Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Drošība: domāt līdzi un nebūt lētticīgiem!

«Nevajag visu laiku runāt, kā nogāzt valdību, bet gan par to, kā pašam būt drošam,» smej bijušais Kriminālpolicijas priekšnieks, pensionētais policijas ģenerālis Aloizs Blonskis. Padzīvojuši cilvēki bieži vien krīt par upuriem zagļiem vai krāpniekiem, bet A. Blonskis norāda - veidu, kā no tā izsargāties, netrūkst.

Ne tikai viltus ierēdņi

Bieži dzirdams par gadījumiem, kad, uzdodoties par, piemēram, sociālā dienesta darbinieku, svešinieks iekļūst pensionāra dzīvoklī un viņu apzog. A. Blonskis brīdina, ka jāuzmanās ne tikai no svešiniekiem, bieži vien pāri darītāji ir pašu upuru radi vai draugi: «Pie naivākiem var aiziet kaut ko izspiest vai nočiept tā, lai cilvēks nesaprot, ka viņš ticis apkrāpts. Pie jaunajiem tādi neiet, jo tie šādus krāpniekus pasūtīs trīs mājas tālāk. Veci cilvēki mēdz būt ļoti labticīgi.» Kopš valsts atteikusies no pensijas piegādes mājās, to pārskaitot uz bankas kontu, vecākiem cilvēkiem nācies ciest arī no bankas karšu datu zagšanas. «Sanāk dzirdēt par gadījumiem, kad kādam večukam nauda no konta pazudusi. Painteresējos - izrādās, viņš, nevarēdams aiziet uz bankomātu pēc piecīša, kas katru dienu vajadzīgs, iedevis savu karti ar PIN kodu kaimiņu puikam, lai to piecīti atnes. Tas arī izdara, bet vēlāk izstāsta draugam, draugs - lielākam draugam, un nākamreiz, ejot pēc naudas, jau izņemts 500 latu,» brīdina pensionētais ģenerālis.

Arī Burtnieku novada sociālā dienesta vadītāja Aleksandra Ločmele aicina seniorus būt uzmanīgākiem. «Pensionāri jau grib par savējiem rūpēties, ir gatavi uzupurēties un no maizes vien dzīvot, tādēļ, tiklīdz saņem pensiju, tā radi klāt. Paši par to nemaz nesūdzas, drīzāk kaimiņi par viņiem satraucas,» atzīst sociālā darbiniece.

Laukos pagaidām drošāk

A. Ločmele gan piebilst, ka krāpnieku «no malas» līdz šim viņas novadā bijis maz: «Mūsu pensionāri nebūt nav bezpalīdzīgi, paši par sevi cenšas parūpēties.» Viņa stāsta situāciju no dzīves, kad, pateicoties krāpnieka iecerētās upures žiglajai domāšanai, krāpšana izgāzusies. Kādas kundzes mājas pagalmā ieripojis lepns džips, kura šoferis uzdevies par Zemes dienesta darbinieku un pieprasījis tūlīt parakstīt kādu dokumentu. Namsaimniece nav nobijusies un dokumentu sākusi lasīt - izrādās, tas bijis līgums, kuru parakstot viņa apliecinātu, ka ir pārdevusi savu māju. Kad kundzei aizrādījusi, ka neko pārdot negrasās, vīrietis sācis skaidrot, ka pārdot māju gribot viņas meita. Tomēr namsaimnieci nav izdevies samulsināt - viņa zinājusi, ka meita to varētu izdarīt pati bez jebkādiem mātes parakstiem, tādēļ «Zemes dienesta ierēdnim» nācies vien atkāpties. «Vienmēr iesakām, lai cilvēki neko neparaksta, jo krāpnieki jau ir ļoti radoši. Pirms tam vajag pārliecināties, vai paprasot kaimiņiem palīdzību, vai zvanot mums,» uzsver A. Ločmele.

Neatdot dokumentus!

