divus trīs mēnešus agrāk.

Neskatoties uz pēdējiem notikumiem, B. Borisova demisija bija pārsteigums daudziem viņa valdības locekļiem, jo vēl nedēļas sākumā premjers paziņoja par pārmaiņām ministru kabinetā, no kurām visvairāk apspriestā bija finanšu ministra nomaiņa.

Viņš arī solīja bulgāriem no marta par 8% samazināt elektrības un apkures cenas mājsaimniecībām, kā arī draudēja atņemt elektrības piegādes licenci valstī lielākajam enerģētikas uzņēmumam CEZ. Premjers apsūdzēja kompāniju «sistemātiskos» piegādes noteikumu pārkāpumos, draudot izraisīt diplomātisku skandālu, jo CEZ akciju kontrolpakete pieder Čehijas valdībai.

Izmisumā aizdedzinās

B. Borisovs ir pēdējais no daudzajiem Eiropas valstu premjerministriem, kuri kopš 2009. gada, kad kontinents iestiga dziļā parādu krīzē, ir krituši. Arī Bulgārijas valdība bija spiesta veikt nepopulārus valsts izdevumu samazināšanas pasākumus, bet B. Borisova pozīcijas saglabājās relatīvi stabilas, pateicoties lēmumam iesaldēt algas un pensijas, nevis tās samazināt.

Tomēr pēdējā laikā Bulgārijas sabiedrībā strauji pieauga neapmierinātība ar valdības darbu, jo valsts ekonomika stagnē, bezdarbs ir pieaudzis gandrīz līdz 12%. Iedzīvotāju stāvokli vēl vairāk pasliktinājusi aukstā ziema, kuras dēļ ievērojami pieauguši rēķini par elektrību un apkuri.

Daudzi cenu kāpumā vaino ārvalstu uzņēmumus, kas kontrolē elektrības piegādes tīklus Bulgārijā. Tomēr daļa atbildības gulstas uz līdzšinējo valdību, kura pērn jūlijā par 13% palielināja maksu par elektrību. Lēmuma patiesā ietekme uz mājsaimniecību maciņiem parādījās tikai līdz ar apkures sezonas sākšanos. Daudziem valstī, kurā vidējā alga ir 280 latu, tas ir nepanesams slogs.

Daži cilvēki ir tik izmisuši, ka protestē, upurējot veselību. Trešdien pie Varnas pilsētas administrācijas ēkas kāds vīrietis aplējās ar benzīnu un aizdedzinājās. Viņš nogādāts slimnīcā, kur viņam konstatēti 80% ķermeņa apdegumu. Cits vīrietis pirmdien Veliko Tarnovas pilsētā pēc publiskas aizdedzināšanās nomira slimnīcā.

Demonstrāciju organizatori trešdien paziņoja, ka valdības atkāpšanās, kas bija viņu galvenā prasība, neatrisinās Bulgārijas iedzīvotāju problēmas, tāpēc protesti turpināšoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Boiko Borisovs

Dzimis 1959. gada 13. jūnijā
No 1982. līdz 1990. gadam strādājis Bulgārijas Iekšlietu ministrijā
Deviņdesmitajos gados strādājis par miesassargu
2005. gadā ievēlēts par Sofijas mēru
2009. gadā kļuvis par premjerministru

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?