Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Dzīves garšīgākās maltītes

Kā ēdienu žurnāliste esmu lutināta ar daudzām brīnišķīgām maltītēm - esmu baudījusi gan klasiskas vakariņas ar 30-50 gadu veciem vīniem Bordo reģiona vīna pilīs, gan zvaigžņoto šefpavāru gastronomiskās spēles, eksperimentējot ar neparastiem produktu garšu salikumiem (piemēram, šokolāde, Foie gras un mocarella vienā ēdienā) un «agregātstāvokļiem».

Es arī zinu, kā garšo filet mignon - maigākais, mīkstākais liellopa filejas izcirtums - restorānā dārgā Parīzes rajonā. Tā, protams, nav mana ikdiena, kaut gribētu gan... Kurš negribētu?

Esot šajās vietās, ļoti daudz esmu mācījusies. Piemēram, saprast, kāpēc klasiskās vakariņās zaļos salātus pasniedz nevis ēdienreizes sākumā, bet nobeigumā pirms siera un deserta? Jo balzametiķis vai vīna etiķis, ar ko tos pārslaka, attīra muti no iepriekšējām garšām un sagatavo to nākamajam ēdienam. Līdzīgi kā sorbets.

Esmu arī domājusi, kā uztvert Mišelina restorānu pavāru rotaļas ar sifonos uzputotajām, ar slāpekli sasaldētajām, sašķidrinātajām vai kā citādi pārveidotajām dažādu krāsu substancēm uz šķīvja? Garšo labi, taču, ja nevelk ar pirkstu līdzi ēdienkartē, pamatproduktu grūti nojaust. Tā ir moderna gastronomiska izrāde ar garšu. Tiešā, nevis pārnestā nozīmē. Spageti ar Boloņas mērci taču mēs katrs varam izvārīt mājās.

Taču savas dzīves lielāko garšas baudījumu piedzīvoju nupat privātā pasākumā - kāzās Itālijā. Pēc oficiālās ceremonijas, kam sekoja prosecco uz municipalitātes ēkas terases, devāmies uz restorānu ar vakariņām kādās padsmit kārtās (godīgi sakot, skaits pazuda). Tur neviens nebija eksperimentējis. Ēdiens bija nesamocīts un saprotams - Parmas šķiņķis ar meloni, mazliet apgrilēta mozzarella di bufala, maigi iemarinētas, ceptas sēnes, sieri, jērs, liellops utt. Reģionālie sezonas produkti. Viesmīļi ēdienus diezgan ātrā tempā lika galdā mazām porcijām - katram sanāca neliels gabaliņš. Neapēsto uzreiza aiznesa, dodot vietu jaunai kārtai.

Man tā bija negaidīta iespēja nobaudīt itāļu virtuves «pamatkursu». Garšoja pilnīgi viss, bet, atceroties spageti ar trifelēm, joprojām saskrien pilna mute siekalām. «Tikai pagaršošu, kāzās nav gaumīgi pārēsties!» tā, sev soloties, nemanīju, ka šķīvi jau esmu izēdusi, lai gan šī bija kāda sestā kārta un porcija nebija no mazajām. Vienīgie, kas tovakar gandrīz ne kumosiņa neapēda, bija jaunlaulātie. Taču restorāns arī par viņiem bija padomājis - izrādās, dažas dienas iepriekš viņiem bijušas izmēģinājuma vakariņas divatā.

Elēnai Kostjukovičai ir lieliska grāmata Kāpēc itāļiem patīk runāt par ēdienu?. Ja ēdiens ir tik garšīgs, nav jābūt itālim, lai par to vien runātu! Mēs mājās tās vakariņas joprojām apspriežam. Uz šo restorānu Apenīnu kalnos 200 km no Romas vēl noteikti aizbrauksim. Starp citu, vakariņu beigās jau krietni pēc pusnakts neviens no viesiem nebija piedzēries, kaut reģiona labākā vīna joprojām netrūka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?