Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Cīnās par latgaliešu valodu

Atsākusies diskusija par reģionālās valodas statusu latgaliešu valodai - pēc Rēzeknē notikušās Latgalistikas konferences 62 tās dalībnieki nosūtījuši vēstuli izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei un tieslietu ministram Marekam Segliņam. Viņi vēlas panākt latgaliešu valodas mācīšanu skolās, kā arī tiesības latgaliski noformēt dokumentus, uzrakstus publiskajā telpā un brīvu latgaliešu valodas lietojumu, piemēram, biznesa vidē vai pie ārsta. Taču Eiropas reģionālo vai minoritāšu valodu hartas izpratnē latgaliešiem šo statusu var arī neizdoties izcīnīt.

Grib nostiprināt

«Tas ir solis diskusijas virzienā. Mēs gribam sasēdināt pie viena galda atbildīgās amatpersonas,» iniciatīvu komentē Latvijas Reģionālo un mazāk lietoto valodu savienības (LatBLUL) prezidents Jānis Mednis, kura vadītajā organizācijā apvienojušies ne tikai latgaliešu, bet arī līvu, igauņu un krievu vecticībnieku pārstāvji. Taču LatBLUL neuzstāj uz statusa noteikšanu Eiropas hartas izpratnē, jo tad statuss attiektos uz visu valsts teritoriju. Starptautiskas zinātnieku grupas veiktā pētījumā konstatēts, ka 77% no 9076 aptaujātajiem Latgales iedzīvotājiem vēlas latgaliešu valodas lomas aktivizēšanu skolā. Tās pasniegšana reģionā jānodrošinot vismaz izvēles priekšmeta līmenī, bet katrā Latgales skolā jābūt skolotājam, kas var mācīt latgaliešu valodu, kultūras vēsturi un literatūru. Izglītības un zinātnes ministrija līdz mēneša beigām, kad būs gatava oficiāla atbilde, savu pozīciju nekomentē. Atbildi gatavo arī Tieslietu ministrija, to solot jau 13.novembrī.

Nesola atbalstu

«Krīzes laikā šādai iniciatīvai nevar būt atbalsts,» uzskata Latvijas Universitātes profesore Saeimas deputāte Janīna Kursīte (PS). «Šīs idejas virzītāji domā tikai labu, bet Latvijas austrumu pierobežā, kur nav pietiekami nostiprināts latviešu kā valsts valodas statuss, tas ir ļoti bīstami,» uzsvēra J.Kursīte. Viņai piekrīt Latviešu valodas valsts aģentūras direktors Jānis Valdmanis: «Tas ir politisks jautājums, kas ved uz etnosa un valodas sašķeltību un noteikti vājinās valsts valodas pozīcijas. Pat starptautiskā līmenī reģionālās valodas statuss nav skaidri formulēts.»

Šobrīd Valsts valodas likums paredz latgaliešu rakstu valodas kā vēsturiska latviešu valodas paveida saglabāšanu, aizsardzību un attīstību. Taču runātā valoda joprojām nav normēta, arī Rēzeknes konferencē katrs pētnieks esot runājis savā izloksnē, un oficiālā varianta izvēle varētu izraisīt niknus strīdus pašu latgaliešu vidū. Savukārt dialekts uz reģionālās valodas statusu nevar pretendēt. Reģionālās valodas piemēri ir sāmu valoda Somijā un krievu valoda dažos Moldovas un Ukrainas apgabalos. Centieni ieviest Latvijā arī krievu valodu kā reģionālo bijuši 2007.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?