Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Eksperts: vajadzētu maksāt lētāk

Reaģējot uz vārgo pieprasījumu un lielajiem uzkrājumiem, jēlnaftas cenas pasaules tirgū kritās deviņas dienas pēc kārtas un sasniedza zemāko līmeni pēdējos divos mēnešos, pirms otrdien minimāli pakāpās. Jēlnaftas cenas samazināšanās par desmito daļu gan nenozīmē, ka Latvijā degviela kļūs ievērojami lētāka.

Nākotne neskaidra

Pirmdien nafta Ņujorkas biržā maksāja ap 68,5 ASV dolāriem par barelu, kas ir zemākais punkts kopš septembra. Rudenī melnais zelts pakāpeniski kļuva dārgāks, jo no vairākām valstīm tika saņemti signāli par izkļūšanu no recesijas. Tas mudināja uzpircējus domāt, ka drīz pieaugs pieprasījums pēc degvielas, tādēļ iepirkuma apjomi palielinājās. Taču izrādījās, ka pat aukstums un intensīvāka māju apsildīšana nav palielinājusi pieprasījumu, tādēļ melnā zelta cenas sāka slīdēt lejup, raksta aģentūra Reuters.

Nākamnedēļ naftas ieguvējvalstu apvienības OPEC apspriedē netiek gaidīta ražošanas apjomu samazināšana, jo dalībvalstis apmierina cena 70-80 dolāru robežās, ziņo aģentūra Bloomberg. Pieredze rāda, ka pat kvotu samazināšana uz papīra būtiski neiespaido cenu, jo vairākas dalībvalstis pēdējos mēnešos vienošanos ignorējušas, lai pārdotu vairāk un nopelnītu papildu līdzekļus pēc naudas «brēcošajam» valsts budžetam.

«Protams, ir viegli pieturēties pie ražošanas ierobežojumiem, ja naftai nav pircēju, bet tas vairs nav tik vienkārši, ja izdodas atrast kādu pircēju,» brokeru firmas PFGBest analītiķis Fils Flins aģentūrai AP skaidro, ka naftas ražotājiem šajā laikā nemaz nenākas viegli mākslīgi uzturēt augstu cenu.

Liela daļa pārstrādātāju jau ir iepirkuši lielākas rezerves, nekā tiem nepieciešams, turklāt pārstrādes rūpnīcas strādā ar mazāku jaudu. «Es sagaidu, ka cenas atkal paaugsies virs 70 dolāriem, taču - ja kopējais noskaņojums saglabāsies, mēs arī turpmāk redzēsim atturēšanos no naftas pirkšanas. Atkarībā no ASV dolāra kursa tās cena var nokristies mazliet zemāk,» aģentūrai Bloomberg prognozēja Austrālijas Nacionālās bankas ekonomists Bens Vestmors.

Sedz vecos mīnusus

Lai arī ASV degvielas cena būtiski kritusies un ir zemākā divu mēnešu laikā, Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas vadītājs Uldis Sakne neprognozē īpaši lētāku degvielu Latvijā. «Cena jau pirms kāda laika nokritās, un vispārēja tendence tai samazināties nav gaidāma. Atliek gaidīt svētku atlaides,» Dienu informēja U.Sakne.

Tirgus analītiķu aprēķini gan rāda, ka degvielai būtu jāmaksā mazāk. «Naftas cenas pasaulē nedēļas laikā nokritušās par 8-10%. Ja ņemam vērā ASV dolāra kursa svārstības un pārrēķinām eiro, tad kritums sanāk ap 6%,» Dienai stāstīja Parex Asset Management Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis, «no degvielas mazumtirdzniecības cenas izriet, ka adekvāta 95.markas benzīna cena šobrīd būtu 67 santīmi par litru jeb par 3-5 santīmiem lētāk nekā patlaban.»

U.Sakne uzsver, ka teorētiskajos aprēķinos par degvielas cenu nav iekļauta zaudējumu kompensēšana. Viņš atgādina, ka naftas cenu svārstību dēļ daudzi tirgotāji strādājuši ar mīnusiem, tādēļ zaudētā nauda jāatpelna. Turklāt otrdien naftas cenas atkal mazliet pieaugušas, tādēļ gatavās degvielas vairumtirdzniecības cena izlīdzināsies.

Z.Vaikulis pieļauj, ka tuvākajos mēnešos naftas cena varētu vēl samazināties, jo piedāvājums krietni pārsniedz pieprasījumu. Turklāt notikumi arābu valstīs liecina, ka tām vajag naudu un naftas ieguvēji nevar atļauties samazināt ražošanas apjomus, lai uzsistu cenu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?