Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Circene atkāpjas, neslēpjot rūgtumu

Iesniegumā par atkāpšanos no amata veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) liek uzsvaru nevis uz savu veselības stāvokli, kā dēļ ilgāku laiku nav varējusi pildīt amata pienākumus, bet gan uz to, ka viņai ir pietrūcis valdības atbalsta veselības aprūpes finansēšanas reformai. Tieši tā varētu būt pretrunu galvenais iemesls, jo premjere Laimdota Straujuma (Vienotība), kura pieņems demisiju, pirmdien atzina - veselības finansēšanas sistēma ir jāsakārto, taču viņa nevarot neņemt vērā to, ka pret piedāvāto modeli ir ne tikai ģimenes ārsti, bet arī citu veselības jomu pārstāvji un Latvijas Pašvaldību savienība.

Valdības vadītāja neatklāja nākamo veselības ministra kandidātu, bet teica, ka tas nebūšot neviens no tiem, kura uzvārds ir līdz šim minēts presē. Arī slēgtajā koalīcijas sēdē L. Straujuma partneriem neesot šo cilvēku darījusi zināmu. Par kandidātu Vienotība varētu lemt trešdien valdes sēdē. Zināms, ka tiek meklēts nopietns pretendents, kurš varētu turpināt šo darbu arī pēc vēlēšanām. Ļoti iespējams, ka I. Circene nebūs arī kandidātu sarakstā, jo kā ministrei viņai nebija nozares atbalsta un tas veidojis arī sabiedrības attieksmi.

Jau vairākus mēnešus slimības dēļ I. Circene nevarēja veikt amata pienākumus. Tagad ministre ārstējas rehabilitācijas centrā, bet no viņas paziņojuma noprotams, ka būtu gatava cīnīties par pieteikto reformu īstenošanu. «Ņemot vērā atšķirīgo izpratni par veselības aprūpes nozarē būtiskāko un to, ka nav panākta konstruktīva sadarbība neatliekamu uzdevumu izpildē, uzskatu, ka turpmāk kopīgs darbs šādā komandā man nav iespējams. Tādējādi, pakļaujoties politiskajam spiedienam, atkāpjos no veselības ministres amata,» teikts pirmdien izplatītajā paziņojumā, kurā gan atzīts, ka veselības stāvokļa dēļ I. Circene nevarētu nekavējoties atsākt darbu.

L. Straujuma, nevarēdama komentēt mājienus par politisko spiedienu, vienīgi uzsvēra, ka tik nozīmīgā nozarē ir nepieciešama vadība - tātad ministrs. Valdības vadītāja solīja «strādāt ar Veselības ministrijas priekšlikumiem» par nozarei nepieciešamo finansējumu, lai pēc tam tos izvērtētu kopā ar Finanšu ministriju. L. Straujuma uzskata, ka ir skaidri jāapzinās, kāds ir reformu mērķis - viņasprāt, prioritātei jābūt pakalpojumu pieejamībai.

Neoficiāli zināms, ka Vienotības vadība būtu gatava parūpēties par tādu darbu savai kolēģei, kurā viņai atlabšanas periodā nebūtu tik lielas psiholoģiskās slodzes. Līdz Saeimas vēlēšanām ir trīs mēneši, kuros valdība izvairās no reformām, uz kurām varētu būt negatīva sabiedrības rezonanse. No I. Circenes paziņojuma var noprast, ka viņa bija apņēmības pilna neņemt vērā partijas biedru norādes uz šo apstākli. «Vienmēr esmu strādājusi saskaņā ar principiem un redzējumu par Latvijas veselības aprūpes attīstību atbilstoši Eiropas līmenim, mana līdzšinējā darbība ministres amatā bijusi vērsta sabiedrības, nevis atsevišķu nozares pārstāvju interesēs,» sacīts I. Circenes iesniegumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?