Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Dienas sēne aug jau mēnesi! Konkurss turpinās

Nav ļaunuma bez labuma: negaidīti lietainais augusts un septembra sākums ir vairojis kopā ar Latvijas valsts mežiem un MammuDabu rīkotā Dienas konkursa Dienas sēne iespējas. Iesākusies diezgan kusli, vēlāk sēņu bilžu un meža bilžu iesūtīšana kļuva arvien intensīvāka, ar pāris dienu nobīdi rādīdama: sēnes sākušas augt ne pa jokam.

Konkursa pirmais mēnesis apliecināja arī to, ka latviešiem vēl neiet tik slikti, lai viņi domātu tikai par ēšanu, ne vairs par skaisto - iesūtīto sēņu bilžu skaitā bija arī ļoti neparastā rakursā ieraudzītas sēnes vai to daļas, «dibenpūpēdi» ieskaitot, un citi meža labumi. Jāatzīmē gan, ka Dienas sēne nav saņēmusi nevienu fotogrāfiju vai video, kas stāstītu par slaveno lācenes Mades sēņošanas pasākumu. Tas apliecina senlatviešu parunu, ka, ieraugot lāci mežā, fotografēšana nav pirmais, kas sēņotājam nāk prātā.

Diemžēl nav arī nevienas bildes ar šāgada nevaroni - sēņodiņu, kuram pagājušajā izcili sniegainajā ziemā izdevies pārziemot tik labi, ka šis gads ātri vien iemantoja apzīmējumu «tārpaino sēņu gads». Vismaz augustā lielākā daļa baraviku, nemaz nerunājot par čigānenēm un bērzlapju skaistāko - podiņa - stadiju, visiem sēņotājiem, izņemot tos, kas slikti redz, sagādāja daudzas vilšanās. Sēņodiņu kāpuri bija paguvuši satārpot pat tādus podiņus, kas vēl tikai cēla galvu no sūnām. Protams, sēņodiņa kāpura nofotografēšana prasa augstu profesionālo meistarību un iespaidīgu tehniku, turklāt, ja arī sēņotājs šo sēņu bojātāju atrastu, viņa niknums pret konkurentu diez vai ļautu vilcināties ar barga soda piespriešanu bez liekas kaitnieka popularizēšanas medijos.

Iesūtīto fotogrāfiju skaitā augusta beigās dominēja baravikas, cita par citu skaistākas, pa vienai un grupās, gan vēl nenogrieztas, gan jau lielā sēņu groza augšpusē gozēdamās. Daža laba gan mazliet atgādina žultsbeku, bet bildei jau rūgtums nekaitē. Līdzās baravikām sēņotāji pamanījuši arī neparastākas un retākas sēnes - zemestaukus, zemeszvaigznes un citas. Arī mūsu skaistākās sēnes - sarkanās mušmires - nav apietas ar līkumu.

Tāpat kā sēņu laiks, arī konkurss Dienas sēne turpinās. Ņemiet vērā - Latvijā bijuši gadi, kad gailenes var lasīt pat decembrī… Vēlreiz atgādinām konkursa noteikumus: ikviens sēņotājs tiek aicināts fiksēt savus skaistākos atradumus fotogrāfijās un stāstos un sūtīt Dienai. Gaidām gan lielāko, gan skaistāko sēņu bildes, pilnākos sēņu grozus, sēņu klājienus mežā, neparasti saaugušas sēnes, retās un aizsargājamās sēnes, sēņu veidotus raganu riņķus, jūsu baravikas atrašanas prieka deju, tikšanos ar alni, ezi, vāveri vai citiem konkurentiem sēņu lietā, citus piedzīvojumus sēņošanas laikā. Aicinām ziņot arī par citiem patīkamiem vai nepatīkamiem atradumiem un novērojumiem mežā, piemēram, nelegālām atkritumu izgāztuvēm - šāda informācija palīdzēs tikt ar tām galā. Tā kā laiks jau rudenīgs, arī bildes ar sēņu lietu un sēņotāja pamatprincipa «nav sliktu laikapstākļu, ir tikai apstākļiem nepiemērots apģērbs» uzskatāmu ilustrāciju tiek laipni gaidītas.

Atgādinām - uz nedēļas balvu var pretendēt ne vien ēdamās, bet arī neēdamās un indīgās sēnes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?