Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Cilvēki kļūst atbildīgāki

Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Inga Koļegova Dabas Dienai stāsta, ka pērnais gads gan dienestam, gan vides uzraudzībai Latvijā bijis aktīvs. Iedzīvotāju iesaiste vides jautājumu risināšanā ir augusi, un viens no iemesliem varētu būt lietotnes Vides SOS izveide. Tomēr direktore norāda - lai gan sabiedrības uzticība šobrīd pastāv, svarīgi to mērķtiecīgi stiprināt.

Kāds bijis VVD aizvadītais gads realizēto projektu un sasniegto mērķu ziņā?

Lepojamies, ka Latvijā tagad ir par vienu piesārņotu vietu mazāk - VVD vadībā veiksmīgi attīrīta bijusī Olaines ķīmisko atkritumu izgāztuves teritorija. Iedzīvotāji var justies drošāki par apkārtējās vides stāvokli, jo bīstamais piesārņojums ir likvidēts. Šobrīd vides attīrīšanas darbi līdz pusei veikti arī Sarkandaugavas un Mīlgrāvja vēsturiski piesārņotajās teritorijās - projekts noslēgsies 2017. gadā, turpinās darbs arī pie Inčukalna vēsturiski piesārņotās vietas sanācijas projekta īstenošanas. Nozīmīgs notikums vides jomā bija arī 2015. gadā VVD ieviestais apbalvojums Zaļās izcilības balva uzņēmumiem, kuri visaugstākajā līmenī ievēro vides aizsardzības prasības, kā arī pēc savas iniciatīvas veic pasākumu kopumu ietekmes uz vidi samazināšanai. Pērn tika apbalvoti 20 dažādu nozaru un lieluma uzņēmumi. Šis apbalvojums ieviests kā ikgadēja godalga par labiem sasniegumiem vides jomā.

Pagājušajā gadā esat aktīvi iesaistījuši sabiedrību savās aktivitātēs. Ko izdevies panākt sabiedrības iesaistes ziņā?

Jā, sabiedrības iesaistes ziņā lieliski kalpo mūsu jaunais saziņas kanāls - mobilā lietotne Vides SOS, ar kuras palīdzību iedzīvotāji var precīzi fiksēt vides pārkāpumus un ziņot par tiem VVD, kā arī sekot pārkāpumu atrisināšanai tīmekļa vietnē un paši savā e-pastā. Lietotne veiksmīgi strādā. Trīs mēnešu laikā esam saņēmuši jau 208 pamatotus ziņojumus par vides piesārņojumu, bet viedtālruņos tā lejupielādēta ap 3000 reižu. 151 sūdzība jau pārsūtīta risināšanai mūsu sadarbības partneriem pašvaldībās un citām kompetentajām valsts organizācijām. Vides SOS ziņojumu saturs lielākoties uzrāda atkritumus vidē, pilsētas teritorijā un mežos. Fotoattēli liecina, ka vidē nonāk sadzīvē radušies gan nebīstamie, gan arī bīstamie atkritumi, piemēram, šīferis un auto rezerves daļas, riepas. Ar lietotnes palīdzību esam atklājuši lielu riepu dedzināšanas vietu Pierīgā, kā arī uzzinājuši par padomju laiku lauksaimniecības ķimikāliju glabātavu Smiltenē un citām aktuālām vides problēmām.

Tas laikam parāda mūsu kā nācijas atbildību pret sev uzticēto dabas bagātību...

Šādas lietotnes viennozīmīgi ļauj turēt acis plašāk. Iedzīvotāji fotografē tuvējo rūpnīcu skursteņus un jautā par uzņēmuma ietekmi, skaidrojam un izglītojam - ne viss, kas pēc skata ir aizdomīgs, jāuztver kā pārkāpums, taču es saprotu iedzīvotāju raizes. Kopumā sabiedrība ir ļoti izglītota, seko līdzi aktuāliem notikumiem vides jomā un aktīvi iesaistās vides pārkāpumu fiksēšanā, ziņošanā un novēršanā. Arī uzņēmējdarbības ietekme uz dzīvesvietas kvalitāti ir īpaši jūtīgs temats. VVD uzdevums ir rast samērīgumu starp uzņēmumu un sabiedrības interesēm līdzās pastāvēt, reaģēt uz vides pārkāpumiem, kā arī vadīt procesu vides avāriju un to seku likvidēšanā.

Vides aizsardzībā liela loma ir arī lielajiem uzņēmumiem un pašvaldībām - vai arī tur ir novērojama attīstība un lielāka iesaiste?

Vides aizsardzības pasākumu nodrošināšanā katram ir savi pienākumi - gan indivīdam, gan pašvaldībai, gan komersantam. Jāteic, ka mums sabiedrībā labāk veicas ar uzraudzību, kā savus pienākumus pilda citi, nevis aktīvu rīcību savu pienākumu savlaicīgai izpildei. Lepojamies, ka nu mums ir Zaļās izcilības uzņēmumi, kuri visaugstākajā līmenī pilda savus pienākumus, lai mazinātu savu ietekmi uz vidi, bet diemžēl ir arī problēmuzņēmumu saraksts, ar kuriem ir pastiprināti un sistemātiski jāstrādā, lai panāktu to darbības atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Pašvaldības gan arvien atbildīgāk iesaistās vides aizsardzības jautājumu risināšanā.

Kādi ir VVD šī gada galvenie sasniedzamie mērķi?

Viens no lielākajiem izaicinājumiem šogad sagaidāms VVD Radiācijas drošības centram - tiks sākta radona gāzes koncentrācijas mērījumu veikšana apmēram 500 Latvijas mājsaimniecībās sešu līdz 10 mēnešu garumā. Šī informācija ļaus iegūt priekšstatu par radona gāzes koncentrāciju mājokļos un izstrādāt radona rīcības plānu, kura izveidi nosaka Eiropas Savienības prasības, kā arī sniegt ieteikumus rīcībām, ja gadījumā radona gāzes satura līmenis pārsniedz pieļaujamo koncentrāciju dzīvojamās telpās.

VVD pastiprināti kontrolēs atkritumu apsaimniekošanas jomu. Esam konstatējuši nepilnības mūsu rīcībā esošajā informācijā par notikumiem tajā. Šajā gadā veiksim pastiprinātu uzraudzību atkritumu pārrobežu pārvadājumiem. Turpināsim darbu zvejas kontrolē gan Baltijas jūrā un tās piekrastē, gan iekšzemē, kā arī sāksim sēra koncentrācijas mērījumus kuģu degvielā ostās. Tā ir jauna funkcija, kura tiek veikta visās ES valstīs nolūkā samazināt iespējamību no sēra izmešiem rasties skābajiem lietiem. Tāpat arī intensīvi strādāsim pie Inčukalna gudrona dīķu attīrīšanas projekta īstenošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?