Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Durvis uz mūziku vaļā

Ja latviešu būtu tikpat daudz, cik poļu, mūsu Positivus būtu lielāks par Gdiņā notiekošo festivālu Opener. Un noteikti arī kvalitatīvāks, jo vidējā latvieša muzikālā gaume vērtējama kā labāka. Taču mūsu ir tik, cik ir, tāpēc lielās zvaigznes lūkoties mums joprojām jābrauc uz svešām zemēm. Katrā no Opener četrām dienām ir tik daudz ko redzēt un dzirdēt, cik Latvijas mēroga festivālos no pirmās līdz pēdējai dienai, un visu patiešām nosaka fakts, ka Opener galvenais sponsors ir lielākais alus ražotājs un tirgotājs pasaulē - Heineken - un festivālā šī alus noiets ir milzīgs pat par spīti tam, ka sakarā ar jaunajiem noteikumiem tas tiek tirgots atsevišķās zonās un pie skatuvēm nevienu ar alus glāzēm nelaiž.

Arī ūdens slāpju veldzēšanai netiek dalīts, kā tas parasti pie visām skatuvēm ir Roskildes festivālā, un arī debesis visās četrās dienās bija skopas, nedodot ne mazākās iespējas veldzēties un izraisot pamatīgu drūzmēšanos tuvējā pludmalē.

Skatuves vienā rindā

Opener festivāls paredzēts tieši mūzikas baudīšanai, ne par kādām blakus aktivitātēm tajā nav padomāts. Teritorija arī nav sevišķi interesanta - tā ir milzīga (80 hektāru), bet pārskatāma, jo visas septiņas skatuves izvietotas vienā garā rindā - nekādu labirintu un pagriezienu, aiz kuriem arvien atklātos kādi pārsteigumi. Attālums starp abām galvenajām skatuvēm jāmēro gandrīz pusstundu.

Daudzveidīgās programmas pirmās dienas lielākais piedzīvojums, ja pieņemam, ka no Pearl Jam un Pavement vairāk vai mazāk jau zinām, ko gaidīt, ir grupa Yeasayer, kurā, šķiet, sasummējas labākais, ko pasaulei jau devuši Erasure, Soft Cell, Bronski Beat un brīžiem solista dziedāšanā ieskanas arī Depeche Mode muzikālā līdera Mārtina Gora vokālās nianses.

Pearl Jam mūziķi kopš traģēdijas 2000. gada Roskildes festivālā, kad viņu koncertā gāja bojā deviņi cilvēki, ir ļoti uzmanīgi, un vai pēc katras dziesmas solists Edijs Vēders uzrunā publiku, lai citos koncertos iztrakojas, cik spēka, bet pie viņiem gan labāk ne. Turklāt Vēders ir sagatavojis veselu runu poļu valodā. Skunk Anansie atkalapvienošanās tomēr šķiet nepamatota un liek domāt, ka šī savulaik izcilā rokgrupa to ir izdarījusi pēc ierakstu kompānijas pasūtījuma.

Keiptaunas brīnums

Mazliet ar bažām gaidu šīgada lielo sensāciju - Die Antwoord no Keiptaunas, jo atkārtot dzīvajā to pašu, ko var dzirdēt grupas ierakstos, šķiet neiespējami. Šaubas izgaist kā nebijušas, un tas tiešām ir viens no izcilākajiem Opener koncertiem, ieturēts viņiem raksturīgā stilā ar publikas lamāšanu un vidējo pirkstu rādīšanu. Ar šiem žestiem viņi arī pazūd no skatuves, lai vairs neparādītos, kas nesagatavotam klausītājam, tāpat kā solistes Jolandi parādītais dibens, varētu likties necieņas izrādīšana, bet tiem, kas veido viņu fanu armiju, ir skaidrs, ka tas pieder pie lietas. Un Die Antwoord jau ir iegājusi vēsturē kā grupa, kas kļuvusi ļoti populāra, neizdodot nevienu albumu, un mūzika tiek izplatīta tikai internetā, turklāt par velti. Visticamākais, viņiem ir potenciāls šajā interneta mūzikas izplatīšanas laikmetā kļūt slaveniem arī ar atgriešanos pie taustāmā formāta albumiem, jo nav šaubu, ka vismaz daļa no tiem, kuriem jau Die Antwoord mūzika sen zināma no galvas, to labprāt nopirktu platē vai kompaktdiskā. Kaut vai aiz cieņas pret šo Dienvidāfrikas fenomenu, kas, ja pavirši ieklausās, var atgādināt arī deviņdesmito gadu elektroniskās deju mūzikas atražojumu, bet kopā ar attieksmi, astoņdesmito gadu tembriem un veselīgo ironiju tas ir kas jauns un svaigs.

Džeka Vaita zelts

Nākamais obligātais pasākums ir Džeka Vaita grupas Dead Weather pieminēšana, jo telpa, kurā viņš uzspēlē ģitāru vai klavieres, padzied kādu no savām dziesmām vai gluži vienkārši spēlē bungas, kā tas ir lielā daļā Dead Weather dziesmu, pārvēršas zeltā. Tādi talanti kā Džeks Vaits dzimst visos laikos, bet mums ir palaimējies, ka dzīvojam ar viņu vienā laikā, kas dod šo burvīgo iespēju dzirdēt dzīvajā gan The White Stripes, gan Raconteurs un Dead Weather.

Viens no visvairāk gaidītajiem bija arī Hot Chip koncerts, tomēr jāatzīst, ka britu kolektīva mūzika kļuvusi pārāk populāra, jo lielo skatuvi grupa tomēr neprot piepildīt. Tur bez muzikālā talanta tomēr nepieciešama pievienotā vērtība, ko varētu saukt par šarmu, un Hot Chip labāk būtu jāpaliek par studijas projektu. Līdzīgi kā parasti dara Igijs Pops, šā gada Opener publikas dejošanu uz skatuves noorganizēja Trikijs, turklāt izpildot nevis kādu no savām dziesmām, bet Ace of Spades no Motorhead repertuāra. Laba mūzika nepazīst robežas neatkarīgi no tā, kādi izteiksmes līdzekļi tiek lietoti, un labi, ka tā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?