Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Eksportētāju lielā cerība - Eiropas valstu tirgi

Šā gada laikā Latvijas eksportētājiem aizvien labāk varētu veikties citu Eiropas valstu tirgos, un tas, iespējams, kompensēs grūtības, ar kurām uzņēmēji sastopas, orientējoties uz Krievijas tirgu, pieļauj ekonomikas eksperti. Tomēr straujš eksporta apjomu kāpums netiek prognozēts, jo jau ilgstoši saspīlētā ģeopolitiskā situācija Latvijas uzņēmēju plāniem eksporta tirgos var radīt iepriekš grūti paredzamus riskus.

Jāatgādina, ka janvārī, salīdzinot ar decembri, Latvijas eksporta apjomi samazinājās par 3%, turklāt bija vērojams lauksaimniecības un pārtikas preču, kā arī ķīmiskās rūpniecības produkcijas eksporta apjomu kritums, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) informācija.

Uz lielāko Latvijas eksporta tirgu - ES valstīm - «eksports janvārī bija par 5,4% lielāks nekā pirms gada. Turpretim uz NVS valstīm eksporta apjomi janvārī saruka par 24,7%. Uz pārējām valstīm eksporta apjomi janvārī bija par 34,6% lielāki nekā pirms gada», izklāsta EM pārstāvis Jānis Salmiņš un uzsver, ka «saglabājoties vājai ekonomiskajai situācijai Krievijā, Latvijas ražotāji spēj pakāpeniski atrast jaunus noieta tirgus». Viņš norāda, ka arī turpmāk «būtiska loma būs uzņēmēju spējai diversificēt noieta tirgus».

Janvāra dati liecina, ka «runas par eksporta virziena maiņu nav tīra teorija», atzīst DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš un skaidro, ka «tālāka situācijas pasliktināšanās Krievijas un ar to cieši saistīto valstu ekonomikā uz mums lielu iespaidu vairs nevar atstāt. Tirdzniecība ar pakalpojumiem joprojām ir ļoti nozīmīga, bet NVS valstu ekonomiskā situācija nav cieši saistīta ar tranzīta kravu apjomu. Tūrisma biznesā austrumu tūristus līdz pērnā gada beigām ar uzviju aizstāja rietumnieki. Arī preču tirdzniecībā eksporta pārorientēšana uz Rietumiem vērtējama kā priekšdarbi straujai attīstībai nākotnē».

Pamatu optimismam par Latvijas eksporta perspektīvām šā gada laikā dod pēdējā laikā uzlabojušās Eiropas ekonomikas perspektīvas, secinājusi Latvijas Finanšu ministrija (FM). «Eiropas Komisija paaugstinājusi Eiropas Savienības (ES) ekonomikas izaugsmes prognozi 2015. gadam no 1,5% līdz 1,7%,» izklāsta FM pārstāve Maija Straupmane un informē, ka savukārt «Latvijas eksporta perspektīvas uz neeirozonas valstīm uzlabo pašreizējais eiro kursa kritums gan pret ASV dolāru, gan pret sterliņu mārciņu, gan pret Zviedrijas kronu un arī pret dažu Austrumeiropas valstu valūtām».

Arī DNB ekonomikas eksperts kā Latvijas eksportētājiem būtisku faktoru min optimistiskās «eirozonas un visas ES attīstības prognozes». Turklāt ne vien eiro kursa kritums, bet arī Latvijas rūpniecības tehnoloģiju un produktu attīstība rada labus priekšnosacījumus eksporta kāpumam uz ASV, Āfriku, Vidējiem Austrumiem un tālajām Āzijas valstīm, kur darījumi galvenokārt tiek slēgti dolāros, ir pārliecināts P. Strautiņš.

«Tirdzniecība ar ES valstīm šogad varētu pieaugt straujāk, nekā iepriekš prognozēts, ES labāku attīstības perspektīvu dēļ,» pieļauj arī Nordea bankas ekonomikas eksperts G. Belēvičs un uzsver, ka turpmākie mēneši parādīs, cik lielā mērā Latvijas eksportētājiem izdevies pārorientēties no Krievijas uz alternatīviem tirgiem

Tomēr straujš eksporta pieaugums šogad nav gaidāms, mudina ņemt vērā J. Salmiņš un atgādina, ka Latvijas eksporta iespējas ietekmēs procesi ārējos tirgos. Šo procesu attīstību detalizēti prognozēt eksperti atturas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla šobrīd cīnās par Eiropu

Par to, kādas sajūtas un emocijas valda Izraēlā gadu pēc teroristu asiņainajiem uzbrukumiem, un par to, vai un kā iespējama situācijas atrisināšanās, Andis Sedlenieks sarunājas ar Izraēlas vēst...

Siliņai jāizdara tas, ko nespēj Sprūds

Pirms neilga laika ar nelielu ironiju rakstīdama par Progresīvo politiskā brieduma un vieduma trūkumu, iekuļoties katrā iespējamā problēmā, ko politiskā dienaskārtība tiem servē, patiesi nenoja...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?