Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Dienas pirmais dižloms

Visādi izvazājusi mūs aiz deguna, pasaldējusi mums pirkstus un salējusi slapjumu aiz apkakles, augustā šāgada vasara beidzot atmaiga, it kā atcerējusies, ka latvieši šajā zemē vispār ir apmetušies tikai brīnumjaukās, lai arī gaužām īsās vasaras dēļ. Vēl tikai atliek sarūpēt vienu kārtīgu baraviku vilni visā Latvijā, nevis tikai atsevišķās vietās kā līdz šim, un aukstais jūlijs mums būs aizmirsies, bildējot Pēterīša un Miķelīša ņemšanos ap lielo beku Dienas sēnes konkursam.

Šā konkursa gaismā ir piemērots brīdis atcerēties kādu citu Dienas konkursu, kurš aizsākās tālajā 1997. gadā un ilga veselus desmit gadus, - konkursu Dienas zivs. Tas kopā ar makšķerēšanas piederumu firmu Salmo tika aizsākts laikā, kad makšķernieku interese par Latvijas ūdeņiem bija krietni kritusies. Valdīja priekšstats, ka varu un likumu maiņas gados mūsu upes un ezeri, vēl nepaguvuši atgūties no sociālistiskās lauksaimniecības veiktajiem minerālmēslu ieplūdinājumiem, atjaunotās neatkarības rītausmā ir krietni patukšoti no maluzvejnieku puses gan ar tīkliem, gan elektrību un citiem speciālajiem zivju bendēšanas līdzekļiem (daži maluzvejas teorētiķi tolaik pat apcerēja zivju ķeršanu ar amonjaka ieplūdināšanas metodi, rēķinādami - ja šādi noindētās lielās zivis savāc pietiekami ātri, inde līdz ēdamajām daļām nepagūst nonākt). Dienas zivs rīkotāji tomēr uzskatīja, ka mūsu ūdeņi ir pārāk bagāti, lai tos tik vienkārši varētu noplicināt un izkāst, un par vienu no konkursa mērķiem nosprauda pesimistu priekšstata apgāšanu.

Jāsaka skaidri - tas tika izdarīts jau pirmajā konkursa gadā. Šajā sakarā ielūkosimies nevis tajā 1997. gada pavasara Dienā, kad konkurss tika izsludināts kopā ar tā populārāko noteikumu - iesūtāmajai zivij bija jābūt fotografētai uz Dienas fona, lai varētu spriest par zivs lielumu un svaigumu -, ielūkosimies 1997. gada 11. augusta Dienas 11. lapā, jo šajā dienā tika publicēta, iespējams, visu laiku iespaidīgākā Dienas zivs konkursbilde - jēkabpilietis Guntis Čamanis kopā ar viņa izvilkto 55,8 kilogramus lielo Daugavas samu. «Dienas zivi sasniedzis fotoattēls, kas iezīmē būtisku pavērsienu konkursa gaitā,» tolaik rakstīja šo rindu autors. «Tajā redzamā zivs lielumā ir samērojama ar Latvijas rekordu savā klasē. Ja turklāt šī klase nozīmē Latvijas lielāko zivi, nav grūti iztēloties pārējo konkursantu izjūtas. Mēs ilgi domājām, vai vispār šo foto publicēt agrāk par septembra beigām, lai galīgi nenosistu pārējo konkursantu apetīti. Taču divu apsvērumu dēļ tomēr liekam to tagad: pirmkārt, vēl priekšā lielo rudens līdaku laiks, otrkārt, konkurss jau nenotiek tikai samu klasē - varbūt kāds izvelk, teiksim, Latvijas rekordķīsi vai rekordasari, un tad žūrijai būs ko galvu palauzīt.»

Tomēr brīnums 1997. gadā nenotika, un slaidais makšķernieks Guntis Čamanis kļuva par pirmo Dienas zivs uzvarētāju. Vēlākos gados Dienas zivij tika iesūtītas daudzas vēl iespaidīgākas zivis, Latvijas copes rekordzandartus, rekordlīņus un rekordforeli ieskaitot. Arī sama makšķerēšanas rekords konkursa laikā uzauga no 56 līdz vairāk nekā 80 kilogramiem. Tas nozīmēja, ka konkurss Latvijas zivju resursu bagātības un makšķernieku meistarības pieaugumu ir pierādījis, turklāt zivju lielums jau bīstami pietuvojās tai robežai, pēc kuras zivs fotogrāfijai Dienas lapas kļūtu par mazu.

Tāpēc tagad, kamēr neviens vēl nav iesūtījis divmetrīgu sēni, Diena droši rīko sēņu konkursu Dienas sēne. Turklāt rīko šādu konkursu arī tāpēc, ka makšķerēšanas rīki nu jau kļuvuši tik dārgi un smalki, ka pareizai jaunāko verķu lietošanai makšķerniekam nepieciešama augstākā tehniskā izglītība, turpretim sēņotājam joprojām pietiek ar mazu nazīti, lokanu muguru un labi izkoptu lāču atbaidāmo skatienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?