Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Devās uz mīlas parādi, nokļuva ellē zemes virsū

21 gadu vecā vācu studente Lēna vēl nekad nebija apmeklējusi Love Parade (Mīlas parāde) deju mūzikas festivālu, kas tiek uzskatīts par vērienīgāko Eiropā. Līdz nedēļas nogalei viņa arī nekad nebija redzējusi īstu cilvēka līķi. Diemžēl svētku laikā Lēnai un tūkstošiem citu jauniešu nācās pieredzēt šausminošus skatus. «Nezinu, vai jebkad spēšu aizmirst mirušās sievietes tukšo skatienu un citu kliedzienus,» sarunā ar Der Spiegel secina Lēna.

Nāvējošā panika

Vācijas varas iestādes sola rūpīgi izmeklēt Dīsburgas pilsētā notikušo traģēdiju, kas izdzēsa vismaz 19 cilvēku dzīvību. Vairāk nekā 340 cilvēku tika ievainoti, kad pie ieejas Love Parade pasākumā izcēlās panika un pūlis sabradāja pakritušos cilvēkus.

Love Parade rīkotāji acīmredzot nebija rēķinājušies ar milzīgo tautas pieplūdumu, jo pasākuma norises vieta paredzēta ap 250 000 cilvēku uzņemšanai, bet Dīsburgā bija ieradies daudz lielāks pūlis. Cilvēkus vilināja iespēja bez maksas dzirdēt spožākās deju mūzikas zvaigznes: DJ Tiesto, Westbam u. c.

Pasākuma rīkotāji tiek kritizēti par to, ka uz Love Parade norises vietu (bijušo Dīsburgas dzelzceļa depo) varēja nokļūt tikai pa vienu ieeju, kas veda caur pazemes tuneli. Sestdien pēcpusdienā tika pieņemts lēmums slēgt ieeju, jo pasākuma norises vieta bijusi pārpildīta. Atraidītie cilvēki caur tuneli sāka virzīties atpakaļ, taču no otras puses viņiem virsū spiedās citi, kas vēl nezināja par ieejas slēgšanu. Pūlī sākās stumdīšanās, kas drīz vien pārauga panikā. Aculiecinieki vēsta, ka cilvēki bradāja pa pakritušo galvām, izmisīgi mēģinot izrauties no pūļa.

Dejas turpinās

Glābēju darbu apgrūtināja tas, ka daļa pasākuma dalībnieku bija alkohola vai narkotiku reibumā. Pēc traģēdijas koncerts netika pārtraukts, jo varas iestādes baidījās, ka tas izraisītu vēl lielāku paniku. Dejas turpinājās vēl stundām ilgi, jo lielākā daļa iekšā tikušo nemaz nenojauta par traģēdiju.

Nav zināms, vai cietušo vidū bija arī cilvēki no Latvijas. Jānis, kurš kopā ar draugiem devies uz Dīsburgu, Dienai stāsta, ka visiem astoņiem viņa grupas biedriem izdevies izkļūt sveikā. No viņa grupas tikai diviem cilvēkiem izdevies iekļūt pasākumā, pārējie nemaz nav tikuši līdz ieejai. «Tur nebija iespējams normāli paiet, pūlis bija nekontrolējams. Nemaz nezinu, kā tikām projām,» atceras Jānis.

Eiropā šis bija traģiskākais tāda veida incidents kopš Roskildes festivāla 2000. gadā, kad Pearl Jam koncerta laikā pūlis sabradāja deviņus cilvēkus. Roskildes festivāls notiek joprojām, bet Love Parade tradīcijai ar šo traģēdiju acīmredzot pielikts punkts. Pirmā «mīlas parāde» notika 1989. gadā Berlīnē, lai ar mūzikas palīdzību sludinātu mieru un mīlestību. Ar laiku šis pasākums kļuva arvien komerciālāks, pulcējot vairāk nekā miljonu deju mūzikas cienītāju. Pirms dažiem gadiem tika pieņemts lēmums atteikties no festivāla rīkošanas Berlīnē un pārcelt pasākumu uz mazākām pilsētām. Pasākuma rīkotājs Rainers Šallers pēc traģēdijas atzinis, ka nākamgad pasākums vairs nenotiks: «Tās ir Love Parade beigas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?