Klasiskā uzdošanās par sociālo darbinieku biežāk notiek pilsētās. Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice skaidro: «Pēdējos gadījumos viltus sociālie darbinieki bija piesolījušies nokārtot pabalstus, aiziet uz dienestu, atnest naudu, protams, pazuda! Skumjākais, ka cilvēki viltvāržiem uztic dokumentus.» Viņa aicina vienmēr, pirms vērt vaļā durvis, noskaidrot, kāds ir negaidītā ciemiņa nāciena mērķis, aicināt kaimiņu piedalīties sarunā un tikai citu klātbūtnē ielaist mājās. «Ja viesis padzirdēs, ka saruna nebūs viens pret vienu un mērķis nebūs godprātīgs, viņš pats aizies.»

Savukārt Valsts policijas (VP) Prevencijas pārvaldes pārstāvji skaidro, ka krāpšana Latvijā aktualizējas periodiski, bet ne regulāri. Savulaik populāro gadījumu krāpšanas fabula, kad cilvēkam tiek paziņots, ka dēls vai meita izraisījis autoavāriju un tagad jāmaksā, lai nerastos problēmas ar policiju, jau plaši zināma. Maksa par likuma normu neievērošanu - nereģistrēt vai neprecīzi reģistrēt avāriju - ir pretlikumīga, un iesaistītās personas ir saucamas pie kriminālatbildības. Ja kāds ir saņēmis šādus zvanus, par to jāinformē policija. Vienlaikus varēs uzzināt, vai kāds no radiniekiem tiešām ir iekļuvis avārijā.»

Runājot par drošību no zagļiem, policija skaidro, ka tradicionālās drošības metodes, piemēram, dzelzs durvju ielikšana, darbojas labi: «Dzīvokļa pieskatīšanā iesakām iesaistīt arī uzticamus kaimiņus. Papildus var apdrošināt dzīvokli, protams, izvērtējot katra maksātspēju. Bet tie, kas dzīvo savrup no apdzīvotām vietām, var noslēgt līgumu ar Latvijas Samariešu apvienību, kur ir paredzēts pakalpojums «Drošības poga», kas ietver arī medicīnisko un sociālo palīdzību.» Ja nu tomēr nonāk līdz ļaunākajam, kāds mēģina aplaupīt, policija norāda, ka vienmēr vispirms jāizvērtē, kas dārgāks - manta un dokumenti vai dzīvība. «Protams, gadījumos, kad laupītājs ir tādā alkohola reibumā, ka nostāvēt var tikai, turoties pie laternas staba, un pats upuris relatīvi ir fiziski spēcīgāks, var mēģināt pretoties, bet citādi jācenšas pievērst garāmgājēju uzmanību.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā atpazīt krāpnieku

Visiem sociālo dienestu darbiniekiem ir apliecība (skatīt attēlā). Ja tā šķiet aizdomīga, jāzvana uz informatīvo tālruni, lai noskaidrotu, vai tāds cilvēks tiešām dienestā strādā. Rīgā bezmaksas tālruņa numurs ir 80005055.

Veicot apsekojumu mājās, sociālais darbinieks aizpilda apsekošanas aktu, kurš jāizlasa un jāparaksta, bet tikai tad, ja piekrītat tajā rakstītajam.

Sociālais darbinieks vienmēr iepriekš pieteiksies un vienosies par apmeklējuma laiku. Citādi var ierasties tikai tad, ja viņam to likusi darīt policija, bāriņtiesa vai ārsts.

Sociālais darbinieks nekādā gadījumā nav tiesīgs no klienta prasīt naudu. Ja nevar uzrādīt apliecību, nav pazīstams un par savu apciemojumu nav informējis, viņam nevar uzticēties un laist dzīvoklī.

Nekādā gadījumā svešiniekam nav jādod līdzi savi personu apliecinošie dokumenti, jo tikai pašam, vēršoties sociālajā dienestā, tos lūdz uzrādīt.
Avots: Rīgas domes Labklājības departaments, Valsts policija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?