Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Dievišķās enerģijas pēriens

Kārtīgi izsildīties, saņemt smaržīgu pērienu, masāžu un atpūtināt prātu no ikdienas - jāiet uz pirti! Latvisko tradīciju cienītājiem pirts rituālu veselīgais spēks nav svešs, un, kaut populārā ballīšu vieta, sākot no vidusskolnieku klases vakariem līdz uzņēmumu korporatīvajām svinībām, pirts kā mierīgas atpūtas telpas reputāciju ir drusku sašķobījusi, pirtnieks Viesturs Luka-Indāns Dabas Dienai atklāj, kāpēc pēc veselības vērts doties uz pirti.

Kā tu kļuvi par pirtnieku?

Pirms vairāk nekā desmit gadiem mana mamma bija aizrāvusies ar pirts rituālu apmeklēšanu un aicināja mani līdzi. Vairākkārt atteicos, jo šķita, ka mani tas neinteresē. Tomēr viņa mani pierunāja, un, saņēmis spirdzinošu pērienu, sapratu, ka gribu par pirts procedūrām uzzināt vairāk. Lasīju par slotām, maskām, skrubjiem, meklēju pirtniekus, kas būtu gatavi dalīties pieredzē. Pie Jura Batņas izgāju pirtnieka skolu un, kad biju apguvis citu pieredzi, meklēju savu pieeju, ko un kāpēc vēl darīt pirtī, lai cilvēkiem dotu harmoniju un veselību.

Un kāda tā ir?

Tas atkarīgs, ar kādu mērķi cilvēks atnāk un kāds viņš ir. Manuprāt, lielākais ieguvums ir atslēgšanās no stresa, nomierināšanās. Lai cilvēks spēj būt tagadnē, patlaban notiekošajā procesā. Tikai tā varam būt laimīgi! Lai atslēgtos no ikdienas steigas, daudzi paraduši lietot apreibinošas vielas, kas it kā uz brīdi atslēdz no realitātes problēmām, bet ilgtermiņā arī traucē apzināties sevi un realitāti. Pareizi un regulāri piekopti pirts rituāli atdod miera sajūtu un spēju būt harmonijā ar sevi.

Ko šajā aukstajā laikā pirts dod veselībai?

Sākuma stadijas saaukstēšanos pirts apmeklējums var izārstēt. Jāizvēlas pareizās slotiņas un palīglīdzekļi. Ja nav alerģijas pret medu - sedziņas ar vasku un propolisu, pēršanai - priežu slotiņas. Šo es saucu par «eža kažociņu». Enerģijas attīrīšanai - kadiķis, atbrīvošanai no negatīvisma - apse. Dzīvespriekam bērzs, bet spēkam puišiem ozols, meitām liepa. Taču ar pliku pērienu vien nepietiek, svarīgi, ar kādām domām strādā pirtnieks un cik atvērts enerģijai ir pats apmeklētājs.

Cik ilgs ir pirts rituāls, lai tam būtu efekts?

Tas atkarīgs no katra individuāli, cik ilgi var izturēt karstumu, mitrumu - jāskatās pēc sajūtām! Nav arī svarīgi, latviešu, krievu vai somu pirts, 40 vai 90 grādu, - jāizmēģina, kas der. Efekts būs tikai tad, ja cilvēks pirtī jutīsies labi. Turklāt ilgums un karstums jāpalielina pakāpeniski, no reizes uz reizi. Ballēšanās, alkohols un pieēšanās gan ar pirti kā dziedniecisku pasākumu it nemaz nesader!

Kā tevis pielietotā reiki prakse sader ar latviskajām pirts paražām?

Es neizdalu latviešu vai austrumu tradīcijas kā atsevišķas, ņemu no visa, kas enerģētiski nāk par labu cilvēkiem. Reiki nāk no Japānas, tā ir dziedniecības sistēma, kurā dominē enerģija, - to var salīdzināt ar elektrību, kas jānovada līdz spuldzītei jeb manam klientam, lai spuldzīte varētu mirdzēt. Es esmu vads, pa kuru šī enerģija plūst. Vadu to ar domu spēku, un rezultāts ir nevis mans, bet dievišķās enerģijas nopelns! Es tikai esmu iemācījies būt par labu starpnieku!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?