Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Burti un neatkarība

Diemžēl nepietiek sarēķināt - kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas pagājuši jau deviņpadsmit gadi. Neatkarība ir jāatjauno katru dienu. Ja pietrūkst lepnuma, principialitātes un patriotisma, neatkarības paliek aizvien mazāk. Un kādā nejaukā dienā mums var sanākt apzināties, ka Latvija, piemēram, ir mazāk neatkarīga par Igauniju.

Tā Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājus, proti, Latvijas valsts okupantus cildinošās granīta plāksnes atjaunošanas atbalstīšana nav vienkārši profesionāļu kļūda (neskatoties uz to, ka pat ar to jau pietiktu, lai Rīgas Pieminekļu padomi atlaistu). Jā, kad RPP priekšsēdētājs Ojārs Spārītis saka: «Es saprotu, tas teksts ir pretīgs latvieša ausij, bet, lai arī kā mums tas nepatiktu, tas tomēr ir sava laikmeta objektīvās patiesības atspoguļojums», viņa (arī Gunāra Asara u.c. profesionāļu) arguments ir neprofesionāls. Jo atliek vien atgādināt, ka Berlīne, piemēram, trīsdesmitajos četrdesmitajos gados bija pilna ar «sava laikmeta objektīvās patiesības atspoguļojumiem», taču nevienam pat prātā neienāk murgot par to atjaunošanu. Tā laikmeta objektīvā patiesība Berlīnē tagad atspoguļojas iespaidīgā piemineklī holokausta upuriem.

RPP ar Ojāru Spārīti priekšgalā ir jāatlaiž, jo šī padome nav spējīga atjaunot Latvijas neatkarību. Vēl vairāk - , pieņemot lēmumus, tā nerespektē, neņem vērā, ka Latvija ir neatkarīga valsts. Un tas nozīmē ne vien to, ka cilvēki, kas var par Maskavas naudu latviešiem nodarīt vienu «pretīgu» lietu, jādomā, varēs arī divas un vēl.

Patiesībā Pieminekļu padomei sanācis nevis vienkārši kalpot vairāk Krievijas nekā Latvijas labā, bet turklāt vēl nodarboties ar provokāciju. Gan tāpēc, ka, laikus (pirms gandrīz diviem gadiem, kad padome par šo jautājumu lēma) nepasakot skaidru un vienkāršu nē, RPP ir izdevies uzbūvēt skatuvi pirmsvēlēšanu priekšnesumiem, kuru, protams, izmanto un izmantos pretēju viedokļu deputātu kandidāti cīņās par vēlētāju balsīm. Gan tāpēc, ka šie priekšvēlēšanu priekšnesumi kopā ar Maskavas centieniem tos burtus pie pieminekļa tomēr dabūt var sadusmot cilvēkus tik ļoti, ka viņu rīcība var arī nebūt prātīga. Un, pat ja Pieminekļu padome, pieņemot šo lēmumu un paredzot visas no tā izrietošās sekas («Skaidrs, it īpaši šajos krīzes laikos, katru kustī bu latvieši uztvers saasināti», tā Ojārs Spārītis), ar to arī būtu apliecinājusi savu personīgo gatavību tai «padomju atbrīvotājus» slavinošajai plāksnei fiziski stāvēt klāt, sargāt un visiem, kas tai tuvojas, skaidrot Latvijas vēsturi, šī laikmeta objektīvā patiesība ir tāda, ka Latvijas pilsoņiem viņu pakalpojumi ir pavisam lieki. Protams, pirms demisijas padomei pieklātos atcelt savu lēmumu par padomju laiku turpināšanos Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?