Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Eklektiskais Caps Šerloka pēdās

Ilze Auzāne

Tā būs briesmīga cīņa, tāpēc bailīgie labāk lai neskatās! - Latvijas Leļļu teātra izrādes Pēdu dzinējs Caps reklāmas rullītī saka tās galvenais varonis. Tas ir tiešs citāts no latviešu prozaiķa Andreja Skaiļa un režisoru Arvīda Noriņa un Aloiza Brenča veidotās daudzsēriju animācijas filmas (1976-1981) par leģendārā detektīva piedzīvojumiem. «Mani aizrāva viņu radītā pasaule,» atceras jaunā iestudējuma režisors Ģirts Šolis un piesauc pēdu dzinēja dzelteno helikopteru ar melnajām rūtiņām. Gluži kā Capa naģene.

«Es gribēju iestudēt detektīvu,» sarunā ar Dienu atzīst režisors, kurš ne pirmo reizi ar pīpi uz jumta šajā mīklu pilnajā žanrā. Pirms pusotra gada pirmizrādi piedzīvoja Ģ. Šoļa izrāde Emīls un Berlīnes zēni pēc Ēriha Kestnera darba motīviem, kas pērn ieguva Spēlmaņu nakts Bērnu žūrijas simpātiju balvu. «Man patika viņu reakcija - kā bērni ar prieku sekoja līdzi šim salīdzinoši sarežģītajam sižetam,» stāsta Ģ. Šolis, kura jaunākais darbs paredzēts bērniem ar vismaz nelielu teātra apmeklētāja pieredzi.

«Mēs esam radījuši pēdu dzinēja Capa XXI gadsimta versiju,» atklāj režisors. Viņa iestudējumā, kura pirmizrāde gaidāma svētdien, 15. maijā, plkst. 15.00, slavenais detektīvs ir kļuvis par dobermani, kura izteiksmīgās acis iemirdzas skatuves rampu uguņos. Sadarbībā ar mākslinieci Veltu Emīliju Platupi ir izveidotas hibrīdlelles. «Paņem kaut ko no viena, paņem kaut ko no otra un samiksē visu kopā - eklektika ienāk arī leļļu teātrī,» smejoties piebilst Ģ. Šolis. Iestudējuma radīšanā piedalījies scenogrāfs Reinis Pētersons, komponists Edgars Mākens un Leļļu teātra latviešu trupas aktieri.

Sākotnēji izrādes radošajai grupai bijusi iecere «strikti turēties pie oriģināla», tomēr viņi izvēlējušies iet paši savu ceļu. Režisors sola mūsdienīgu un komisku stāstu. Cik daudz tajā ir vecā labā Capa? «Vai Šerloka Holmsa n-tajām interpretācijām, kuras tagad spridzina un piesaista miljoniem skatītāju, ir kāds sakars ar Artura Konana Doila varoni?» atjautā Ģ. Šolis, kura darbu ietekmējuši mūsdienu detektīvseriālos izmantotie izteiksmes līdzekļi. Par vienu no saviem favorītiem viņš nosauc TV krimināldrāmas Patiesais detektīvs/True Detective pirmo sezonu.

No ārvalstu seriāliem patapināta arī teksta radīšana komandā, kad «kopā sanāk trīs četras gaišas galvas, kuras savā starpā kasās un strīdas», līdz nonāk pie vēlamā scenārija varianta. Režisora izdomātās vadlīnijas iziešana cauri aktieru kritikas ugunssienai ir devusi viņam lielāku pārliecību par rezultātu un stāsta papildinājumu ar dažādām detaļām, kas to padarījušas reālāku un dzīvāku. Iedvesma šim stāstam smelta apkārtējos notikumos un procesos, kurus neviens ar bērniem nepārrunā. «Ar humoru caur pasakas plīvuru mēs palūkojamies uz šīm pieaugušo pasaules štellēm,» rezumē Ģ. Šolis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija ir sekundārais mērķis šajā operācijā

Par riskiem, ko rada Latvijas ieraušana FDD orķestrētajos krievu opozīcijas karos, par sarkanajiem karodziņiem, kas neizlēca, un par to, kā neitralizēt neērto situāciju ar Hodorkovsk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?