Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Cēsis izplešas. Sanāk vesels mākslinieku kamerkoris

Mākslas festivāls Cēsis 2011 (tautā saukts arī par Cēsu mākslas festivālu) šogad notiks jau piekto reizi. Kopš tālā 2007. gada tas izvērsies par teju centrālo punktu nosacītā vietējo kultūras notikumu kartē un gan izpleties fiziski, gan tiecas vēl tālāk rakt starpnozaru un starpžanru lauciņā, piedāvājot plašākas ģeogrāfiskas aprises un pasākumus, kuru piederību kādai vienai mākslas jomai grūti noteikt.

Cēsis ir arī vieta, kur sastapt un baudīt labāko no iepriekšējās sezonas mākslas notikumiem, piemēram, šogad tikko apgūtā vietā - Cēsu pils kompleksā Lenču ielā 9 - būs iespēja vēlreiz redzēt izcilo Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna instalāciju Kas man ko slēpt, sēžot vienam rožu dārzā. Arī komponistu Līgas Celmas un Kristapa Pētersona, Latvijas Radio kora grupa un DJ Monsta, Kaspara Putniņa un režisores Zanes Kreicbergas elektroakustisko Pastaigu ar Kurbadu varēsim baudīt atkārtoti. Pa meža takām vadīs Nacionālā teātra aktieris Gundars Grasbergs.

Budžets audzis

Festivāla rīkotājs Juris Žagars atzinis, ka «vislielākais prieks ir par to, ka nekas neiet mazumā, bet iet vairumā - tagad jau ir piecas izstādes, seši koncerti, trīs izrādes un 16 filmas. Svarīgi esot arī, ka budžets nevis sarucis, bet audzis, turklāt piesaistīta arī ES programmas Kultūra nauda». Kā savu šāgada intrigu Juris Žagars atzīmē Imanta Kalniņa Rīta cēlienu, Filipu Glāsu un Sergeju Bugajevu un īpaši aicina pievērst uzmanību Rīta cēliena tekstiem, ieklausīties, cik mūsdienīgi skan: «Un vecā Bābele ir kritusi, un rīta gaisma aust!» Un kur nu vēl Keidža 4,33' slaveno suitu sievu izpildījumā.

Savukārt kultūras ministre Sarmīte Ēlerte festivāla preses konferencē uzsvēra, ka piecu gadu laikā ne vien ar kvalitatīvu programmu iezīmējusies festivāla identitāte, bet arī «Cēsu identitāte caur šo festivālu. Tas nozīmē, ka Cēsis sevi apzinās un iezīmē kā kultūras centrs. Lai cilvēki gribētu dzīvot kādā vietā, viņi vēlas kvalitatīvu vidi. Šajā laikā, kad ne tikai pilsētas, bet pat valstis konkurē par iedzīvotājiem, tā ir gudra stratēģija, ja cilvēki grib dzīvot kvalitatīvā vidē, un tādu rada kultūra».

Festivāla vizuālās mākslas programmas kuratore Daiga Rudzāte akcentē teritorijas paplašināšanu visdažādākajā nozīmē kā galveno šāgada festivāla jaunumu. «Šogad esam arī vairāki kuratori - izstādi Alus brūzī pilnīgi neatkarīgi kūrē Inese Baranovska, savukārt Gundega Skudriņa veido modes ekspozīciju, kurā gribam rādīt, kā māksla robežojas ar dizainu. Un redzu, ka tas arī ir tas virziens, kā gribam attīstīties, - vairāki kuratori un dažādas nozares un vietas. Domāju, tas ir gan radoši interesantāk pašiem, gan arī skatītājiem, jo ir dažādība. Un tas attiecas ne vien uz pašu mākslu, bet arī uz viedokļiem, jo katrs kurators taču pauž savu viedokli un savu redzējumu.»

Arī lietuvieši un igauņi

Mākslinieku šogad tiešām esot daudz. Daiga Rudzāte stāsta, ka smējušās ar festivāla rīkotāju Indru Lūkinu, ka sanāk kārtīgs kamerkoris. «Teritoriju paplašinām arī tīri ģeogrāfiski. Veidojam Cēsis par punktu, kur satiekas Baltijas jūras reģiona māksla. Iesaistām arī lietuviešu un igauņu māksliniekus, plānojam sadarbību arī ar skandināviem un krieviem. Jons Gasjūns, kas šogad piedalās Starptelpas izstādē brūzī, stāstīja, ka viņi - lietuvieši - pēdējā laikā daudz strādā ar poļiem, savukārt igauņi jau tradicionāli - ar somiem. Secinājām, ka esam palikuši vieni. Turklāt bez jēdzīgām izstāžu telpām Rīgā. Tāpēc rādīt reģiona mākslu ir festivāla virsuzdevums. Šogad ar ES programmas Kultūra atbalstu sākam arī jaunu projektu Eksperiments un izcilība. Saistībā ar to festivālā notiks starptautiska diskusija sadarbībā ar Pechakucha, arī Sergeja Bugajeva projekts, ko nākamgad izstādīsim Zagrebas mākslas muzejā. Tās būs vēl dažādas aktivitātes visu turpmāko gadu ar kulmināciju nākamajā Cēsu festivālā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?