Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Dzintariņi starp matrjoškām

Ieliku biksēs - tā laikam mūsdienu žargonā būtu jāapzīmē tās izjūtas, kādas mani pārņēma, ieraugot vissavienības televīzijas dziesmu konkursā Hallo! Meklējam talantus iznākam Andreju Lihtenbergu ar žabo. Jāteic, tas notika stipri sen, 1970.gadā, kad biju vēl padomju pamatskolas skolnieks, bet Lihtenberga žabo un žūrijas izbrīns par viņu kā tagad stāv acu priekšā.

Atgādināšu, ka tie ne tikai Rīgā bija laiki, kad cilvēku milicija varēja no ielas savākt un aizvest uz frizētavu, ja atrada viņa matus par gariem vai drēbes par raibām. Mūsdienu tusēšanas, šņaukšanas un špricēšanās trainspotingvaroņi konfrontāciju ar tālaika posttotalitāro varu izturētu labi ja piecas minūtes, pēc tam sāktu puņķoties, solītos laboties un iestātos komjaunatnē.

Lihtenberga žabo mērķis bija ne tikai žūrijas šokēšana (tas viņam toreiz izdevās), bet arī atgādinājums, ka viņš nāk no Baltijas, kur priekšstati par smukumu, kā arī labu un ļaunu atšķiras no pārējās savienības - ja ne varas, tad vismaz sabiedrības izpratnē. Lihtenberga žabo rakstā, kas veltīts pavisam citam objektam - dzintaram -, pieminu tāpēc, ka tas, tāpat kā pārakmeņojušās seno priežu asaras, ir bijis Latvijas īpašā statusa izteicējs iepriekšējās unifikācijas laikos.

Tāpat ir arī šodien. Reizēm tu nevari saprast, kurā pilsētā dzīvo. Kad vietējais mērs dodas svinēt 13.oktobra aktu, kad 9.maijā pa centru skraida bars svešā ģeopolitiskā telpā apmaldījušos ļaužu ar Krievijas karogiem rokās, kad tūristiem pie Pēterbaznīcas piedāvā pirkt matrjoškas, kad izbijis kultūras ministrs stāsta, cik kultūrvēsturiski pareizi būtu atjaunot uzrakstu «Padomju Latvijas atbrīvotājiem» (kas, starp citu, lieliski sasaucas ar pašreizējo diskusiju par Staļina bistes atjaunošanu Maskavas metro), tikai ielas tirgotāju piedāvātās dzintara krellītes un kuloni tev atgādina, ka neatrodies, teiksim, Volgogradā, bet tās valsts galvaspilsētā, kura okupācijas laikos saucās par Dzintarzemi.

Dzintarmānija

Padomju laikā, konkrētāk, septiņdesmitajos gados, dzintars Latvijā patiesi bija populārākā greznumlieta. Dzintara krelles un kuloni bija ikvienai sievietei, jaundzimušajiem deva vārdu Dzintars un Dzintra, Baltijas jūru sauca par Dzintarjūru, vissavienības kūrortus par Jantarnij bereg, korus un deju ansambļus par dzintariem un dzintariņiem, pat popmūzikas festivāls bija Liepājas dzintars, un pašā brīvdomīgajā Liepājā dziedāja dziesmas par «dzintara latviešiem». Arī poēti bija dzintarmānijas pārņemti tiktāl, ka Jānis Peters beigās neizturēja un uzrakstīja balādisku dzejoli par Dzintru un Dzintaru, kura beigās Dzintra pat nezina, ka Dzintars jau beigts.

Jāņem vērā, ka tolaik dzintara arī bija vairāk. Lai gan dzintara apstrādātāji materiālu dabūja galvenokārt no Kaļiņingradas dzintara raktuvēm, arī Baltijas jūras krastā pēc vētrām nebija grūti salasīt dzintara graudiņus un arī mazliet lielākus gabaliņus - vajadzēja tikai palūgt atļauju tuvākajam padomju robežsargu postenim. Tomēr lieli dzintara gabali bija retums jau tad, bet tādi kā šogad 10.oktobrī Pāvilostā atrastais 336 gramus smagais dzintara gabals - ļoti liels retums.

Arī dzintara apstrādāšana tolaik bija populāra. Kombināts Daiļrade apvienoja teju tūkstoti mājražotāju, stāsta pie Pēterbaznīcas satiktais dzintarapstrādes meistars un tirgotājs Zigmunds Ruduss. Viņu šajā ampluā te pirms pāris gadiem filmējusi arī CNN. Dzintars mājražotāju vajadzībām tika iepirkts Kaļiņingradā, un meistaru produkcija rada noietu visā Padomju Savienībā un arī dažās ārvalstīs, piemēram, Japānā.

Pērkot lētāko

Šobrīd vēl varētu būt kādi simt dzintara apstrādes meistaru, spriež Zigmunds. Tagad galvenā tirdzniecība notiek uz ielas un gadatirgos. Rīgas centrā dzintars pats nāk pretī - gan ikvienā suvenīru veikaliņā, gan trijās populārākajās ielas tirdzniecības vietās: pie Pēterbaznīcas, Vaļņu ielā un Līvu laukumā.

«Neko neņem,» tāda ir pārdevēju pirmā reakcija uz jautājumu, ko tagad cilvēki vairāk pērk. Tik pesimistiska atbilde daļēji skaidrojama ar nepateicīgo mēnesi - novembrī tūristu esot vismazāk. Tomēr, ja jau neņemtu neko, neviens nestāvētu. Visbiežāk pērkot lētākas dzintara krelles un kulonus, kā arī dažādus neapstrādātus dzintara gabaliņus. Pērkot gan tūristi, gan vietējie. Veikalos dzintara gabals bērna dūres lielumā var maksāt līdz pat 500 latiem, uz ielas pupas lieluma dzintariņš - latu.

Bet kā ar kukainīšiem dzintarā? Izrādās, viltojumu nav nemaz tik daudz, un parasti pārdevēji paši parāda, kas nav īsts. Kukainīši samērā bieži esot sastopami sateču dzintarā un pamanāmi, kad tas tiek slīpēts. Jūra sateču dzintaru izskalo reti, tas nāk galvenokārt no Kaļiņingradas, tātad šodien - ļoti reti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?